Janović: Vi ste inspiracija i vjesnici nove Crne Gore

"Naše kadete čeka premija od maksimalnih 20 hiljada. Oni su to zaslužili. To nije mjera njihovog usjeha. On nema cijenu, niti se može platiti ona uzavrela navijačka atmosfera iz SC Morača koja se preselila u crnogorske domove", kazao je Janović
194 pregleda 1 komentar(a)
Kadetska košarkaška reprezentacija, Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Kadetska košarkaška reprezentacija, Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Ažurirano: 23.08.2017. 12:29h

Crnogorski kadetski košarkaški reprezentativci su vjesnici nove Crne Gore, uzor i primjer njihovim vršnjacima i ponos države, kazao je ministar sporta Nikola Janović.

On je danas na Vili Gorica priredio prijem za osvajače srebrne medalje na kadetskom prvenstvu Evrope u Podgorici.

Janović je naglasio da su mladi košarkaši inspiracija svoj djeci i omladini da neprekidan rad i trud, disciplina i posvećenost i upornost stvara talenat i da je to ključ kojim se snovi pretvaraju u stvarnost.

Prema njegovim riječima, drugo mjesto kadetske reprezentacije ima ne samo međunarodni već istorijski značaj i vrijednost za Crnu Goru.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što kao prvi ministar sporta u nezavisnoj Crnoj Gori imam privilegiju da vam odam veliku čast i još veću zahvalnost što ste nas prvi put u istoriji crnogorske košarke briljantno, hrabro, odvažno i dostojanstveno, kako i priliči onima što nose dres sa grbom naše domovine, predstavljali, što ste se okitili medaljom na Evropskom prvenstvu, a Crnu Goru vratili u društvo sportskih velesila", kazao je Janović.

On je naglasio da ako je neko sumnjao da Crna Gora nije zemlja košarke i da se više neće rađati asovi poput Žarka Paspalja, Vlada Šćepanovića, Duška Ivanovića, Bojana Dubljevića, Nikole Vučevića, 12 kadeta demantovalo i najveće skeptike.

"Svi su se rodili 2001. godine i stasali. Neki u Ulcinju i Podgorici, neki u Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju i Kolašinu. Pod obručima njihovih rodnih gradova kovalo se pozlaćeno srebro koje sija na njihovim gorštačkim grudima i kojim s diči i ponosi cijela Crna Gora", kazao je Janović.

On je kazao da je uvjeren da gotovo nema više nikoga ko nije čuo sa plejmejkere Luku Živanovića, Danijela Marsenića, Harisa Karamanagu, bekove šutere Jovana Kljajića, Stefana Vlahovića, Marka Kljajevića, Feđu Pajovića, krilne centre Bojana Tomaševića, Đorđa Marinovića, nisko krilo Viktora Vujisića i centre Nikolu Bojičića i Miletu Boškovića.

"Svim sportistima sa velikim snovima potrebna je država sa jakom vizijom, a Crna Gora je ima u Ministarstvu sporta. To ćemo potvrditi novim Zakonom o sportu koji će biti po mjeri crnogorskih sportista naročito onih mladih i perspektivnih, poput košarkaških kadeta, fudbalera, vaterpolista, rukometašai rukometašica, atletičara i atletičarki, karatista i karatistkinja, džudista i džudistkinja, koji pod zastavom Crne Gore sve više i češće osvajaju evropske i svjetske vrhove, ali i srce nacije", kazao je Janović.

On je najavio da Ministarstvo sporta planira da stipendiranjem unaprijedi model nagrađivanja za ostvarene značajne sportske rezultate i još snažnije afirmišemo dječiji sport.

"Ministarstvo sporta, na predlog COK i po Zakonu, može dodijeliti premiju od pet do 20 hiljada EUR za ostvareni rezultat. Naše kadete čeka premija od maksimalnih 20 hiljada. Oni su to zaslužili. To nije mjera njihovog uspjeha. On nema cijenu, niti se može platiti ona uzavrela navijačka atmosfera iz SC Morača koja se preselila u crnogorske domove", kazao je Janović.

Janović je poručio kadetima da ako se ikada bude snimao film o uspjehu crnogorske košarke da će oni biti glavni likovi.

"Sve i da se istorijski uspjeh ostvaren 19. avgusta 2017. godine nikada ne ponovi vi ćete biti i ostati jedan od najsjajnijih simbola naše nacije. A hoće ponoviće se jer tek ste počeli. I hvala Vam na tome", kazao je Janović.

Selektor Mladen Ostojić kazao je da su dječaci prevazišli sebe, iznenadili mnoge, ali i njega.

"Sumnjao sam, takav sam po prirodi, a oni su me uvjeravali da opstanak nije njihov krajni domet. Odradili su veliki posao. Publika je posebna priča, za 40 godina koliko sam u košarci, nijesam doživio takvo navijanje. Još jednom veliko hvala publici, nosila je igrače do uspjeha", kazao je Ostojić.

On se zahvalio ministarstvu sporta i ministru Janoviću, na podršci, KSCG, njegovom predsjedniku, svim zaposlenim u toj asocijaciji, volonterima, koji su omogućili dobre uslove njegovim izabranicima.

Kapiten Jovan Kljajić kazao je da su navijači bili njihova velika podrška.

"Oni su nam kada smo bili na ivici izdržljivosti davali nam polet da nastavimo i dođemo do medalje. Hvala svima na nevjerovatnom iskustvu, koje ćemo pamtiti dok smo živi. Crna Gora je prvi put vicešampion Evrope, ima li veće časti biti dio tima koji je postigao taj rezultat. Borili smo se svi podjednako za medalju, za koju su zaslužni svih 12 igrača podjednako. Hvala mojim drugovima koji su se borili kao lavovi i svima pokazali kako se voli svoja zemlja", kazao je Kljajić.

Bonus video: