Thrilla in Manila: Kari ruši „svoju” Njemačku?

Košarkaši Srbije i Njemačke odlučuju o tituli prvaka svijeta (14.40). “Orlovi” igraju sve bolje kako turnir odmiče, Njemci puni samopouzdanja nakon pobjede nad SAD i maksimalnog učinka na Mundobasketu

21721 pregleda 207 reakcija 35 komentar(a)
Bogdanović je vođa nove sjajne generacije "orlova", Foto: FIBA
Bogdanović je vođa nove sjajne generacije "orlova", Foto: FIBA

U Manili je 1. oktobra 1975. godine održan jedan od najvećih bokserskih mečeva u istoriji, koji je i prije nego što je Muhamed Ali nokautirao Džoa Frejzera u 14. rundi, nazvan “Thrilla in Manila”. Tri godine kasnije, SFR Jugoslavija je u velikoj drami, nakon petominutnog produžetka, savladala SSSR 82:81 i drugi put postala šampion svijeta.

Glavni grad Filipina i danas će biti najveća svjetska sportska pozornica, jer će se za titulu na Mundobasketu boriti Srbija i Njemačka (14.40 časova). A jedan čovjek, koji je te 1978. kao igrač postao prvak Jugoslavije sa Bosnom, a godinu kasnije i šampion Evrope, najveća je veza između srpske i njemačke košarke - Svetislav Pešić.

Slavni Piroćanac, koji je sa Njemačkom 1993. postao prvak Evrope i donio joj do sada jedino zlato na najvećim takmičenjima, sada će biti na drugoj strani, na klupi “orlova”.

To što je malo ko Srbiju i Njemačku vidio u finalu samo govori koliko je Svjetsko prvenstvo bilo nepredvidivo i bez izraženog favorita - Pešićev tim je poslije poraza od Italije u drugoj fazi deklasirao Litvaniju, pa nadigrao Kanadu, dok je “manšaft” jedina ekipa na Mundobasketu koja je upisala sve same trijumfe na putu do finala. Redom je pobjeđivala Japan, Australiju, Finsku, Gruziju, Sloveniju, te u četvrtfinalu Letoniju i Sjedinjene Američke Države u polufinalu.

Podvig od prije dva dana protiv “jenkija” svakako ima posebnu težinu, dokazuje da su Njemci spremni za titulu. Ali, pita se i Srbija...

- Vjerovatno niko nije očekivao ovo finale, ali ja jesam upravo Njemce u borbi za titulu. Ne zato što su ostale ekipe slabije, već zato što su pokazali najviše. Imaju perfektno takmičenje - rekao je Pešić.

Pešić: Donio sam Njemcima mnogo više od zlata

Iskusni stručnjak dobro poznaje Njemačku. Dva puta je vodio nacionalni tim, sjedio je i na klupi Albe, Bajerna i Kelna...

- Znam selektora i igrače, a znam i da im je najveći kvalitet to što imaju kontinuitet - dodao je Pešić.

vvv
foto: Reuters

Osvrnuo se i na uspjeh iz 1993.

- Donio sam im mnogo više od tog zlata prije 30 godina. Tamo sam postao pravi trener, ali i oni su meni puno donijeli - svoj talenat sam pretvorio u kvalitet i iskustvo - jasan je Pešić.

Svjetske kladionice su Njemačkoj dale ulogu blagog favorita, prije svega je to zaslužila time što je na krilima Andreasa Obsta, Denisa Šredera i Franca Vagnera nadigrala Amerikance.

- Sastaće se dvije izuzetne ekipe. Mislim da je odbrana ključ svega, a mi smo tim koji je pokazao da iz prave defanzive može da kreira napade. Nemamo visinu i fizičke mogućnosti kao Njemci, ali imamo kvalitet predviđanja situacija, dobro ih čitamo, mada bez borbenosti i zalaganja ni košarkaška inteligencija ne može da vam pomogne - poručio je 74-godišnji stručnjak, koji je sa Jugoslavijom bio svjetski prvak 2002. u Indijanapolisu.

Srbija na medalju čeka od 2017. kada je bila srebrna na Evropskom prvenstvu.

Motivisani Šreder: Možemo svakog da pobijedimo

Njemačka košarka je u ekspanziji, reprezentacija je velike stvari najavila prošle godine bronzom na Eurobasketu, a sada je dobila veliku šansu da pokori planetu. Zna to lider nacionalnog tima Denis Šreder.

- Volim ovaj tim i uživam kada smo svi zajedno na terenu. Pobjeda nad SAD nam znači puno, ali niko ne pomišlja da se na tome zaustavi - rekao je plejmejker Toronta.

Denis Šreder
foto: Reuters

Šreder je imao očajan meč protiv Letonije u četvrtfinalu, skoro je koštao poraza svoj tim, a onda je u duelu sa SAD pokazao koliko je bitan.

- Ako radimo prave stvari na terenu, onda i nije toliko bitno protiv koga igramo. Kada ovo kažem ne znači da nemam respekt prema protivniku, već da imam neograničeno povjerenje u saigrače. Možemo da pobijedimo svakog, to smo pokazali protiv Amerikanaca, ali nas u finalu čeka drugačija utakmica protiv drugačijeg tima. Srbija je mnogo jaka, ali i mi smo - istakao je Šreder.

Današnji program se otvara duelom za treće mjesto - od 10.30 se sastaju SAD - Kanada.

Bonus video: