Žakelj: Moramo da igramo brže i agresivnije, postoji pritisak i mislim da treba da postoji

Andrej Žakelj na klupi Budućnost Volija naslijedio Petra Mijovića

10222 pregleda 7 komentar(a)
Andrej Žakelj, Foto: KK Budućnost Voli
Andrej Žakelj, Foto: KK Budućnost Voli

Desetak dana nakon rastanka sa Petrom Mijovićem, Budućnost Voli je riješila pitanje trenera i juče za šefa stručnog štaba imenovala Andreja Žakelja.

Žakelj u Budućnost dolazi iz SC Derbija, gdje je radio prethodne dvije i po godine i sa kojim je ljetos potpisao novi, trogodišnji ugovor.

"Moram da budem iskren, sve se brzo desilo, još sabiram utiske. Uzbuđen sam, jer sam dobio šansu da vodim tim velikog kluba kao što je Budućnost, koja ima veliku podršku navijača. Daću maksimum, kao što sam radio u prethodnom klubu. Siguran sam da ćemo tako svi biti bolji, da će takvi biti i rezultati", rekao je Žakelj u razgovoru za klupski sajt.

Žakelju adaptacija neće predstavljati problem.

"Malo sam se navikao na Podgoricu, koja je već moj drugi dom. Poznato mi je kakav je pristup ovdje, kakav treba da bude, kakvo je ponašanje, mentalitet, zbog čega mi je sada lakše. Na početku sam, iskreno, imao malo problema oko toga, ali mislim da sam u ove dvije godine, više-manje, shvatio kako sve to ide. Poznajem tim Budućnosti, znam ljude koji rade uz tim, sve su to radni ljudi, pozitivni, i u tom smjeru moramo i da radimo", rekao je slovenački trener.

Žakelj će na klupi Budućnosti debitovati u utorak (19) protiv Trenta u 8. kolu Evrokupa. "Plavi" su u Evrokupu na skoru 2-5, u Admiralbet ABA ligi imaju 6-2.

"Mislim da postoji neka mala psihička barijera oko svega što se dešavalo. To moramo zajedno da riješimo, da nađemo način da pristup i energija budu bolji, da svako zna šta mora da radi, šta smije, a šta ne smije. Pričam o trenerima i igračima. Treba da stvorimo pozitivnu hemiju. To je neka vizija koju ja imam, normalno uz neke taktičke stvari za koje nema puno vremena. Ali, recimo, moramo da igramo brže i agresivnije. Normalno, lako je to reći, treba to prenijeti na teren, ali uradićemo sve da sa dobrim treningom sve izgleda kako treba", poručio je Žakelj.

Žakelj je u trenerskoj karijeri vodio Lastovku poljski Start Lublin, a onda se vratio u Sloveniju i bio trener Podčetrteka, Šentjura i Primorske, odakle je došao u SC Derbi.

"Postoji neki pritisak i mislim da treba da postoji. Budućnost je veliki klub, sa dugom istorijom i velikim uspjesima. Drago mi je što sam sada tu. Mislim da je taj pritisak pozitivan, mislim da trener i igrači samo tako mogu da napreduju, uz pritisak i neke zadatke. Taj pritisak treba samo okrenuti na pozitivno", smatra Žakelj.

Očekuje i podršku navijača.

"Budućnost Voli je veliki klub sa odličnim navijačima, pratio sam ih na domaćim utakmicama, vidim da idu i na gostovanja, imam veliko poštovanje prema njima. Mogu da im obećam da ću dati svoj maksimum, kao što sam do sada radio, da kao tim budemo prepoznatljivi po borbenosti i energiji, po timskom duhu koji mora biti bolji. Drago mi je što navijači dolaze u tolikom broju, i siguran sam će, uz naš pravi pristup, i njih biti više, i da će nas i dalje podržavati", zaključio je Žakelj.

SC DERBI SE ZAHVALIO ŽAKELJU

Andrej Žakelj je u Podgoricu stigao 2021. godine, kada je naslijedio Nenada Trajkovića, sa kojim su "studenti" osvojili NLB ABA2 ligu i izborili plasman u Admiralbet ABA ligu.

Sa slovenačkim trenerom na klupi, SC Derbi je iz sezone u sezonu bio bolji. U debitantskom nastupu je osvojeno sedmo mjesto u ABA ligi, ali je te sezone šest ekipa igralo u doigravanju.

Potom je prošle sezone u regionalnom takmičenju uveden plej-of, a SC Derbi je osvojio osmo mjesto i u četvrtfinalu igrao sa Partizanom. U prvom meču u Beogradu "studenti" su napravili senzaciju i slavili (84:83), u drugoj utakmici bili blizu još jedne pobjede, ali su na kraju poraženi (81:79), a onda u majstorici eliminisani (112:83).

Na uspjeh u Admiralbet ABA ligi se nadovezao i dobar rezultat u domaćem prvenstvu. SC Derbi je prvi put u istoriji stigao do finala, ali je u finalnoj seriji izgubio od Budućnosti (3:0).

A uvod u ovu sezonu je bio idealan - SC Derbi je u Podgorici osvojio ABA Superkup, a u finalu pobijedio Partizan (83:81).

Nakon osam kola ekipa je ove sezone u ABA ligi na skoru 4-4.

"Andreju želimo mnogo sreće u daljem radu i zahvaljujemo na sjajnom odnosu, velikom radu i rezultatima", poručeno je iz SC Derbija.

Bonus video: