Da evropska premijera bude kao regionalna

Košarkaši Budućnosti na startu Evrokupa dočekuju litvanski Litkabelis (19 h). Prije četiri dana su pobijedili Zadar 30 razlike na startu ABA lige, žele sličan start i u drugom takmičenju

4750 pregleda 0 komentar(a)
Košarkaši Budućnosti nakon "stotke" protiv Zadrana na sstartu ABA lige, Foto: ABA/Filip Roganović
Košarkaši Budućnosti nakon "stotke" protiv Zadrana na sstartu ABA lige, Foto: ABA/Filip Roganović

Vrijeme je za novu sezonu Evrokupa, vrijeme je za podgoričke košarkaške evropske noći - Budućnost Voli na startu drugog po rejtingu takmičenja na Starom kontinentu dočekuje litvanski Litkabelis (19 h).

Evrokup je od prošle sezone, promjenom sistema, postao klasično ligaško takmičenje, “dugačkih” 18 kola prethodiće nokaut fazi. Budućnost ne samo da želi da dođe do jedne od prvih šest pozicija od 10 timova u grupi, već želi da bude što bliže vrhu, kako bi u proljećnom razigravanju imala i prednost domaćeg terena i poželjnijeg rivala.

Ipak, to je sada priča za - narednu godinu, tek je start sezone, prvo kolo, ovako “naporno” takmičenje zahtijeva i strpljenje, razmišljanje korak po korak, meč po meč...

Za početak, najvažnije je novo takmičenje otvoriti pobjedom - po mogućnosti na sličan način kao što su izabranici Petra Mijovića to uradili u subotu veče protiv Zadra (30 razlike), na startu regionalne ArmiralBet ABA lige.

Naravno, evropsko takmičenje je jače od regionalnog, jači su i protivnici, a litvanski Litkabelis dolazi iz košarkaške zemlje, u pitanju je klub i tim sa iskustvom...

“Kao što je to bilo pred početak ABA lige, tako je i sada - jako važna utakmica na otvaranju Evrokupa protiv ekipe koja je vrlo iskusna u ovom takmičenju”, ističe Mijović.

Litkabelis je prošlu sezonu završio na trećem mjestu u domaćem šampionatu, iza Žalgirisa i Ritasa. Godinu ranije igrao je finale plej-ofa, dok je u Evrokupu završio priču baš kao Budućnost - ispadanjem u osmini finala.

“Radi se o ekipi koja je u posljednjih nekoliko sezona napravila izuzetno dobre rezultate, a tim je prilično izmijenjen u odnosu na prošlu sezonu sa otprilike istom idejom, dosta šuteva za tri poena, sa dosta ranih udara”, objasnio je Mijović.

Krilni centar Gediminas Orelik je glavna individualna snaga tima čiji dres nosi naš Alen Hadžibegović, a tu su i centar Nikola Popović (Srbija), bivši igrač FMP-a Paulius Valinskas, te takođe Litvanci Deividas Sirvidis, kapiten Vitenis Lipkevičijus...

“Mislim da će biti potrebna energija i čvrstina koja je prikazana u većem dijelu meča sa Zadrom, da pokušamo da iz pritiska i agresije na njihove spoljne igrače pokušamo da ih odvojimo od untrašnje linije, posebno od glavnog igrača na poziciji četiri - Gediminasa Orelika”, dodao je Mijović.

Budućnost je favorit - po imenima u timu, a takva je i procjena bukmejkera. Ipak...

“Uvijek je psihološko breme favorita prisutno i nije lako da se pregrmi, ali u suštini vjerujem u kvalitet koji imamo, na način na koji radimo, u dobrom raspoloženju nakon ubjedljive pobjede protiv Zadra ih čekamo i očekujemo da pobjedom krenemo u takmičenje u Evrokupu”, jasan je Mijović.

Bek Budućnosti Vladimir Mihailović je partijom protiv Zadra (24 poena) najavio dobru sezonu u plavom dresu.

“Pripremićemo se najbolje što možemo kako bismo krenuli pobjedom. Litkabelis godinama igra na dosta dobrom nivou, ali kao i u ostalim utakmicama rano je za preciziranje specifičnih stvari koje mogu da odluče. Ipak, kao i u utakmici sa Zadrom biće važna kvalitetna energija, a sa taktičke strane ćemo sigurno biti spremni - tako da očekujem dobru partiju i pobjedu”, naglasio je Mihailović.

Budućnost i Litkabelis do sada su odigrali dva međusobna meča, oba u sezoni 2017/2018, a skor je neriješen - oba tima su slavila kod kuće.

Ekipe su ove sezone u Evrokupu podijeljene u dvije grupe sa po 10 učesnika - po dvije prvoplasirane će direktno u četvrtfinale, dok se timovi koji zauzmu pozicije od 3. do 6. mjesta igrati osminu finala. Tokom prve dvije runde nokaut faze igraće se po jedan meč, a u polufinalu i finalu na dvije pobjede.

Evrokup, grupa B - 1. kolo

Juče

Ulm - Trento 80:70

Danas

18.00h Kluž - Turk Telekom

19.00h Budućnost Voli - Litkabelis

19.00h Aris - Gran Kanarija

Četvrtak

21.00h Burg - Šljonsk

Bonus video: