Trijumf kao najava boljih dana

Budućnost savladala Trento (98:96) i prekinula seriju poraza u Evrokupu. “Plavi” u subotu (19) dočekuju Cedevita-Olimpiju u Admiralbet ABA ligi, a onda idu na tri vezana gostovanja

14165 pregleda 1 komentar(a)
Košarkaši Budućnosti na utakmici sa Trentom, Foto: KK Budućnost Voli
Košarkaši Budućnosti na utakmici sa Trentom, Foto: KK Budućnost Voli

Kluž, Burg, Aris i Ulm - košarkaši Budućnost Volija bili su u seriji od četiri poraza u Evrokupu, nakon Arisa ostali bez trenera, jer je Petar Mijović podnio ostavku, a na to se nadovezao i poraz od Igokee u Admiralbet ABA ligi.

Nakon utakmice i katastrofalne igre u Laktašima uprava kluba je za novog trenera postavila Andreja Žakelja, koji je promijenio klub, ali ne i grad, jer je u prethodne dvije i po godine uspješno vodio SC Derbi sa kojim je ostvario najbolje rezultate u istoriji kluba.

Žakelj nije imao previše vremena za pripremu, već u utorak ga je čekao susret sa Trentom u 8. kolu Evrokupa. Budućnost je bila na skoru 2-5 i pobjeda je bila potrebna, kako zbog samopouzdanja i reakcije ekipe, tako i zbog ambicija kluba, koje u ovom takmičenju nisu male.

Debi je na kraju, rezultatski, bio uspješan - Budućnost je pred nešto više od hiljadu i po gledalaca nakon produžetka pobijedila italijansku ekipu (98:96), iako su gosti šest minuta prije kraja regularnog dijela vodili 75:69. Budućnost je preokrenula na 77:75, imala šansu za pobjedu u regularnom dijelu, ali je do nje na kraju došla u dodatnih pet minuta. “Morača” je u utorak sačuvana, a Budućnost stigla do trijumfa koji može da bude prekretnica.

Andrej Žakelj
foto: KK Budućnost Voli

- Budućnost je imala uspona i padova ove sezone. Teško je u jednom danu sve promijeniti. Bitno je da momci vjeruju u sve što rade. Probaću da moj pristup i viđenje košarke, da tu energiju prenesem na igrače. Imaju kvalitet, ali kvalitet nije dovoljan. Neke stvari moramo timski da radimo bolje, u odbrani bolje da trčimo, ima tu mnogo rezervi - rekao je Žakelj na konferenciji nakon utakmice.

Podgoričani su sa novim trenerom bili pod imperativom pobjede, sada se barem malo lakše diše.

- Meč je bio mnogo važan da se dobije zbog perioda iza nas. Teška utakmica i bitna pobjeda u ovom trenutku. Poslije dva teška poraza na strani ova pobjeda nam je donijela veliko olakšanje i podigla samopouzdanje. Dolaskom novog trenera napravili smo pozitivnu reakciju i ostvarili pobjedu koja je veoma važna za priključivanje u gornji dio tabele Evrokupa - poručio je krilni košarkaš “plavih” Andrija Grbović, koji je ubacio 10 poena protiv Trenta.

Andrija Grbović na utakmici sa Trentom
Andrija Grbović na utakmici sa Trentomfoto: KK Budućnost Voli

Pred “plavima” je težak raspored - u subotu (19) dočekuju Cedevita Olimpiju u 9. kolu Admiralbet ABA lige, a onda slijede gostovanja Gran Kanariji i Litkabelisu u Evrokupu. Između dva gostovanja u Evrokupu, Budućnost će igrati u Čačku protiv Borca.

- Cedevita Olimpija će sigurno doći da traži svoju šansu, željna još jedne velike pobjede nakon trijumfa nad Partizanom. Energija i fokus moraju biti na visokom nivou svih 40 minuta ako želimo pobjedu. Moramo zaustaviti njihovu tranziciju i biti agresivni na lopti, pogotovo tu mislim na njihove glavne igrače. Imamo dva dana da se spremimo, da popravimo neke naše propuste u igri i da motivisani i sa velikom željom uđemo u meč. Vjerujem ako takav pristup budemo imali da ćemo ostvariti pozitivan rezultat. Želio bih da pozovem i navijače da u što većem broju dođu da nas podrže, da naprave dobru atmosferu i da zajedno stignemo do, za nas, veoma važne pobjede - poručio je Grbović.

O seriji gostovanja je govorio i Žakelj.

- Raspored je takav kakav jeste. Profesionalci smo, moramo da se spremimo maksimalno. Čeka nas gostovanje Gran Kanariji, onda direktno putovanje u Čačak, ali to je sastavni dio sporta. Moramo da dignemo glave i da idemo hrabrije i sa većim samopouzdanjem.

“Izgubili smo zbog Makundua”

Jedan od heroja Budućnosti u pobjedi nad Trentom bio je Joan Makundu. Meč je završio sa 23 poena (9/12 iz igre), osam skokova i indeksom 33.

Makundu je najbolji igrač Budućnosti u dosadašnjem dijelu sezone, vodio je ekipu do još jednog bitnog trijumfa, pogađao protiv Trenta u bitnim momentima, a u finišu produžetka zakucao nakon ofanzivnog skoka za 98:93.

Joan Makundu
Joan Makundufoto: KK Budućnost Voli

- Izgubili smo zbog lude igre Joana Makundua. Pogodio je pet trojki, od čega četiri zaredom. Ali i to je košarka - rekao je trener Trenta Paolo Galbijati.

Makundu ove sezone u Evrokupu prosječno bilježi 13,4 poena i pet skokova, uz prosječan indeks 15,4.

Bonus video: