"Studenti" igraju profesorski: Veliki trijumf u "Morači - SC Derbi osvojio ABA Superkup

Tim Andreja Žakelja slavio 83:81

29176 pregleda 81 reakcija 64 komentar(a)
Ekipa SC Derbija, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Ekipa SC Derbija, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Košarkaši SC Derbija su prethodne sezone u prvom meču četvrtfinala Admiralbet ABA lige priredili senzaciju, savladali Partizan u Beogradu, potom u revanšu bili blizu pobjede, ali su na kraju izgubili, a onda i eliminisani iz regionalnog takmičenja.

A večeras, u finalu ABA Superkupa, u "Morači", SC Derbi je još jednom kreirao senzaciju i savladao Partizan, ali na kakav način - dva minuta i 55 sekundi prije kraja bilo je 81:73 za "crno-bijele", a onda je SC Derbi napravio seriju 10:0 i do pobjede stigao nakon trojke Borne Kapuste, četiri sekunde prije kraja - 83:81. Partizan je nakon toga imao posljednji napad, ali Kaminski nije bio precizan.

Odličan turnir iza mlade ekipe, koja je pobjedama protiv FMP-a, Budućnosti i večeras protiv Partizana napravila sjajnu uvertiru za početak sezone u Admiralbet ABA ligi.

Tim Andreja Žakelja je vodio većim dijelom prvog poluvremena, a sredinom druge četvrtine, poslije serije 7:0 stigao do maksimalnih 11 poena prednosti (40:29). Tada arbitri nisu sudili duplu loptu i napad dodijelili SC Derbiju, pa je Doužer pogodio trojku, a Aleksa Avramović slobodno bacanje nakon što je Žakelj dobio tehničku grešku. Potom je Balša Koprivica postigao dva, a Džejms Naneli tri poena, Partizan je napravio seriju 9:0 i prišao na 40:38.

Partizan je preokrenuo u trećoj četvrtini, da bi, pri rezultatu 59:55 za "crno-bijele" Luka Bogavac postigao dvije trojke, pa je SC opet poveo - 61:59.

Potom je Partizan postigao četiri poena (pogodili Trifunović i Panter za 63:61), a kada je, pet minuta prije kraja bilo 77:71, a potom i pomenutih 81:73, činilo se da je sve riješeno.

SC Derbi
foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Ipak, Obradovićev tim dva minuta i 55 sekundi nije postigao poene, a Borna Kapusta je trojkom donio trofej ekipi i već najavio da će biti vrhunsko pojačanje.

Najefikasniji kod SC Derbija bio je Obri Dokins sa 18 poena. Kenan Kamenjaš, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača je ubacio 14, a Luka Bogavac 11 (3/3 za tri poena). Borna Kapusta je meč završio sa 10 poena.

Kod Partizana je najefikasniji bio Kevin Panter sa 23 poena, Zek Ledej je ubacio 13.

Bonus video: