Vučević: Želim da obradujem sve ljude u Crnoj Gori

"Znam da sa će biti vrlo teško sa Crnom Gorom doći do Olimpijskih igara, ali sanjam o tome", kazao je Vučević
177 pregleda 9 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: KSCG
Nikola Vučević, Foto: KSCG
Ažurirano: 25.08.2017. 08:19h

U intervjuu za francuski košarkaški portal basketusa.com, Nikola Vučević govorio je o ambicijama Crne Gore na Eurobasketu i želji da u dresu reprezentacije pruži maksimum, kako bi se ispunio cilj - plasman u osminu finala.

"Naš cilj je da prođemo grupu i skoncentrisani smo na to. Ovo je moj treći Eurobasket i želim da prođemo prvu fazu. Ako u tome uspijemo, sve je moguće. Odradili smo dobre pripreme, ali najreži, završni dio predstoji, kako bismo bili maksimalno spremni za početak", rekao je Vučević.

Kao prva zvijezda našeg nacionalnog tima, Vučević je svjestan šta se od njega očekuje, ali ne osjeća pritisak.

"Košarka je prije svega moja strast. Jeste i posao, ali posao koji volim. Navikao sam na tako nešto u Orlandu, ali ovo je, ipak, malo drugačije. Cijelja zemlja je uz tebe, svi čekaju da uradiš nešto veliko, da napraviš razliku i daš sve od sebe da tim pobijedi. Spreman sam, mogu da imam dobro takmičenje. Na prvom šampionatu, na kome sam učestvovao, bio sam mlad i nisam igrao mnogo. Drugi Eurobasket je bio komplikovan zbog odnosa sa trenerom, a zatim se nismo plasirali u završnicu. Nadam se da će ovaj biti najuspješniji, za moj tim i mene. Želim da obradujem ljude u Crnoj Gori, da im vratim povjerenje koje oni imaju u mene", rekao je Vučević.

As Orlanda osjeća razliku između igranja za klub i nacionalni tim.

"U nacionalnom timu predstavljaš zemlju, naciju... Ne dobijaš novac za to, već te ljubav prema svojoj zemlji pokreće da daš sve od sebe na parketu. Znam da svi očekuju da uradimo sve da pobijedimo što više utakmica. Za malu zemlju, kao što je Crna Gora, velika je stvar biti učesnik velikog takmičenja. Uz sve promjene u kvalifikacijama, biće teško doći do završnice ubuduće, tako da je ovo možda naš posljednji Eurobasket. I zato je važno da damo sve što imamo. U NBA ligi je drugačije. Neko igra u ekipama, u kojima je pritisak manji, a rijetko kada cijelu karijeru igrači provedu u istom klubu. Kada igraš za svoju zemlju, igraš do kraja karijere", kazao je Vučević.

Kao i svaki vrhunski sportista, i Vučević mašta o Olimpijskim igrama.

"Kada sam bio mlađi, bila je Jugoslavija, sa briljatnim igračima, koji su pravili velike rezultate. Kasnije, država je postala Srbija i Crna Gora, zatim samo Crna Gora. Kao mlađi, gledao sam Divca i Stojakovića, i sve te igrače koji su blistali na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama, i imao sam jednu želju - da budem na tom mjestu jednog dana. To su bili magični trenuci. Znam da sa će biti vrlo teško sa Crnom Gorom doći do Olimpijskih igara, ali sanjam o tome", kazao je Vučević.

On je govorio i o tome da li je ispravno da naturalizovani igrači nastupaju za nacionalne timove...

"Teško je odgovoriti na to pitanje. Razumijem zašto su neki ljudi protiv. Mi imamo Tajrisa Rajsa, i znam da neko misli da zbog toga što nismo iz iste zemlje, on ne osjeća istu strast. Međutim, njegovo prisustvo nam daje veći nivo u takmičarskom aspektu. Neke zemlje nemaju širok izbor igrača, što je problem. Sve dok naturalizovani košarkaši igraju dobro, daju sve da se dobije utakmica, nema šta da se prigovara i nama ostaje da uživamo u igri sa dobrim igračima, koji pomažu malim nacijama da opstanu", kazao je Vučević.

Bonus video: