Petrović: Nemamo kompleks od Srba, oni su svjetska klasa

Hrvatska je od Evropskog prvenstva u Atini 1995. godine bez medalje na velikim takmičenjima. Petrović se podsjetio nekoliko propuštenih prilika za odličje
67 pregleda 9 komentar(a)
Aleksandar Petrović, Foto: Twitter
Aleksandar Petrović, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.08.2017. 09:25h

Selektor košarkaške reprezentacije Hrvatske Aleksandar Petrović uoči početka Eurobasketa govorio je o košarkaškom rivalstvu Hrvatske i Srbije. Naime, košarkaška reprezentacija Srbije je u sva četiri dosadašnja zvanična meča savladala Hrvatsku na velikim takmičenjima.

Petrović je na pitanje novinara Večernjeg da li Hrvatska ima kompleks od Srbije, istakao da se ne radi o kompleksu, već o tome da je Srbija svjetska velesila u košarci. Ipak, popularni “Aca trica” je naglasio da je Hrvatska sve bolja i sve bliža Srbiji po kvalitetu.

"Oni su svjetska klasa i u svim tim slučajevima na papiru imali su jače reprezentacije od nas. Doduše, posljednja utakmica u Riju govori mi da smo im blizu, jako blizu", rekao je Petrović.

Petrović je kazao da bi bilo glupo govoriti da je Hrvatska u ove 22 godine bila ukleta.

"Sami smo si krivi što nismo ništa osvojili", ističe Petrović.

Hrvatska je od Evropskog prvenstva u Atini 1995. godine bez medalje na velikim takmičenjima. Petrović se podsjetio nekoliko propuštenih prilika za odličje.

"Imali smo mi u ove 22 godine 3-4 prilike da uzmemo medalju. U Istanbulu 2001. u četvrtfinalu imali smo 19 koševa prednosti protiv domaćina Turaka pa smo izgubili. Dvije godine kasnije ispali smo od Rusa zbog jedne banalno izgubljene lopte, dok nas je u Beogradu 2005. protiv Španije od medalje dijelio jedan nezagrađeni skok. I da ne zaboravim, 2009. u četvrtfinalu protiv Slovenaca imali smo 15 poena prednosti pa smo opet izgubili. Dakle, na barem četiri prvenstva smo mi bili ti koji smo propustili priliku. Govoriti o nekom prokletstvu je glupo, kao i o nekim hajkama na hrvatsku košarku, dodao je selektor Hrvatske.

Hrvatska će na prvenstvu Evrope igrati u grupi sa Crnom Gorom, Španijom, Češkom, Mađarskom i domaćinom Rumunijom. Prvenstvo počinje 31. avgusta, a osim Rumunije domaćini su Turska, Izrael i Finska.

Bonus video: