Partizan preokretom srušio Zvezdu, prvi poraz Barse i prva pobjeda Albe

Tim Željka Obradovića slavio 88:86 u 5. kolu Evrolige iako je u većem dijelu drugog poluvremena imao dvocifreni minus

11271 pregleda 8 komentar(a)
Foto: KK Partizan
Foto: KK Partizan
Ažurirano: 26.10.2023. 23:25h

Prvi košarkaški "vječiti derbi" u sezoni je samo nagovijestio šta sve mogu Partizan i Crvena zvezda u međusobnim duelima.

Tek je počelo, a uzbuđenja su dostigla vrhunac, Partizan vodi 1:0 pobjedom nakon velikog preokreta u 5. kolu Evrolige - 88:86.

"Crno-bijeli" su upisali drugi trijumf u evropskoj eliti, a najvećem rivalu nanijeli četvrti poraz zaredom, iako je dugo izgledalo da "crveno-bijeli" ovaj meč ne mogu da izgube...

Sve dok se sredinom posljednje četvrtine nije probudio Aleksa Avramović koji je u tom periodu postigao 12 od ukupno 14 poena i potpuno okrenuo utakmicu.

Tim Željka Obradovića je odlično počeo meč u "Štark areni", rano stigao do 15 poena prednosti (17:2), ali je od finiša prve četvrtine Zvezda polako preuzimala kontrolu.

Na poluvremenu je bilo neriješeno (42:42), a u trećem periodu je ekipa Janisa Sferopulosa dominirala i nakon 30 minuta imala 12 poena prednosti (65:53).

U posljednjem periodu je Partizan na veliku energiju Avramovića prvo izjednačio poslije maksimalnih minus 13, onda i poveo trojkom Pi Džeja Doužera, da bi kasnije sa linije slobodnih bacanja pobjedu ovjerio Zek Ledej...

S druge strane je tragičar bio Miloš Teodosić koji je u ključnim momentima promašio tri slobodna bacanja i otvoren šut za tri poena.

Avramović je sa 14 bio najefikasniji u Partizanu, Ledej je upisao 13, Ognjen Jaramaz 12...

U Zvezdi je najbolji bio Džoel Bolomboj (16), dva manje je postigao Šabaz Nejpir, dok crnogorski reprezentativac Marko Simonović nije ulazio u igru.

Isti rivali se sastaju i u ponedjeljak od 20 sati. Opet će Partizan biti domaćin - ovog puta u 5. kolu AdmiralBet ABA lige.

Prvi poraz je doživjela Barselona.

"Blaugranu" je nadigrao Real Madrid (85:84), i to mu je treća pobjeda nad velikim rivalom ove sezone, nakon što je bio bolji u Endesa ligi i Superkupu Španije.

Gabrijel Dek je vodio "kraljevski klub" sa 20 koševa i sedam skokova, kod Barse se istakao Vili Ernangomes sa 13.

Monako je deklasirao Makabi (107:79), Olimpijakos je opravdao ulogu favorita protiv Anadolu Efesa (75:57), dok je iznenađenje napravila Alba.

Njemci su stigli do prve pobjede u sezoni, i to protiv Olimpije Milano u Berlinu (85:82) koja je morala da se pomiri s trećim porazom.

"Manekenima" nisu pomogli Nikola Mirotić (30 poena i 12 skokova) i Ševon Šilds (25)...

Standings provided by Sofascore

Bonus video: