Reakcije iz Srbije: Kada smo počinjali, malo ko je vjerovao u nas

Srbija u finalu Mundobasketa poražena od Njemačke 83:77

10965 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Kada je Svetislav Pešič objavio spisak za Mundobasket, košarkašku reprezentaciju Srbije je malo ko vidio u završnici.

Kao cilj na Filipinima postavljen je odlazak na Olimpijske igre, a za to je trebalo da se ekipa plasira u polufinale.

Ali, predvođeni Bogdanom Bogdanovićem košarkaši Srbije su u Manili odigrali savršen turnir, u četvrtfinalu protiv Litvanije i polufinalu protiv Kanade odigrali besprekorne utakmice i došli u priliku da se bore za zlato.

U međuvremenu ostvaren je plasman na Olimpijske igre, ali Srbija u finalu nije uspjela da napravi još jedan korak i osvoji titulu. Njemačka je bila bolja, slavila 83:77 i prvi put u istoriji osvojila titulu.

"Čestitke Njemcima, sjajna utakmica. Zaslužili su pobjedu, odigrali su 40 minuta na visokom nivou, vrlo čvrsto. Za ovakvu vrstu utakmice bila nam je potrebna veća rotacija. Naš medicinski tim je uradio sve što je mogao da oporavi igrače poslije Kanade. Na početku utakmice smo izgubili Dobrića, Bogdanović se osjećao loše prije utakmice, bilo je pitanje da li uopšte može da igra, ali to je ono što ja moram da kažem. Ponosan sam na ekipu. Imali smo šut za izjednačenje, ali to je finale, morate biti u boljoj fizičkoj formi", rekao je Pešić na konferenciji za medije.

Srbija je na prvenstvu ostala bez Boriše Simanića, kojem je izvađen bubreg. Simanić je na utakmici protiv Južnog Sudana dobio udarac.

"Kad smo počinjali niko nije vjerovao u nas. Presrećan sam zbog ove grupe momaka. Ponosan sam na njih. Mnogo rada je uloženo, mnogo vremena", poručio je Bogdan Bogdanović za Sport klub.

Srbija je imala napad za izjednačenje, ali je na ulasku u posljednji minut Marko Gudurić bio neprecizan za tri.

"To je košarka. Jednom lopta uđe, jednom ne uđe, ali mislim da smo mogli bolje u odbrani. Ova ekipa Njemačke se gradi godinama, imaju kvalitet i dokazali su da su najbolji na turniru. Hrabro smo odigrali danas, bili u situaciji da pobijedimo. Tek ćemo kroz par godina da vidimo koliki je ovo uspjeh. Loše je kad se turnir završi porazom, ali igrali smo finale i treba da budemo srećni", rekao je Bogdanović.

Ekipa Svetislava Pešića se danas u igru vratila zahvaljujući Aleksi Avramoviću, koji je u posljednjem periodu ubacio 16 poena.

"Moramo da budemo ponosni, uzdignute glave. Igrali smo protiv fantastične ekipe, dugo su zajedno, Mi smo od prošle godine gradili ovaj tim, u međuvremenu ostali bez nekih igrača. Ne žalimo, znamo da smo dali sve od sebe. Bolji tim je pobijedio", poručio je košarkaš Partizana za Sport klub.

Najmlađi u timu Nikola Jović je jedan od igrača Srbije koji je obilježio turnir.

"Bilo je teško. Htjeli smo da pobijedimo, ali smo se ispraznili i emotivno i fizički. Drago mi je što sam bio sa ovim momcima. Nadam se da ću ovo moći opet da ponovima", kazao je košarkaš Majamija za Sport klub.

Srbija je izgubila pet finala zaredom na velikim takmičenjima - dva evropska (2009. i 2017), dva svjetska (2014. i 2023) i jedno olimpijsko finale (2016. godine). Takođe, Srbija je poražena i u posljednja dva meča koja je igrala za bronzu na velikim takmičenjima (Mundobasket 2010. i Eurobasket 2015).

Bonus video: