Kreću evropske noći u Morači: "Psihološko breme favorita uvijek je prisutno, želimo da počnemo pobjedom"

Košarkaši Budućnost Volija novu priču u Evrokupu počinju sjutra (srijeda, 19h) protiv Litkabelisa na svom parketu

18318 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Mihailović očekuje pobjedu na startu Evrokupa, Foto: ABA/Filip Roganović
Vladimir Mihailović očekuje pobjedu na startu Evrokupa, Foto: ABA/Filip Roganović

ABA liga je otvorena perfektno "stotkom" protv Zadra (103:73), ali evropske noći u "Morači" uvijek su nešto posebno...

Vrijeme je za novu sezonu Evrokupa - košarkaši Budućnost Volija na startu drugog po snazi takmičenja na Starom kontinentu dočekuju litvanski Litkabelis, srijeda od 19 sati.

"Kao što je bilo pred početak ABA lige tako i sada jako važna utakmica na otvaranju Evrokupa protiv ekipe koja je jako iskusna u ovom takmičenju", jasan je trener "plavih" Petar Mijović.

Litkabelis je prošlu sezonu završio na trećem mjestu u domaćem šampionatu, godinu ranije igrao je finale plej-ofa protiv Ritasa, dok je u Evrokupu obje sezone završio u osmini finala.

Mijović
Mijovićfoto: ABA/Filip Roganović

"Radi se o ekipi koja je u posljednjih nekoliko sezona napravila izuzetno dobre rezultate, a tim je prilično izmijenjen u odnosu na prošlu sezonu sa otprilike istom idejom, dosta šuteva za tri poena, sa dosta ranih udara", objasnio je Mijović.

Pritisak na spoljnu linuju i pažnja na Orelina

Kakav bi bio recept za takav tim?

"Mislim da će biti potrebna energija i čvrstina koja je prikazana u većem dijelu meča sa Zadrom, da pokušamo da iz pritiska i agresije na njihove spoljne igrače pokušamo da ih odvojimo od untrašnje linije, posebno od glavnog igrača na poziciji četiri – Gediminasa Orelika", istakao je šef stručnog štaba crnogorskog šampiona.

Mijović upozorava da njegov tim čeka težak posao.

"Uvijek je psihološko breme favorita prisutno i nije lako da se pregrmi, ali u suštini vjerujem u kvalitet koji imamo, na način na koji radimo, u dobrom raspoloženju nakon ubjedljive pobjede protiv Zadra ih čekamo i očekujemo da pobjedom krenemo u takmičenje u Evrokupu", jasan je Mijović.

Mihailović: Dobra partija i pobjeda

Bek Budućnosti Vladimir Mihailović smatra da je svaki početak sezone uvijek specifičan.

"Da, jer su novi sastavi timova, ali pripremićemo se najbolje što možemo kako bismo krenuli pobjedom. Litkabelis godinama igra na dosta dobrom nivou, ali kao i u ostalim utakmicama rano je za preciziranje specifičnih stvari koje mogu da odluče. Ipak, kao i u utakmici sa Zadrom biće važna kvalitetna energija, a sa taktičke strane ćemo sigurno biti spremni - tako da očekujem dobru partiju i pobjedu", naglasio je Mihailović.

Dres Litkabelisa nosi naš Alen Hadžibegović, a uz Orelika glavna snaga litvanske ekipe je centar Nikola Popović, a tu su i Paulius Valinskas (igrao za FMP u ABA ligi), Deividas Sirvidis, kapiten Vitenis Lipkevičijus...

Budućnost i Litkabelis do sada su odigrali dva međusobna meča, oba u sezoni 2017/18, a skor je neriješen, nakon što su Litvanci slavili u Panevežisu, a naš predstavnik se revanširao u Podgorici.

Ekipe su ove sezone u Evrokupu podijeljene u dvije grupe sa po 10 učesnika - po dvije prvoplasirane će direktno u četvrtfinale, dok se timovi koji zauzmu pozicije od 3. do 6. mjesta igrati osminu finala.

Tokom prve dvije runde nokaut faze igraće se po jedan meč, a u polufinalu i finalu na dvije pobjede.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: