Dalipagić: Srbija je favorit, ekipu su poremetile povrede

U tvrdnje da reprezentaciju Srbije "sastavljaju" NBA klubovi jer ne dozvoljavaju igračima da igraju ne želi da vjeruje
74 pregleda 2 komentar(a)
Draže nDalipagić, Foto: Twitter
Draže nDalipagić, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.08.2017. 09:39h

Legendarni košarkaš Partizana i reprezentacije Jugoslavije Dražen Dalipagić poznatiji kao Praja kazao je da je Srbija favorti na predstojećem Evropskom prvenstvu.

"Možemo da osvojimo medalju, a i ne moramo. Takva nam je ekipa jer su je mnoge povrede poremetile", rekao je Dalipagić u razgovoru za Novosti. Očekivanja od košarkaša su velika, a mnogi pretenduju na medalju, dok su se vremena promijenila od kad je Praja bio ispod koša.

"Posljednjih dvadeset godina pojavilo se dosta dobrih reprezentacija, tako da više nije slučaj da imate četiri, pet super ekipa, da su ostali slabiji. Sad su sve ekipe podjednako kvalitetne, danas sigurno sedam do deset kvalitetnih reprezentacija pretenduje na medalju", ocijenio je Dalipagić. Za Evropsko prvenstvo kaže da je teže jer je konkurencija veća, a selektoru reprezentacije Srbije, Saši Đorđeviću, savjetovao bi da nastavi da radi kao i do sad jer se vidi da igrači vole svoju zemlju i da za nju žele da naprave dobar rezultat, pišu Novosti.

"Košarka je sada, za razliku od našeg vremena postala kvalitetnija i brža. Snaga je, inače, uvek bila potrebna jer je bilo i biće košarkaša koji su igrali na snagu kao centri za razliku od onih koji su igrali na tehniku i šut. Bio je jedan od najboljih strelaca u istoriji evropske košarke, miljenici u srpskoj reprezentaciji su mu Teodosić, Bogdanović i Marjanović, ali danas ne može da prepozna ko bi mogao da ga naslijedi. Nema naslednika jer ne vidim igrača tog profila koji može da postigne ni približno toliko koševa jer se danas igra sasvim drugačija košarka i teret snosi cijela ekipa. Ne postoje više klasična krila kao iz mog vremena", kazao je Dalipagić.

U tvrdnje da reprezentaciju Srbije "sastavljaju" NBA klubovi jer ne dozvoljavaju igračima da igraju ne želi da vjeruje.

"Nemam nikakvih dokaza da je tako. Ja u to ne vjerujem i neću da vjerujem jer se ovde svašta piše. Nije ni Bodiroga igrao jednu, a Divac dvije, tri godine, pa su poslije osvojili svjetsku titulu", podsjetio je on.

On je govorio i o druženjima sa bivšim jugoslovenskim asovima.

"Kiću rijetko viđam, pogotovo otkako je u Trstu, povremeno sam se družio s Mokom. A kad ljetujem u Lovranu, sretnem se s starijim kolegama Ratom Tvrdićem i Perom Skansijem, a i kad Nikola Plećaš dođe u Beograd, redovno se javi i viđamo se", rekao je Dalipagić

U Beograd je došao prije skoro pet decenija i kako kaže, nikad nije želio da ode iz njega iako je živio u najlepšim evropskim gradovima Veneciji, Madridu i Veroni. Postao je slavan u Partizanu, a karijeru završio u Crvenoj zvezdi i klupski sport ocjenjuje kao ekstremno loš.

"Nemamo ligu, nema ulaganja u klubove, a bez para je teško postići neke rezultate. Zvezda je rasprodala igrače, ne znam kako će izgledati ove sezone, a Partizan praktično počinje od nule".

U Mostar, svoj rodni grad Praja ne ide jer kaže da više nije njegov.

"Mostar je sad podijeljen, a ja sam rođen u gradu u kome su živjela sva tri naroda, sad je podijeljen na dva, a i oni se trve između sebe. Posljednji put sam bio tamo prije tri godine. Šta ću ja tamo kad i svoj automobil moram da krijem u garaži da ga neko ne bi uništio. Majku, inače, povremeno viđam, a tamo mi žive brat i cijela familija", rekao je Praja.

Bonus video: