Velikan se vratio: Srbija u finalu Mundobasketa

Ekipa "starog vuka" Svetislava Pešića u polufinalu u potpunosti nadigarala Kanadu (95:86)

39821 pregleda 2004 reakcija 156 komentar(a)
Zakucao Kanadu: Nikola Milutinov, Foto: Reuters
Zakucao Kanadu: Nikola Milutinov, Foto: Reuters

Poslije dva slabija turnira (SP 2019. i EP 2022), nakon što je ostala bez Olimpijskih igara u Tokiju, Srbija se vratila kada je bilo najteže, kada je zbog izostanaka igrača poput Nikole Jokića i Vasilija Micića malo ko vidio u velikim pričama.

Ipak, "stari vuk" Svetislav Pešić napravio je pakleno dobar tim i odveo Srbiju u novo veliko finale - košarkaši ove zemlje u polufinalu Mundobasketa u svim segmentima su nadigrali Kanadu u njene NBA zvijezde (95:86).

Zemlja koja je do sada (kao dio Jugoslavije) pet puta bila prvak svijeta u finalu čeka boljeg iz duela Sjedinjene Američke Države - Njemačka, koji počinje danas u 14.40.

Ponovo je kapitensku utakmicu odigrao Bogdan Bogdanović koji je sa 23 poena "zatrpao" koš Kanade, a pratili su ga dabl-dabl centar Nikola Milutinov (16 poena, 10 skokova), Ognjen Dobrić sa 16 poena, Marko Gudurić sa 12, Aleksa Avramović sa 10...

"Pun sam utisaka. Mnogo sam srećan i zadovoljan, mnogo smo radili, mnogo smo trenirali. Bilo je momenata kada nismo vjerovali u taj trening, bilo ga je previše, ali eto isplatio se. Drago mi je da smo u finalu, treba da se spremimo što bolje za tu utakmicu", rekao je Bogdanović nakon utakmice za RTS.

Na drugoj strani, Ar Džej Beret ubacio je 23 poena, Dilon Bruks 16, Šej Gildžis Aleksander 15...

Od prvog sudijskog podbacivanja vidjelo se da je ovo duel koji će Srbija teško izgubiti, najveće zvijezde Kanade Gildžis Aleksander i Bruks brzo su ušle u nervozni ritam, a Bogdanović i drugovi polako gradili veliki trijumf.

Na poluvrijeme su otišli sa plus 13 (52:39), a kada je Kanada u nastavku i pokušala da se vrati, Srbija bi nevjerovatnom energijom uvijek imala odgovor...

Veliko finale Svjetskog prvenstva igra se u nedjelju.

RASPORED

Polufinale, danas

Srbija - Kanada 95:86

14.40h SAD - Njemačka

FINALE, nedjelja

14.40h Srbija - SAD/Njemačka

Za treće mjesto, nedjelja

10.30h Kanada - SAD/Njemačka

Bonus video: