Herbert: Sve je počeo 2021. godine; Šreder: Preko 10 godina smo radili na ovome

Njemačka u finalu pobijedila Srbiju (83:77) i osvojila svjetsku titulu

7401 pregleda 3 komentar(a)
Šreder i Herbert, Foto: FIBA
Šreder i Herbert, Foto: FIBA

Prvi put u istoriji košarkaška reprezentacija Njemačke je osvojila svjetsku titulu.

Njemci su danas, u finalu Mundobasketa, pobijedili Srbiju (83:77), turnir završili sa svih osam pobjeda i na kraju u velikom stilu stigli do zlata.

"Vratio bih se na 2021. godinu. Kada sam postao selektor, jedna od prvih stvari bila je da upoznam Denisa Šredera. Pričali smo nekoliko sati i od toga je sve počelo. Njegova briga, posvećenost za tim… Septembra 2021. je sve počelo, od tada smo rasli. Mnogi se ne sjećaju da smo izgubili prvu utakmicu kvalifikacija protiv Estonije. Imali smo Šredera i Bongu, koji su igrali u junu. Momci koji nisu imali ugovor, a igrali su. Dali su primjer. Kao što sam rekao igračima, prvo smo tim, onda imamo individualni kvalitet. Oni brinu jedni o drugima”, rekao je na konferenciji selektor Njemačke Gordon Herbert.

Nakon bronze na Eurobasketu prošle godine, Njemačka je osvojila i svjetsko zlato.

"Ponosan sam na momke. To me je dirnulo. Igrali smo svaki drugi dan, radili, malo jeli, spavali. Nakon što su mi se djeca rodila, ovo je momenat broj dva koji je obilježio moj život", bio je emotivan selektor Njemaca.

MVP šampionata je, potpuno zasluženo, Denis Šreder.

"Preko 10 godina radili smo na ovome, prošle godine osvojili smo bronzu. Nevjerovatna grupa. Počeli smo u julu, trener je uradio odličnu stvar, skupio nas. Svako je dao najbolje da bi bio uspješan. Imati 8-0 je nevjerovatno", rekao je košarkaš Toronta.

Šreder smatra da je odbrana bila presudna.

"Bilo je neriješeno na poluvremenu (47:47) i trener je rekao da moramo da odigramo dobru odbranu. Isto kao što smo uradili protiv SAD. Svi su to poslušali. Bili su spremni. To je razlog zašto smo pobijedili. Uz skok i igru u tranziciji", objasnio je MVP.

Bonus video: