Mursija i Nemanja Radović - uspješna priča: Ne mogu svi da igraju u Španiji

Crnogorski reprezentativac Nemanja Radović za “Vijesti” najavljuje špansku Endesa ligu, govori o životu i karijeri u Mursiji, klubu čiji je kapiten i legenda, a osvrnuo se i na uspješno ljeto sa reprezentacijom

16842 pregleda 57 reakcija 10 komentar(a)
Nemanja Radović je legenda Mursije, Foto: Facebook.com/ucammurciacb
Nemanja Radović je legenda Mursije, Foto: Facebook.com/ucammurciacb

U Španiju je stigao 2014. godine. Destinacija je bila Mursija, gdje se, u prvom mandatu, zadržao tri godine, a onda se preselio u Obradoiro odakle je poslije godinu dana došao u Saragosu. U Saragosi je igrao dvije sezone, da bi se 2020. vratio u Mursiju, gdje je postao kapiten i legenda kluba.

Riječ je o crnogorskom reprezentativcu Nemanji Radoviću, koji i ove sezone igra u najjačem nacionalnom košarkaškom šampionatu u Evropi. Endesa liga počinje danas, Mursija u prvom kolu (18 h) gostuje Granadi, a krilni košarkaš za “Vijesti” govori u novoj sezoni, životu i karijeri u Mursiji, ali i sjajnom ljetu sa reprezentacijom Crne Gore.

- Španska liga je najbolja domaća liga u Evropi. Ima mnogo talenata. Mnogo ekipa se pojačalo. Ne može svako da dođe i igra u Španiji. Svi koji dođu su ili provjereni igrači ili neko baš mora da se svidi treneru ili generalnom menadžeru. Biće ozbiljna košarka - odvaja se osam ekipa po budžetu i talentu, ali i ostale imaju ogroman kvalitet. Uostalom, mnogo puta se dešavalo da prva ekipa izgubi od posljednje što govori o kvalitetu - kaže Radović.

Crnogorski reprezentativac u vrhu vidi četiri ekipe.

- Favoriti su Real Madrid, Barselona, Baskonija i Unikaha koja posljednjih godina radi vrhunski posao. Ostavili su kompletnu ekipu, samo je Brizuela prešao u Barselonu, a doveli su Kamerona Tejlora iz Đirone. Ozbiljna su ekipa, uigrana, prošle sezone su osvojili Kup. To su ekipe koje će sigurno biti u vrhu. Barselona je dosta igrača promijenila. Mislim da će joj trebati vremena da se uigra.

Nemanja Radović
Nemanja Radovićfoto: Facebook.com/ucammurciacb

Najveća promjena u Barseloni desila se na klupi - Šarunasa Jasikevičijusa je naslijedio Rođer Grimau, nekadašnji igrač “blaugrane”.

- Mislim da je veliki pritisak u toj ekipi, da treba vremena da se stvari poslože, da se napravi kontinuitet. Sa Jasikevičijusom to nije išlo prethodnih godina, sada imaju novog trenera, Grimaua koji je ranije igrao tu. Neka nova priča, baš treba da se vidi kako će ići.

U MURSIJI SAM KAO KOD KUĆE

Mursija i Nemanja Radović - uspješna priča koja će trajati minimum do 2025. godine. Crnogorski košarkaš je ljetos produžio ugovor, neće mijenjati sredinu, a uskoro će oboriti i neke klupske rekorde.

Odigrao je 248 utakmica u svim takmičenjima za klub. U Endesa ligi je, u dresu Mursije, 218 puta bio na terenu, pa će uskoro na drugom mjestu prestići Ćavija Sančesa (221). Lider je Sadijel Rohas sa 292 meča u Endesa ligi.

Krilni košarkaš bi ove sezone mogao da postane i najbolji poenter kluba. Trenutno je postigao 1.930 poena, a na prvom mjestu je Ralf Mekpirson (2.082).

- Ovo je moja osma sezona u Mursiji. Oduševljen sam gradom, ljudima i klubom. Kapiten sam dugo godina. Osjećam se kao kod kuće. Skoro sve rekorde sam oborio - fali mi malo da oborim poene i skokove. U svemu sam u vrhu. Samim tim što sam dugo na jednom mjestu znači da mi prija - i meni i mojoj porodici - objašnjava Radović.

Mursija je prošlu sezonu završila na 9. mjestu, a plej-of joj je izmakao za jednu pobjedu, dok je u četvrtfinalu Lige šampiona eliminisana od Unikahe. Radović je prethodne sezone u ligi prosječno postizao 10,4 poena, uz 3,5 skokova.

- Prošle godine nam je izmakao plej-of za jednu pobjedu. Igrali smo posljednju utakmicu protiv Barselone u gostima i bilo je teško. Bila je OK sezona. Ove smo se dosta pojačali, cilj je da probamo da se kvalifikujemo za Kup i da probamo da uđemo u plej-of. U Ligi šampiona smo prošle sezone izgubili od Unikahe, a ove ćemo pokušati da dođemo do fajnl-fora.

Mursija je u polufinalu Superkupa, prethodnog vikenda, izgubila od Unikahe, a Radović je odigrao dobar meč i postigao 13 poena, uz osam skokova.

- Značilo mi je što sam čitavo ljeto trenirao sa reprezentacijom. Na Mundobasketu sam igrao 15-16 minuta po utakmici, pa sam došao prilično spreman, nisam bio umoran. Stigao sam svjež što je dobra stvar za takmičenje u Španiji.

U CRNOGORSKOJ KOŠARCI SE DEŠAVAJU LIJEPE STVARI

Iza Radovića je uspješno ljeto sa košarkaškom reprezentacijom Crne Gore, koja je na Mundobasketu osvojila 11. mjesto. Tim Boška Radovića je odlično odigrao turnir, jedini pad imao je protiv Litvanije, ali ni to nije pokvarilo utisak.

Nemanja Radović na Mundobasketu
Nemanja Radović na Mundobasketufoto: FIBA

- Izgledali smo odlično, igrali smo dobru košarku. Mislim da smo ciklus, otkako je Boško Radović postao selektor, odradili lijepo. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo smo igrali dobro, ostvarili neke velike pobjede. Onda smo i prošlog ljeta na Eurobasketu odradili dobar posao i izgubili od Njemačke koja je ovog ljeta osvojila Mundobasket. Posljednjih godina se radi dobar posao, lijepe stvari se dešavaju za crnogorsku košarku i ovaj Mundobasket je bio uspješan. U prvoj fazi smo savladali Egipat i Meksiko, a jedino protiv Litvanije nismo bili na nivou. Litvanci nam nikako ne odgovaraju, baš nam ne leže. Protiv Amerike smo pokazali da možemo da se nosimo sa košarkaškim silama. Umalo ih nismo pobijedili.

PUT KOJIM TREBA DA SE IDE

U februaru naredne godine počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a Crna Gora je u grupi sa Švedskom, Njemačkom i Bugarskom. Tri ekipe iz grupe će se plasirati na Eurobasket. U julu su kvalifikacije za Olimpijske igre, a žrijeb za to takmičenje tek treba da se održi.

- Ja ne bih ništa previše mijenjao. Ovo je put kojim treba da se ide. Ima dosta mladih momaka koji se priključuju reprezentaciji. Naša generacija - Bojan Dubljević, Vladimir Mihailović, Nikola Vučević i ja smo malo stariji i tu smo da im još malo pomognemo. Ubrzo bi oni trebalo da preuzmu vođstvo reprezentacije. Igramo dobro, radimo dobre stvari. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo je dobra grupa, mislim da može da se igra sa svima osim sa Njemačkom, oni su na ozbiljnom nivou. Ali, zašto da ne i sa njima? Ima i taj kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Biće lijepo - zaključio je Nemanja Radović.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: