Evroliga u fokusu - kreće najbolja košarka na kontinentu

Crnu Goru predstavljaju Marko Simonović, Duško Ivanović (Crvena zvezda) i Dino Radončić (Bajern)

2156 pregleda 5 komentar(a)
Lorenco Braun i Uroš Trifunović na utakmici Makabija i Partizana u Tel Avivu prošle sezone, Foto: Euroleague.net
Lorenco Braun i Uroš Trifunović na utakmici Makabija i Partizana u Tel Avivu prošle sezone, Foto: Euroleague.net

Nova sezona Evrolige počinje večeras - drugu sezonu zaredom nema ruskih timova, učestvuje istih 18 ekipa kao prošle sezone, fajnl-for je u Berlinu, a titulu brani Real Madrid.

I već na startu - derbi. Vatreni, atinski, koji je uvertiru imao prethodnog vikenda, kada je Olimpijakos u finalu Superkupa pregazio Panatinaikos i slavio 75:51 nakon što je u prvom poluvremenu primio samo 11 poena. Domaćin sjutrašnjeg duela (20.15 časova) biće Panatinaikos, koji je obilježio ljetnji prelazni rok.

U zeleni dio Atine je stigao trener i dvostruki osvajač Evrolige, Ergin Ataman, a redom su potpisivali Matijas Lesor, Luka Vildosa, Kajl Gaj, Dinos Mitoglu, Kostas Adeokunbo, Džerijan Grant, Joanis Papapetru, Dimitris Moraitis, dok je potrese izazvao dolazak Kostasa Slukasa iz Olimpijakosa. “Crveno-bijeli” dio Atine ne oprašta izdaju, ali se grčki košarkaš ne obazire previše.

- Poštujem period proveden u Panatinaikosu, mnogo toga smo zajedno ostvarili. Ali, život ide dalje. Želim da pričam na terenu. Izvinjavam se ako sam arogantan, ali me ne zanima šta ljudi govore. Ne obazirem se na njihove napade. Stalo mi je do mišljenja moje porodice, prijatelja i saigrača - rekao je Slukas za sajt Evrolige.

Panatinaikos je godinama daleko od vrha evropske košarke. Posljednji put je na F4 bio 2012, a među osam najboljih 2019. godine.

- Želim da vrijedno radim i unaprijedim svoju igru, da budem bolji - poručio je Slukas.

Evroligu večeras (19) otvaraju Crvena zvezda i Asvel. U “crveno-bijelom” timu su i dva predstavnika Crne Gore - košarkaš Marko Simonović i trener Duško Ivanović.

Simonović se nakon dvije sezone u NBA ligi vratio u Evropu, potpisao za Beograđane, a ovo će mu biti prva sezona u karijeri u ovom takmičenju. Evroliga je prije početka turnira objavila na kojih 10 debitanata bi ove sezone trebalo obratiti pažnju, a na listi se našao i mladi Kolašinac.

Treći predstavnik Crne Gore je Dino Radončić, koji je ovog ljeta napustio Saragosu i otišao u minhenski Bajern, gdje ponovo sarađuje sa Pablom Lasom, koji mu je dao šansu u prvom timu Reala. Bajern večeras (20.30) u njemačkom derbiju igra s Albom.

Šampion Admiralbet ABA lige, Partizan večeras (20.05) gostuje Makabiju, koji će biti bez Vejda Bodlvina. Beograđani su ostali bez Lesora i Dantea Egzuma, ali su zadržali Kevina Pantera, Džejmsa Nanelija i Zeka Ledeja, dok su stigli Ognjen Jaramaz, Mateuš Ponitka, Pi-Džej Doužer i Frenk Kaminski.

Najtrofejniji i najbolji evropski trener svih vremena Željko Obradović nedavno je najavio da bi u Beograd moglo da dođe još jedno pojačanje, a pred meč u Tel Avivu kaže.

"Igramo protiv Makabija. Zna se kakva nas atmosfera očekuje na tom terenu sa zaista fenomelanom podrškom koju navijači Makabija pružaju svom timu, ali probali smo da se spremimo najbolje, da igramo maksimalno. Da probamo da odigramo dobru utakmicu i da vidimo gdje smo. Sitni problemi su tu, nadam se da ništa neće uticati da ekipa bude kompletna", poručio je Obradović za klupski sajt.

Evroliga, 1. kolo

Četvrtak

Crvena zvezda - Asvel Lion 19.00h

Makabi TA - Partizan 20.05h

Barselona - Andaolu Efes 20.30h

Bajern - Alba Berlin 20.30h

Virtus - Žalgiris 20.30h

Petak

Fenerbahče - Olipija Milano 19.45h

Panatinaikos - Olimpijakos 20.15h

Baskonija - Real Madrid 20.30h

Valensija - Monako 20.30h

Bonus video: