Put do Pariza je paklen, ali je privilegija igrati kvalifikacije

Crna Gora se našla na 17. mjestu rang-liste Fibe, što znači da će žrijeb kvalifikacija za Olimpijske igre, u kojima učestvuje prvi put, dočekati u 3. šeširu. U Pariz idu samo pobjednici četiri kvalifikaciona turnira u kojima će igrati po šest selekcija

15413 pregleda 101 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon Mundobasketa i 11. mjesta na svijetu, crnogorska košarkaška reprezentacija zauzima 17. poziciju na rang listi FIBA, pa je sada jasnije kakav put je čeka na premijernom nastupu na kvalifikacijama za Olimpijske igre.

U konkurenciji su 24 nacionalne selekcije, koje će biti podijeljene u šest šešira baš na osnovu svjetskog “renkinga”.

To znači da će Crna Gora biti u trećem šeširu, uz Portoriko, Dominikansku Republiku i Finsku.

U prvom šeširu su Španija, Slovenija, Litvanija i Letonija. Drugi šešir čine Brazil, Italija, Grčka i Poljska. U četvrtom su Novi Zeland, Gruzija, Meksiko i Liban.

U petom se nalaze Hrvatska, Obala Slonovače, Angola i Filipini, a u šestom Egipat, Bahami, Kamerun i Bahrein.

Učesnici će žrijebom biti podijeljeni na četiri turnira na kojima će se takmičiti po šest selekcija.

To, međutim, nije sve, sistem takimičenja je prilično komplikovan.

Šest selekcija na svakom od četiri turnira biće podijeljena na po dvije grupe sa po tri učesnika. Nakon međusobnih duela, po dvije ekipe iz obje grupe na svakom od šest turnira igraće polufinale, zatim će se igrati finale za odlazak u Pariz - dakle, samo pobjednici četiri turnira dobijaju olimpijsku vizu.

Ukoliko FIBA bude pravila raspored grupa na kvalifikacionim turnirima po sistemu koji je važio pred Igre u Tokiju, grupe će se formirati tako što će u jednoj biti reprezentacije iz prvog, četvrtog i petog, a u drugoj iz drugog, trećeg i šestog šešira.

To znači da bi potencijalni rivali naše selekcije u grupi na jednom od četiri turnira mogli da budu Brazil, Italija, Grčka i Poljska, te Egipat, Bahami, Kamerun i Bahrein.

U toj varijanti, plasman u polufinale jednog kvalifikacionog turnira mogao bi da bude dostižan, ali, recimo, iz šestog šešira, kao opasnost za sve selekcije, a ne samo za Crnu Goru, dolaze Bahami, sa NBA asovima Diandreom Ejtonom, Erikom Gordonom i Badijem Hildom, koji su na predolimpijskom turniru eliminisali Argentinu, u tom trenutku aktuelnog vicešampiona svijeta.

U svakom slučaju, pakleno težak put čeka i našu, a i selekcije, koje plasman na Olimpijske igre vide kao imperativ.

Kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre održavaju se od 2. do 7. jula.

Bonus video: