Jelena Dubljević: Mislim da sam dostojna i hrabra, da mogu mnogo da uradim

Jelena Dubljević izabrana za predsjednicu KSCG

30835 pregleda 84 reakcija 84 komentar(a)
Jelena Dubljević, Foto: Luka Zeković
Jelena Dubljević, Foto: Luka Zeković

Crnogorska košarka je izašla iz krize, Jelena Dubljević je danas izabrana za predsjednicu Košarkaškog saveza Crne Gore (KSCG) - na vanrednoj Izbornoj skupštini u Podgorici legendarna košarkašica je pobijedila dosadašnjeg predsjednika Nikolu Pekovića i preuzela rukovođenje Savezom.

Dubljevićeva je na Skupštini dobila podršku 42 delegata, dok je za Pekovića glasalo 38. Takođe, izabran je i novi Upravni odbor, koji će prvi sastanak održati u ponedjeljak, kada bi, prema riječima nove predsjednice, moglo i da bude poznato kada će konačno krenuti seniorske i lige u mlađim kategorijama.

"Malo je reći da sam srećna i počastvovana. Mislim da je ovo, prije svega, meni lično ostvarenje, životno. Razmišljala sam o ovome tokom karijere, negdje sam znala i željela da se oprobam u novim stvarima. Mislim da je vrijeme za nove stvari. Uzimam Savez u ne baš najboljem momentu, gdje me dosta stvari čeka. Najbitnije je završeno, sad kreće onaj lijepi momenat...", kazala je Jelena Dubljević u obraćanju medijima po završetku Skupštine.

Peković i Dubljević
Peković i Dubljevićfoto: Luka Zeković

Prvi put delegati su birali između dva kandidata. Do danas je uvijek bio jedan kandidat, a Nikola Peković, Igor Lukšić, Milo Đukanović i dva puta Veselin Barović su dobijali jednoglasnu podršku.

"Podjela ima i podjela će uvijek biti. Svi mi imamo svoje favorite. Želim da se zahvalim Nikoli na fer i uvijek korektnom odnosu, koji smo godinama imali, ne samo sad i to mi je bitno da svi znaju. Što se tiče podjela - ja sam u svom planu i progamu rekla da je meni cilj da nađemo zajednički razlog da se okupljamo i diskutujemo. Svi mi imamo isti cilj, a to je košarka u Crnoj Gori i napredak crnogorske košarke", poručila je Jelena Dubljević.

Crnogorska seniorska liga nije krenula, nisu ni takmičenja u mlađim kategorijama. Upravo je to i najbitnija tačka, a predsjednica se nada da bi već narednog vikenda mogle da se igraju utakmice.

"Fokusiraću se na ono što je ispred mene i što moram završiti sa svojim timom. Poslije naše najbolje godine, desilo se to što se desilo - ogroman gubitak za košarku, gubitak za djecu da liga još nije krenula. Najveći minus imaju djeca, propustili su veliki broj utakmica. Ali, to je tako, idemo dalje. Cilj nam je da otključamo ligu što prije i nadam se da ću svu tu djecu i seniore vidjeti sljedećeg vikenda na terenu."

Jelena Dubljević
Jelena Dubljevićfoto: Luka Zeković

Objasnila je i zašto je prihvatila da bude prvo kandidat za predsjednicu, a onda i predsjednica KSCG.

"Iskreno, sebe smatram dostojnom i hrabrom osobom i zato sam se prihvatila ovo. Mislim da mogu da uradim mnogo. Stojim iza onoga što sam rekla u planu i programu. Biće i drugih i boljih stvari. Sigurna sam da će biti još stvari, mislim da će se proširiti Upravni odbor, biće naravno više sredstava, jer nam je cilj da Upravni odbor donosi finansije i samim tim neke planove, a komisije, koje će biti zadužene za razvoj košarke će moći da rade svoj posao. Mislim da će uzajamno to moći da funkcioniše kako smo planirali."

Nova predsjednica uvjerava da će biti spremna da sasluša svako mišljenje, jer samo tako košarka u Crnoj Gori može krenuti naprijed.

"Mislim da predsjednik treba da bude timski igrač, jer drugačije ne postoji boljitak. Meni nije cilj da glumim neku osobu do koje se ne može doći. Biću u Savezu, biću posvećena košarci i zato sam tu. Samim tim, treba da imam otvoren stav prema svima i da saslušam, jer ako ću da saslušam, onda ću moći i da promijenim neke stvari. Kao što sam rekla - nadam se boljim danima crnogorske košarke. Kad krene liga biće bolje. Da stvaramo plan i program za budućnost, koji će Crnu Goru staviti na mjesto koje zaslužje."

Peković i Dubljević
Peković i Dubljevićfoto: Luka Zeković

Muška crnogorska reprezentacija Crne Gore je osvajanjem 11. mjesta na Mundobasketu obezbijedila kvalifikacije za Olimpijske igre. Dosadašnji predsjednik, Nikola Peković, poručio je u septembru, na prijemu kod tadašnjeg premijera Dritana Abazovića da će Crna Gora aplicirati za organizaciju turnira. Prije nekoliko dana portal "Basket News" je objavio da će domaćini biti Portoriko, Španija, Letonija i Grčka.

"To je bilo u dnevnom planu rada koji sam zatekla. U ponedjeljak je sastanak Upravnog odbora, pa ćemo razgovarati i o tome. Koliko vidim, mislim da će biti kasno, da su tu neki predlozi. Tu su ogromna novčana sredstva, a mi u ovom momentu smo u ogromnim dugovanjima. Vidjećemo prvo šta je prioritet, a to je da krene liga i da krenemo naprijed", objasnila je Jelena Dubljević.

Nikola Peković na današnjoj Skupštini
Nikola Peković na današnjoj Skupštinifoto: Luka Zeković

Na pitanje da li Pekovića i dalje vidi u Savezu, Dubljević je odgovorila:

"O tome nismo razmišljali i razgovarali. Bavili smo se mojim planom i programom koji je zahtjevan, tako da naravno - ako on kao moj prijatelj izrazi želju, ništa nije isključeno. Ali, u ovom momentu nismo o tome razgovarali, jer imamo ozbiljnije probleme, nego da razmišljamo o tim stvarima. On je dao mnogo crnogorskoj košarci i evropskoj i svjetskoj, tako da zaslužuje."

"BOŠKO RADOVIĆ ZASLUŽUJE DA OSTANE SELEKTOR"

Muška reprezentacija je prethodnog ljeta ostvarila sjajan rezultat na Mundobasketu i osvojila 11. mjesto. Prošle godine na Eurobasketu je selekcija stigla do osmine finala, gdje je izgubila od Njemačke. U oba navrata selektor je bio Boško Radović, sa kojim je reprezentacija ostvarila dobre rezultate, a kojem je istekao ugovor.

"Bošku Radoviću je ugovor istekao, pa ćemo već u ponedjeljak razgovarati o tome. Reprezentaciju čekaju obaveze u februaru (kvalifikacije za Evropsko prvenstvo), pa će sigurno biti i riječi o tome. Jedno po jedno - najbitnije stvari će biti prioritet, a to je da krene liga. U ovom momentu, govorim kao bivši igrač - Boško je napravio najbolje rezultate, tako da zaslužuje da ostane", poručila je Jelena Dubljević.

HRONOLOGIJA

Prethodni mjeseci u KSCG su bili veoma turbulentni. Prvobitno je sredinom maja za 9. jun zakazana vanredna Izborna Skupština, jer je Peković odlučio da provjeri da li i dalje ima povjerenje. A onda je Skupština pomjerena za 16. jun, a dnevni red Skupštine KSCG, koji je bio pripremljen, nije izglasan, zbog čega nije ni došlo do izbora za najvažniju ulogu - predsjednika Upravnog odbora. Za dnevni red su tada glasala 34 člana Skupštine, protiv je bilo 35, uz osam uzdržanih.

Potom je, krajem septembra, Peković saopštio da je “KSCG paralizovan od strane nekoliko ljudi - predsjednika Skupštine saveza Radoslava Jovanovića i nekoliko članova Upravnog odbora.”

Uslijedio je odgovor Jovanovića, koji je poručio da nije uticao na donošenje bilo kakve pristrasne odluke.

Na to je reagovao Peković – predsjednik KSCG je poručio da je Jovanović “obmanuo javnost i da nije zakazao Skupštinu zbog opstrukcije, iz ličnih razloga, straha, pritisaka."

Jovanović je odgovorio novim saopštenjem u kojem je za 3. oktobar zakazao sastanak za pripremu Vanredne sjednice skupštine.

Vanredna skupština je na kraju zakazana za 20. oktobar, ali nije održana, jer nije bilo kvoruma. Na sjednici se pojavilo 38 delegata, od 84, za kvorum je nedostajalo još pet (43). Tada je bilo jasno da se naziru novi izbori za predsjednika, ali se i nakon toga nastavilo sa saopštenjima.

Tada je Peković pokrenuo inicijativu za zakazivanje vanredne Izborne skupštine, pa je za 30. oktobar zakazan sastanak za pripremu Vanredne izborne skupštine.

Potom je održana sjednica Upravnog odbora Košarkaškog saveza, tijela kojem je u januaru istekao mandat. Osam članova, koji su bili na sjednici, smatrali su da bez obzira na to što im je mandat istekao, Upravni odbor može da funkcioniše u tehničkom mandatu, te su podsjetili da je jedna sjednica već održana sredinom aprila i da je njoj prisustvovao predsjednik Nikola Peković.

Nakon toga je Igor Lukšić saopštio da odustaje od kandidature, u igru je ušla Jelena Dubljević, koja je danas pobijedila.

Bonus video: