Senzacija u Manili: Njemci u NBA ritmu pretrčali Amerikance za plasman u finale

Njemačka jedini tim bez poraza, u nedjelju protiv Srbije juri prvu titulu prvaka svijeta

33061 pregleda 52 reakcija 52 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Utakmica u NBA ritmu je prijala Njemačkoj, koštala je Sjedinjene Američke Države - ko je takav epilog mogao da zamisli pred početak Svjetskog prvenstva?

Njemci su u finalu Mundobasketa nakon što su u Manili zasluženo savladali SAD 113:111, pa će u nedjelju od 14.40 protiv Srbije juriti tek drugu svjetsku medalju u istoriji.

Prvu su, i to bronzanu, osvojili 2002. u Indijanapolisu kada je titulu osvojila Jugoslavija.

Njemačka i SAD su dugo igrali utakmicu bez odbrana, "jenkiji" su na poluvremenu vodili 60:59, ali je od treće četvrtine počela dominacija protivnika koji je u napadu radio šta je želio protiv ne naročito zainteresovanog tima Stiva Kera. Imao je njemački sastav čak 30 asistencija u polufinalu.

Njemce je raznovrsna igra u napadu dovela do toga da pet i po minuta do kraja imaju velikih plus 12 (106:94), Amerikanci su uzvratili serijom 9:0, ali Denis Šreder i drugovi ni tada nisu gubili glavu.

Šreder je lako poentirao poslije tajm-auta, a ključan detalj je uslijedio na minut i 14 do kraja kada je Andreas Obst pogodio trojku za 111:107. Od tog udarca se favorit za zlato nije oporavio.

SAD tako drugi put zaredom neće igrati finale Mundobasketa, nakon što su prije četiri godine u Kini eliminisane u četvrtfinalu od Francuske.

Sjedinjene Američke Države, Mundobasket 2023
foto: Reuters

Obst je sa 24 poena bio najefikasniji u pobjedničkoj ekipi (jedina do sada nije poražena na SP), Franc Vagner je postigao 22, Danijel Tajs 21, dok je Šreder uz 17 koševa imao i devet asistencija.

Entoni Edvards je upisao 23 kod Amera, dva više od Ostina Rivsa.

Amerikancima ostaje da igraju za utješnu bronzanu medalju i za nju će se u nedjelju od 10.30 sati boriti protiv Kanade koja je jutros poražena od Srbije (95:86).

Bonus video: