Stari kontinent ili NBA: Vrijeme je za konačne obračune u Manili

Ko će u finale Mundobasketa? Srbija i Kanada od 10.45 časova otvaraju polufinalne duele, SAD i Njemačka se sastaju od 14.40

8823 pregleda 11 komentar(a)
Nikola Jović će i danas biti jedan od aduta Srbije, Foto: Reuters
Nikola Jović će i danas biti jedan od aduta Srbije, Foto: Reuters

Deseto finale za Srbiju (ali, tek drugo od kad nije dio Jugoslavije), deveto za Sjedinjene Američke Države ili prvo za Kanadu i Njemačku - kucnuo je čas za konačne obračune u Manili, vrijeme je za polufinale Mundobasketa. Do završnice su stigle dvije evropske selekcije i dvije koje su dio NBA lige, koje većinom čine igrači iz najjačeg košarkaškog takmičenja na planeti.

Prvi meč dana u “Mall of Asia Areni” igraju Srbija i Kanada (10.45), a bez obzira na to kakva je istorija, uloga favorita pripada “drumskim ratnicima” iz Sjeverne Amerike.

Pešić: Zaustaviti kontru; Đordi: Zaustaviti Bogdana

Utakmica između Srbije i Kanade na neki način biće i sudar dvije košarkaške ere. “Orlove” predvodi Svetislav Pešić, legendarni stručnjak koji je još prije 30 godina osvajao zlatne medalje na velikim takmičenjima, a Kanadu mladi Đordi Fernades, koji je do sada radio kao asistent u NBA klubovima.

- Najvažnije od svega je to koliko ćemo njihov napad u tranziciji, gdje su sjajni, uspjeti da zaustavimo, poručio je Pešić.

Kanada je na Mundobasket doputovala sa čak sedam NBA igrača, a predvode ih sjajni Šej Gildžis Aleksander, Ar Džej Beret, Dilon Bruks...

- To su sve odlični igrači, individualci, sa odličnom statistikom u NBA klubovima, dobri napadači i defanzivci. Kanada je možda od svih ekipa pokazala najbolju odbranu, ili je među najboljima, zato se tu i nalazi, dodao je Pešić.

S druge strane, Fernades je na klupu Kanade sjeo tek u julu ove godine, umjesto Nika Nursa.

- Srbija je jedan od najboljih defanzivnih timova, tjera protivnike na veliki broj izgubljenih lopti, trči mnogo, najbolja je u igri iz tranzicije. Moramo da budemo spremni da odgovorimo na to - rekao je Fernandes.

Dotakao se i kapitena Srbije.

- Bogdan Bogdanović je jako dobar košarkaš, teško je čuvati ga, ali mi imamo više igrača koji mogu to da urade - istakao je Fernades.

Ker: Njemačka najbolji tim na turniru

Njemačka je sa šest pobjeda u isto toliko mečeva stigla do polufinala, dok su Sjedinjene Američke Države poražene od Litvanije, namučila ih je Crna Gora...

- Njemačka je vjerovatno najbolji tim dosadašnjeg dijela turnira - jasan je selektor SAD Stiv Ker.

Ameri su u četvrtfinalu protiv Italije, ipak, pokazali zbog čega su prvi favoriti, dok je Njemačka i uz igru za zaborav najveće zvijezde Denisa Šredera eliminisala Letoniju.

- Šreder je naš lider, jedan meč ne mijenja ništa - i dalje mu vjerujemo. Polufinale? Čekaju nas očigledno neki od najboljih košarkaša na planeti - istakao je njemački bek Maodo Lo.

RASPORED

Polufinale, danas

10.45h Srbija - Kanada

14.40h SAD - Njemačka

Četvrtfinale

Njemačka - Letonija 81:79

Kanada - Slovenija 100:89

Litvanija - Srbija 68:87

Italija - SAD 63:100

Bonus video: