Jelena Dubljević nova predsjednica KSCG

Za Jelenu Dubljević su glasala 42 delegata, dok je Nikola Peković dobio podršku njih 38

39432 pregleda 243 reakcija 86 komentar(a)
Dubljević i Peković tokom današnje Izborne skupštine, Foto: Luka Zeković
Dubljević i Peković tokom današnje Izborne skupštine, Foto: Luka Zeković

Legendarna crnogorska košarkašica, Jelena Dubljević izabrana je danas za predsjednicu Košarkaškog saveza Crne Gore (KSCG).

Dubljevićeva je na vanrednoj Izbornoj skupštini pobijedila dosadašnjeg predsjednika Nikolu Pekovića, koji je tu funkciju obavljao od maja 2021. godine.

Za Jelenu Dubljević su glasala 42 delegata, dok je Peković dobio podršku njih 38.

Nakon glasanja, Peković je čestitao novoj predsjednici, a po izlasku iz sale nije želio da daje izjave za medije.

Ovo je, inače, prvi put od sticanja nezavisnosti da su na izborima za predsjednika Saveza učestvovala makar dva kandidata, a samim tim i prvi put da novi predsjednik nije dobio jednoglasnu podršku. Prije Dubljevićeve i Pekovića, predsjednici su bili Veselin Barović (dva puta), Milo Đukanović i Igor Lukšić.

Prethodni mjeseci u KSCG su bili veoma turbulentni. Jedna grupa je tvrdila da je u januaru mandat istekao Upravnom odboru i predsjedniku Pekoviću, a druga da je istekao samo Upravnom odboru, što je konstatovala i Inspekcija za sport. Potom je dva puta zakazivana Skupština KSCG, koja nije održana – prvi put 16. juna kada je zakazan i izbor predsjednika, između Pekovića i tadašnjeg protivkandidata Igora Lukšića, zbog neusvajanja dnevnog reda, a drugi put 20. oktobra zbog nedostatka kvoruma.

Jelena Dubljević je 1999. godine, sa 12 godina, debitovala u ženskoj košarci, u Rolingu iz Nikšića. Sa 15 godina je bila dio evroligaške ekipe Budućnosti, a onda je igrala u Španiji, Francuskoj, Češkoj, Rusiji, Turskoj, Kini i SAD. Prethodne sezone je sa turskim Mersinom igrala finale Evrolige, ali je u meču za pehar bolji bio Fenerbahče.

Prva je košarkašica sa ovih prostora, koja je osvojila prsten u WNBA ligi. Bilo je to 2016. godine sa Los Anđeles Sparksima.

Sa reprezentacijom Crne Gore je dva puta bila na pragu medalje - 2011. u Poljskoj, kada je tim Miodraga Baletića sa svih šest pobjeda stigao do četvrtfinala, a onda stao protiv Turske (56:44), te 2015. u Mađarskoj, kada su izabranice Momira-Moma Milatovića poražene u borbi za polufinale od Španije 75:74.

Nakon godinu pauze opet se priključila reprezentaciji u kvalifikacijama za prethodni Eurobasket. Bila je jedna od ključnih košarkašica na gostovanju Danskoj, kada je Crna Gora pobjedom osigurala nastup na Evropskom prvenstvu.

Nažalost, na Eurobasketu, na kojem je trebalo i zvanično da se oprosti od reprezentacije, nije igrala. Povreda je spriječila da se pojavi u Izraelu i Sloveniji.

Od prethodnog ljeta je tim menadžer košarkašica Budućnost Bemaksa.

Bonus video: