"ABA liga nije na onom nivou na kojem zaslužuje da bude"

Podgorica od ponedjeljka do srijede domaćin Superkupa ABA lige, danas održana pres konferencija na kojoj su govorili Dragan Bokan i Milija Vojinović

26280 pregleda 21 reakcija 18 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Sa pres konferencije, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Prije tri godine Podgorica je trebalo da bude domaćin Superkupa ABA lige, ali zbog pandemije koronavirusa takmičenje nije održano.

Uslijedila je pauza, za Superkup nije bilo mjesta u kalendaru sve do ove godine kada je objavljeno da će glavni grad Crne Gore ugostiti osam ekipa iz regiona na turniru koji predstavlja zagrijavanje za početak sezone u Admiralbet ABA ligi koja startuje 29. septembra.

"Zaista smo presrećni što smo u prilici da možemo da organizujemo Superkup. Uložili smo, zaista, puno truda, Budućnost Voli i grad Podgorica su uradili sve da omoguće uživanje u SC 'Morača', od ponedjeljka do srijede. Pozivam sve da dođu u SC 'Morača', pozivam sve aktere da sve protekne u duhu sporta. Da Podgorica i Crna Gora pošalju jasnu i jaku poruku zajedništva ne samo u ABA region nego i šire. Pokušaćemo da budemo dobri domaćini. Superkup je, zaista, prilika da budemo dobar reprezent našeg grada i naše države", rekao je predsjednik Budućnost Volija Dragan Bokan na današnjoj konferenciji.

Sportski direktor ABA lige, Milija Vojinović podsjetio je da je utakmicom Budućnosti i Cibone prije 22 godine počela ABA liga.

"Uželjeli smo se klupske košarke, nakon reprezentativnih utakmica, a selekcije iz regiona su zabilježile dobre rezultate. Pošto sam u Crnoj Gori, koristim priliku da i ja čestitam reprezentaciji Crne Gore na izvanrednom rezultatu na Svjetskom prvenstvu, a svi igrači u reprezentaciji su prošli kroz ABA ligu. Organizacija je do sada protekla izvanredno. Tačno prije godinu dana su svi predstavnici klubova, na predlog KK Budućnost Voli, jednoglasno prihvatili da organuzacija Superkupa bude u Podgorici. U komunikaciji sa svim klubovima vidim da svi imaju pozitivan stav o onome što će se dešavati naredna tri dana u Podgorici", rekao je Vojinović.

Vojinović o izostanku Zvezde: Koga nema bez njega se može

Na turniru je trebalo da učestvuje osam prvoplasiranih ekipa iz prethodne sezone, ali je umjesto Crvene zvezde mjesto popunila Igokea.

"Prošle godine je na Skupštini u Baru donijeta odluka da se igra Superkup. Crvena zvezda je nas obavijestila prije mjesec dana da su ranije preuzeli neke obaveze. Nisam siguran da su te obaveze preuzeli duže od godinu dana. Zbog prisustva njihovog stručnog štaba na jednom seminaru i turnira koji igraju u jednom evropskom gradu. Odgovornost je na klubu koji ovdje nije došao. Koga nema bez njega se može", poručio je Vojinović.

O kalendaru: Biće pomjeranja ako se Zvezda i Partizan plasiraju na F4 Evrolige

Prethodne sezone ABA liga je završena 22. juna, što je najkasnije od njenog osnivanja. Utakmice su odlagane, dok se jedna serija u plej-ofu završila druga nije ni počinjala...

"Na posljednoj Skupštini je donijeta odluka da će biti pomjeranja usklađenog kalendara, ako se neko od naših klubova plasira na F4 Evrolige. U slučaju njihovog plasmana u plej-of Evrolige, kao i plasmana Cedevita-Olimpije i Budućnosti u plej-of Evrokupa, onda će igrati sinhronizovano ABA ligu i evropska takmičenja", rekao je Vojinović.

O kalendaru je govorio i Bokan.

"Moramo konstatovati da ABA liga nije na onom nivou na kojem zaslužuje da bude. Nisu krivci za to ljudi iz menadžmenta, već isključivo suvlasnici koji ne mogu da dogovore neke stvari, kada je u pitanju društveni ugovor, pa se stvaraju problemi koje menadžment ne može da riješi. Ne smije nam se dešavati da jedan klub može samoinicijativno da prolongira završnicu ABA lige kako njemu odgovara, ili da jedan klub ne učestuvuje u Superkupu kako njemu odgovara. Mislim da to nije dobro - nebitno da li je to Budućnost ili neko drugi. U srijedu imamo nastavak prekinute sjednice Skupštine ABA lige. Imamo još neke stvari da riješimo. Da riješimo pravce u kojima treba da ide ABA liga. Siguran sam da ovaj projekat odgovara svima. Ne postoji nacionalno prvenstvo koje može biti bolje od ove ABA lige.

"Ne uzbuđuju nas priče o izlasku srpskih klubova"

Nedavno su se, poslije sjednice Skupštine Košarkaške lige Srbije, pojavile informacije da će srpski kubovi napustiti ABA ligu, što je Partizan demantovao.

"Smatram da niko nema pravo iz jednog kluba da se miješa u neke interne stvari košarkaških saveza unutar jedne države. Srbija, kao i Slovenija, Hrvatska, BiH i Sjeverna Makedonija imaju pravo unutar svoje države da regulišu sva pitanja na način na koji misle da je najbolje. Što se tiče stvari u Srbiji, mislim da je adresa Beograd i KSS. Ostavljamo to klubovima iz Srbije da riješe. Mi samo možemo da kažemo da želimo da igramo sa najboljim klubovima u regionu. Ovom prilikom bih čestitao nevjerovatno veliki uspjeh reprezentaciji Srbije na Mundobasketu. Istovremeno za malu državu kao što je Crna Gora veliki uspjeh je rezultat na Mundobasketu. Za te uspjehe je jednim dijelom zaslužna i ABA liga", rekao je Bokan.

Nadovezao se i Vojinović.

"Da bi se napravilo neko takmičenje, treba da postoje učesnici. Tu priču slušamo od kako je počela Evroliga. Klubovi koji imaju A licencu u Evroligi i u ovom slučaju u ABA ligi su ne samo učesnici, oni su vlasnici firme ABA liga j.t.d. Možemo da pričamo o poslovnom dijelu i akcijama koje klubovi imaju u samoj ligi, a u drugom dijelu o samom takmičenju. Nismo uopšte uzbuđeni", poručio je Vojinović.

Bonus video: