Najveći ispit za lidera: Budućnost sanja veliku noć u Beogradu

Košarkaši Budućnost Volija, koji su u prvih pet kola upisali isto toliko pobjeda u AdmiralBet ABA ligi, večeras od 19 sati gostuju Crvenoj zvezdi

15534 pregleda 56 reakcija 24 komentar(a)
Srcem na favorita: Petar Popović u duelu sa Dejanom Davidovcem, Foto: KK Budućnost Voli
Srcem na favorita: Petar Popović u duelu sa Dejanom Davidovcem, Foto: KK Budućnost Voli

Serija od pet pobjeda Budućnost Volija na startu sezone u AdmiralBet ABA ligi je učinila da Podgoričani budu ispred Partizana i Crvene zvezde na tabeli, a koliko su zaista blizu ili daleko od nivoa evroligaških timova pokazaće večerašnje gostovanje u Beogradu.

Lider regionalnog takmičenja ide na megdan Zvezdi (19 sati, “Štark arena”) u najvećem ispitu u dosadašnjem dijelu sezone, protiv tima koji je već stigao da promijeni trenera (Duška Ivanovića je naslijedio Janis Sferopulos) i koji je u četvrtak protiv Bajerna u Evroligi pokazao da ima prostor da igra mnogo bolju košarku nego što je do sada bio slučaj.

Sve to, uz mnogo veći budžet “crveno-bijelih” i kvalitetniji igrački kadar, govori da Budućnost ne može da bude favorit u ovom susretu, a u prilog joj je ne ide ni to što je od Zvezde gubila u posljednjih sedam utakmica. Podgoričani se protiv večerašnjeg rivala nisu radovali još od maja 2021. godine kada su u “Morači” trijumfovali u finalnoj seriji ABA lige, dok na pobjedu u gostima čekaju od decembra 2020.

- Gostujemo jednom od favorita u ABA ligi, uz Partizan sigurno favoritu broj jedan. Crvena zvezda je ekipa sastavljena od velikog broja izuzetnih igrača. Po njihovom priznanju - tim je napravljen za najveće ambicije u Evroligi - rekao je trener Budućnosti Petar Mijović.

- Mi poslije teškog poraza u Burgu, gdje smo imali šanse i gdje periode dobre igre nismo valorizovali do kraja, idemo sa ambicijama u Beograd - ne krije Mijović.

7 poraza zaredom ima Budućnost Voli u duelima sa Crvenom zvezdom. Posljednji put je slavila u finalnoj seriji ABA lige 2021, a u Beogradu se nije radovala od decembra 2020. godine

Da bi se zaustavila napadačka sila kakva je Zvezda (sa Milošem Teodosićem, Šabazom Nejpirom, Jagom dos Santosom...) odbrana mora da bude skoro perfektna. To do sada u sezoni ni protiv slabijih timova nije bio slučaj.

- Sigurno je da nam za dobar rezultat treba perfektna utakmica. Posebno defanzivno, gdje njihove najveće napadačke moći kroz individualni kvalitet, situacije jedan na jedan, pik-en-rol igru moramo da svedemo na minimum. Gostovanje u Beogradu je za na veliki izazov i tamo pristupamo ovom duelu. Želimo da se nadigravamo, želimo da u ovom susretu pokažemo da i mi imamo kvalitet i da nismo slučajno tu gdje jesmo nakon pet kola ABA lige - istakao je Mijović.

Budućnost sanja veliku noć u Beogradu: Kolbi Ros i Joan Makundu
Budućnost sanja veliku noć u Beogradu: Kolbi Ros i Joan Makundufoto: KK Budućnost Voli

Reakciju Zvezde očekuje Flečer Megi, ali i da Budućnost na to bude spremna.

- Beograđani su doživjeli određene promjene u prethodnom periodu, ali ritam je takav da su već odigrali tri meča. Svakako idemo sa željom da se vratimo s pobjedom. U odnosu na prethodna gostovanja moramo da imamo kontinuitet igre, da se ne desi kao protiv Burga da u samo nekoliko minuta izgubimo sve dobro što smo gradili u većem dijelu meča. Moramo da igramo dobro 40 minuta i da odgovorimo na snagu protivnika. Onda imamo dobre šanse - kazao je Megi.

Zvezda ima skor 4-1, jedini poraz je doživjela u ponedjeljak kada je bolji bio Partizan u vječitom derbiju.

- Budućnost je jako dobar tim, neporažen je u ABA ligi i ta činjenica sama po sebi pokazuje kvalitet našeg protivnika. Moramo da budemo fokusirani i da se držimo plana od početka do kraja - istakao je Sferopulos, nekadašnji trener Olimpijakosa i Makabija.

Bonus video: