Gordi Herbert - od Skajlajnersa i Avtodora do njemačkog "kajzera"

Od Dirka Novickog i medalja sa EP i SP Njemačka je izgubila dvije generacije košarkaša - sve se promijenilo dolaskom stručnjaka koji je malo prije poziva ove zemlje dobio otkaz u Saratovu

8744 pregleda 0 komentar(a)
Herbert u Manili sa svojim igračima slavi svjetsku titulu, Foto: Reuters
Herbert u Manili sa svojim igračima slavi svjetsku titulu, Foto: Reuters

Početkom novog milenijuma Njemačka je na krilima jednog od najvećih košarkaša svih vremena Dirka Novickog stigla do bronzane medalje na Mundobasketu (2002) i srebra na Eurobasketu (2005), a nakon toga praktično dvije decenije nestala sa velike scene.

Nije izgledalo da će se nešto promijeniti ni u septembru 2021. kada je Košarkaški savez te zemlje za selektora postavio Gordona Herberta - čovjeka koji je ranije tokom godine dobio otkaz u Avtodoru iz Saratova.

Ipak, fenomenalni stručnjak je u sedmoj deceniji života "zgrabio" šansu iz snova, znao je kakav kvalitet ima Njemačka, a nakon bronzane medalje sa prošlog Evropskog prvenstva, ovog ljeta je sa svojom selekcijom pokorio planetu.

Njemačkih 8-0 na Mundobasketu i prva svjetska titula ostaju za sva vremena - najviše zahvaljajući skromnom stručnjaku iz Kanade, novom njemačkom "kajzeru" (car).

Herbert sa peharom Svjetskog prvenstva
Herbert sa peharom Svjetskog prvenstvafoto: FIBA

"Bez prave posvećenosti ne možete napraviti uspjehe. Svi pričaju o ciljevima i pobjedama u sportu, ali prije svega potrebni su vam posvećenost i odricanje, a to sve imaju moji momci", objasnio je Herbert.

A koliko je ovaj stručnjak, koji je najveće uspjehe prije Njemačke ostvario sa Frankfurt skajlajnersima (šampion države i osvajač FIBA Evrokupa), posvećen najbolje govori činjenica da je prije Mundobasketa putovao u Kanadu i Sjedinjene Američke Država kako bi posjetio NBA zvijezde Denisa Šredera, Morica i Franca Vagnera i Danijela Tajsa.

"Herbert uživa da razgovara sa svojim igračima i koristi svaku priliku da ih upozna - ne samo kao igrače već i kao ljude", piše Dojče vele.

A, kakvu grupu igrača je napravio pokazao je i jedan od snimaka sa tajm-auta tokom Mundobasketa i simpatična svađa sa Šrederom. Naravno, to je bio trenutak nervoze, ali ne i nešto što bi Njemce poremetilo na putu ka kruni.

"Gordi zna kako treba da se postavi sa igračima, a uz to ima fenomenalnu vezu sa Šrederom što je veoma važno. Sve se jednostavno uklapa", objasnio je Patrik Femerling, nekadašnji saigrač Dirka Novickog u reprezentaciji Njemačke.

Slika koja je obišla svijet nakon velikog finala Mundobasketa između Njemačke i Srbije bila je kada je Herbert u ludnici "Mall of Asia arene" uspio da pronađe miran kutak, slomljen emocijama sjedne i na miru sabere utiske - sjajni stručnjak konačno je uspio.

Rad sa mladima ključ

Kao ključni trenutak u preokretu njemačke košarke Patrik Femerlnig vidi rad njemačkog Saveza sa mladim igračima.

"Nekada su se klubovi u Bundesligi oslanjali na strane igrače i zbog toga smo izgubili dvije generacije njemačkih košarkaša. Ipak, sve se promijenilo posljednjih godina i mladi igrači sve više dobijaju priliku", istakao Femerling.

Nekadašnji centar Olimpijakosa, Panatinaikosa, Barselone, Albe, sada ne brine da bi Njemačka mogla da se "izgubi" kao nakon odlaska Novickog.

"Imamo dosta mladih igrača, a vjerujem da će Savez nastaviti da ih razvija", zaključio je Femerling.

Bonus video: