Podgorički basketaši sanjaju najljepše snove: Želimo da našoj zemlji donosimo medalje sa velikih takmičenja

Momci iz glavnog grada na nedavno završenom Mastersu u rumunskoj Konstanci osvojili drugo mjesto u konkurenciji najboljih 3x3 timova na svijetu

11866 pregleda 6 komentar(a)
Basketaši Podgorice, Foto: worldtour.fiba3x3
Basketaši Podgorice, Foto: worldtour.fiba3x3

Basketaši iz glavnog grada Crne Gore osvajaju svijet. Ekipa Podgorica Kodio igra sjajno ove sezone, a najveći uspjeh ostvarila je nedavno na Mastersu u rumunskoj Konstanci, osvajanjem drugog mjesta u konkurenciji najboljih 3x3 timova na svijetu, pa je ljestvica očekivanja podignuta do samog vrha.

Sanjaju se Olimpijske igre i medalje sa najvećih takmičenja.

"Glavni cilj za sljedeću godinu je probijanje na svjetsku scenu, da se pojavimo na što više Mastersa. Nama je od starta najveći cilj vrh svijeta, da pokušamo da se plasiramo na Olimpijske igre i našoj zemlji donosimo medalje sa velikih takmičenja", rekao je jedan od lidera ovog sjajnog tima Miloš Jovanović za Televiziju Vijesti.

Basket, basket 3x3, Podgorica Kodio
foto: worldtour.fiba3x3

Miloš Jovanović, Petar Ivanović, Marko Raičević i Filip Dragojević, predvođeni trenerom Dušanom Gojnićem na putu do finala savladali su ekipe koje su imale mnogo veće iskustvo igranja na Mastersima, a uspjeh je tim veći jer su do meča za trofej stigli iz kvalifikacija.

"Turnir u Rumuniji digao je našu ekipu na najveći nivo. Igrali smo na Mastersu, što je vrh u našem sportu. Pobijedili smo u četvrtfinalu drugu ekipu na svijetu iz Belgije, potom osmi svjetski tim Liman u polufinalu i na kraju smo poraženi od Hangžua. Međutim, ovo je veliki uspjeh jer smo prvi put na Mastersu učestvovali i poslije mnogo godina se dogodilo da jedan tim iz kvalifikacija dođe do finala", rekao je trener Dušan Gojnić.

Uspjeh u Konstanci je ispunjenje sna. Pobjeda nad Antverpenom u četvrtfinalu, bila je prekretnica.

"Ovo smo čekali otkad smo počeli da se bavimo ovim sportom. Mukotrpno smo radili svakodnevno, sada je to došlo na naplatu i prvi put smo osjetili veliko zadovoljstvo. Sanjali smo o ovome. Prvi put smo se pojavili na Mastersu. Dosad smo te mečeve gledali na Youtube-u, za nas je to bilo preveliko, nedostižno. Očekivali smo da dođemo do četvrtfinala. Ali kako smo dobili Antverpen, drugu ekipu na svijetu, shvatili smo da smo spremni za velike stvari", istakao je Miloš Jovanović.

Drugo mjesto u jakoj konkurenciji motiv je da ekipa nastavi sa jakim radom.

"Znači nam dosta uspjeh, ali nećemo stati na ovome. Želimo da se borimo na turnirima koji su nam preostali ove godine. Možemo da se probijemo još više, vjerujemo u to, radićemo svakog dana više, da to izgleda još bolje", kazao je Petar Ivanović.

Ivanović
Ivanovićfoto: worldtour.fiba3x3

Uspjeh u Konstanci kruna je dugogodišnjeg rada i potvrda da kada nešto mnogo želite i posvetite mu se, ništa nije nemoguće.

"Miloš i ja smo od prvog dana zajedno. Ovaj plan i program koji sam kreirao traje tri godine i završnica ove sezone predstavlja krunu plasmanom u finale Mastersa. Zbog toga sam prezadovoljan", ističe Gojnić.

Nakon sjajnog rezultata u Rumuniji, uslijedio je novi uspjeh, osvajanje satelita u Atini u veoma jakoj konkurenciji.

"U grupnoj fazi takmičenje igrali smo protiv Rige u čijem timu su dvojica igrača koji su osvojili zlato na Olimpijskim igrama, dok smo u finalu savladali Vuhan za koji nastupaju dva igrača osvajača zlata sa prvenstva Evrope. Još jedan veliki uspjeh i osvajanje turnira kojim smo obezbijedili plasman na čelindžer u Dohi", rekao je trener Podgorice.

Igra u Atini nije bila na nivou partija sa Mastersa, ali je i takvo izdanje bilo dovoljno da se drugi put ove godine iz glavnog grada Grčke Podgorica vrati kao pobjednik.

"Poslije najvažnijeg turnira u našim karijerama u Konstanci, otišli smo za Atinu. Nije bilo lako jer smo trebali i psihički i fizički da se oporavimo nakon nastupa u Rumuniji. Međutim, i pored loše igre, osvojili smo turnir što nas još više raduje jer je odlika velikih ekipa da pobjeđuju i kada igraju loše", kazao je Jovanović.

Otkako se okupila ekipa postavljeni su visoki ciljevi. Na dobrom su putu da ih i ostvare.

"Cilj je od prvog dana da budemo među 20 najboljih timova na svijetu. Blizu smo tog rezultata jer još ima turnira do kraja sezone. Sljedeće sezone želimo da budemo među pet na svijetu. Potreban je ogroman rad za taj rezultat", optimista je trener.

Ono što je sigurno poslije uspjeha u Rumuniji je da na naše momke niko neće gledati kao na ekipu protiv koje može da računa na sigurnu pobjedu.

"Bili smo autsajderi, nepoznati svim ostalim ekipama dosad. Sada smo se pokazali i pobjedama smo izgradili karakter. On je mnogo važan u ovom sportu. Ni u jednom trenutku ne smiješ da odustaneš ili budeš u panici jer se sve brzo odvija i, ako vas uhvati panika, tu je kraj. Turnir u Konstanci je pokazao svijetu, ali što je još važnije nama, koliko možemo i gdje pripadamo.", objasnio je Jovanović.

Nosioci kompletnog projekta Podgorice Kodio su trener Dušan Gojnić i košarkaš Miloš Jovanović. Na slikovit način je Petar Ivanović objasnio kako je sve počelo.

"Od prvog sastanka sa Dušanom i Milošem, niko nije vjerovao u nas, kao njih dvojica. Bukvalno nam ni roditelji nisu vjerovali, poput njih. Hvala ljudima što su me pozvali da učestvujem na svjetskoj sceni i pokažem se u dobrom svijetlu. Radićemo, nećemo stati na ovome", kazao je Ivanović.

Put do velikog uspjeha je težak, neophodna su odricanja i rad u nimalo lakim uslovima.

"Nisam ni sanjao da mogu da dohvatim svjetski vrh u sportu koji volim. Basket mi daje ogromno samopouzdanje i želju da radim, to je neopisiv osjećaj. Teško je riječima opisati koliko mi znači što smo bili drugi na Mastersu, a krenuli smo iz kvalifikacija. Znamo što smo sve prošli, znamo koliko smo trenirali na 50 stepeni u Podgorici. Odradili smo svakog dana po dva treninga, nekad i tri. Naježim se kad pomislim na sve to. Hvala ljudima iz kluba što si mi dali šansu da zaigram sa ovim momcima na najvećem nivou", rekao je Petar Ivanović.

Podgorica Kodio će na čelindžeru u Dohi igrati 10. i 11. oktobra, gdje će ponovo imati priliku da odmjeri snage sa najboljim timovima na svijetu.

Bonus video: