Litkabelis dolazi u Podgoricu, Hadžibegović za "Vijesti": Budućnost ima bolje igrače, veće ambicije i budžet od nas

Na otvaranju Evrokupa u srijedu u “Moraču” dolazi Litkabelis, koji u svojim redovima ima i jednog crnogorskog košarkaša - Alena Hadžibegovića. Krilni centar uoči dolaska u Podgoricu priča za “Vijesti”

31019 pregleda 24 reakcija 8 komentar(a)
Alen Hadžibegović u dresu Litkabelisa (desno), Foto: Facebook.com/bclietkabelis
Alen Hadžibegović u dresu Litkabelisa (desno), Foto: Facebook.com/bclietkabelis

Nova sezona Evrokupa počinje sjutra, a košarkaši Budućnost Volija u srijedu (19) u “Morači” igraju sa Litkabelisom.

Tim iz Panevežisa četvrtu sezonu zaredom nastupa u Evrokupu, prošle je, uprkos prednosti domaćeg terena, u osmini finala izgubio od Pariza, dok je u litvanskom šampionatu osvojio 3. mjesto. U sezoni 2017/2018. Budućnost i Litkabelis su bili u istoj grupi u ovom takmičenju, a obje ekipe su na domaćem terenu stigle do pobjede.

Od ovog ljeta član Litkabelisa je crnogorski internacionalac Alen Hadžibegović. Krilni centar je u karijeri igrao u Kataru, Japanu, Rusiji, Crnoj Gori, a proteklu sezonu je proveo u poljskoj Zjelonoj Gori, gdje je prosječno imao 14,8 poena i 7,8 skokova. Iz Poljske je uslijedila selidba u Litvaniju, pa će 24-godišnjak prvi put u karijeri igrati u Evrokupu, a prije debija u ovom takmičenju je razgovarao za “Vijesti”.

- U Poljskoj sam odigrao solidnu sezonu. Nažalost, nismo ušli u plej-of, ali sam zadovoljan kako smo igrali u odnosu na to kakva je situacija bila. Ljetos sam trenirao u Megi, čekao novi klub, razgovarao sa Miškom Ražnatovićem, tražili smo dobru opciju, da igram neku jaču ligu. Početkom avgusta je došla ponuda Litkabelisa. Nisam mnogo razmišljao - sagledao sam uslove i odmah potpisao ugovor - istakao je Hadžibegović.

Alen Hadžibegović
Alen Hadžibegovićfoto: Facebook.com/bclietkabelis

Litvanska liga je već počela, odigrana su tri kola, a Litkabelis ima učinak 2:1. Hadžibegović na terenu prosječno provodi 13 minuta i za to vrijeme bilježi šest poena, uz 3,7 skokova.

- Organizacija je savršena, jedan je od najboljih klubova gdje sam do sada igrao. Ništa manje nisam ni očekivao od tima koji igra u Evrokupu. Prezadovoljan sam uslovima. Trener, stručni štab, medicinsko osoblje, sve je na visokom nivou, što se i očekuje od takvih klubova.

I Budućnost je dobro počela sezonu, na startu ABA lige bila ubjedljiva protiv Zadra, dok je u Superkupu osvojila 3. mjesto.

- Pratio sam Budućnost, gledao sam ABA Superkup, generalno dosta pratim našu košarku. Budućnost ima mnogo veće ambicije od nas. Tu veliku ulogu igra i budžet kluba. Ovdje su dva-tri igrača ostala od prošle sezone, kompletan tim je promijenjen, još se uigravamo. I Budućnost je dosta košarkaša promijenila, ali sigurno ima kvalitetnije igrače. Ima i veći budžet od Litkabelisa. Utakmica će biti dobra za gledanje - ocijenio je Hadžibegović.

Litkabelis, prema njegovim riječima, ima visoke ambicije u oba takmičenja, a uoči početka sezone je došlo do promjene trenera - Nenad Čanak je poslije pet godina otišao u Turk Telekom, a naslijedio ga je Roberts Štelmahers.

- Ambicije u litvanskoj ligi su visoke. Klub očekuje da se bori za jedno od prva četiri mjesta, pa i za osvajanje lige. Što se tiče Evrokupa - da se prođe grupna faza, pa onda idemo utakmicu po utakmicu.

Ekipa Litkabelisa
Ekipa Litkabelisafoto: Facebook.com/bclietkabelis

Gotovo čitavu karijeru Hadžibegović je proveo van Crne Gore, pa adaptacija nije predstavljala problem. A od igrača iz bivše Jugoslavije u Litkabelisu je i srpski košarkaš Nikola Popović.

- Adaptacija mi nije teško pala, imam sedam sezona iza sebe, igrao sam van Crne Gore šest. Što se tiče saigrača - ima 10 Litvanaca i nas dvojica. Bilo je dosta promjena, dva-tri igrača su skoro došla, još dvojica su se iz reprezentacije priključila. Sav predsezonski rad se izmiješao u međuvremenu.

Poznato je da Litvanci žive za košarku, a situacija nije drugačija ni u Panevežisu.

- Grad je prelijep. Mali je, priroda je lijepa, a što se tiče navijača - zna se da je Litvanija zemlja košarke i vidi se ogromna ljubav prema tom sportu. Kad izađemo u grad navijači nas prepoznaju, pozdrave nas, fotografišemo se, drugačije nas gledaju. Vidi se razlika u odnosu na druge gradove i države gdje sam bio - zaključio je Hadžibegović.

Vidim sebe u Evroligi

Hadžibegović je imao zanimljivu karijeru. Počeo je u Ibru iz Rožaja, a onda se preselio u katarski Al-Kor. Potom je igrao za japanski Gifu i rusku Runu, da bi se u Crnu Goru vratio 2021. godine kada je potpisao za Lovćen. Sezonu nije završio na Cetinju - u martu 2022. se vratio u Katar, potpisao kratkoročni ugovor za Al-Sad, a po završetku sezone na Arapskom poluostrvu ponovo je došao u Crnu Goru i igrao za Podgoricu, odakle je otišao u Zjelonu Goru. Sada je u Evrokupu, a cilj mu je Evroliga.

- Uvijek su ambicije da se napreduje. I što se tiče kluba, ali i lige. Sada sam fokusiran na Litvaniju - imaćemo oko 60 utakmica, računajući i Evrokup. To je prvi put da ću imati toliko utakmica u sezoni. Sve će moja igra da kaže. Kad završim ovu, onda ću da gledam sljedeću sezonu. Ambicije su da idem do Evrolige.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: