Kadeti, obradujte nas još jednom!

Plasmanom u polufinale, kadeti su napravili najveći rezultat u istoriji crnogorske košarke, a od mlađih selekcija u svim sportovima, tako daleko na velikim takmičenjima išle su samo rukometašice, te vaterpolisti
186 pregleda 0 komentar(a)
kadeti košarka, Foto: Filip Roganović
kadeti košarka, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.08.2017. 10:24h

Supertalentovana generacija crnogorskih košarkaša, koja je odavno najavila veliki potencijal, večeras od 20.30 igraće polufinale Evropskog prvenstva za kadete.

Rival u „Morači” je Srbija, evropska velesila u svim kategorijama, ali jedan od najboljih igrača „crvenih” Jovan Kljajić, član španske Gran Kanarije, kratko i jasno poručuje:

„Dobijamo”!

Plasmanom u polufinale, kadeti su napravili najveći rezultat u istoriji crnogorske košarke, a od mlađih selekcija u svim sportovima, tako daleko na velikim takmičenjima išle su samo rukometašice, te vaterpolisti...

Crna Gora je u grupi bila bolja od moćne Španije, u fazi eliminacije prvo savladala Italiju (68:47), a u srijedu i Litvaniju (80:74).

„Odlučila je velika želja. Ušli smo najjače što smo mogli, dali sve od sebe i zasluženo pobijedili”, rekao je Kljajić.

Danijel Marsenić ističe faktor navijača.

„Borili smo se, nemam riječi da opišem kako se osjećam. Presudila je naša borba, a tu su bili navijači, kao ogromna podrška. Ostavićemo srce na terenu i protiv Srbije. Čeka nas još jedna teška utakmica, ali daćemo sve što imamo da napravimo još jedan korak”, rekao je Marsenić.

Lider tima Mladena Ostojića, Stefan Vlahović, poziva navijače da im pomognu u bici za finale .

„Ne postoji toliko velika prepreka koja bi nam ugasila nadu u podvig. Svim srcem i svom snagom idemo po medalju! Pozivam sve koji su u mogućnosti da dođu u ‘Moraču’, da zajedno pokažemo koliko volimo Crnu Goru”, rekao je krilni košarkaš španskog Betisa, koji je peti strijelac šampionata sa 16,4 poena.

Ostojić je na klupu kadeta stigao na predlog selektora A reprezentacije Bogdana Tanjevića. Čovjek koji je u mlađim kategorijama sarajevske Bosne trenirao Predraga-Sašu Danilovića je poslije pobjede nad Litvanijom otišao pravo u svlačionicu, kako bi slava pripala samo igračima.

„Ni u snu nismo sanjali da možemo da doguramo ovoliko daleko. Zaslužili smo ovaj rezultat, najviše zbog borbenosti koju smo prikazali. Imali smo problema u sastavljanju tima koji će nastupiti na prvenstvu, ali su momci pokazali srce i to je donijelo uspjeh”.

„Moramo da se odmorimo i sumiramo utiske, a u polufinalu očekujem podršku pune dvorane i novu veliku utakmicu za ovu generaciju. Želimo da ponovo ostavimo srce na parketu”, poručio je Ostojić, koji je igrao za Bosnu 1978. godine kada je sa Tanjevićem na klupi osvojena prva titula prvaka SFRJ.

U drugom polufinalu, od 18.15, igraju Francuska i Hrvatska.

Podsjećanje na 2010. godinu - Litvanija, pa Srbija

Crna Gora je i 2010 . bila domaćin Evropskog prvenstva za kadete, kada je u Baru bila osma. Nikola Ivanović je bio u najboljoj petorci šampionata, a tim tadašnjeg selektora Đorđija Pavićevića je u prvoj fazi savladao Tursku, Rusiju i Izrael, a u drugoj bio bolji od Poljske, Španije (kao i ove godine) i izgubio od Bugarske.

U četvrtfinalu je, baš kao i u „Morači”, igrao protiv Litvanije i izgubio 56:55, iako je u posljednju četvrtinu ušao sa sedam poena prednosti. Nakon toga se u borbi za plasman od 5. do 8. mjesta sastao sa Srbijom i poražen je sa 78:74. Istorija se ponovila, jer je Litvanija bila rival u četvrtfinalu, ali je sada ishod bio drugačiji. Da li je vrijeme i za revanš Srbiji?

Šta god da uradi u preostala dva meča, selekcija Mladena Ostojića je već ostvarila najveći uspjeh od svih crnogorskih selekcija. Do sada je najbolji plasman ostvarila mlada reprezentacija 2008. godine u letonskoj Rigi, kada je bila peta. U timu Dejana Radonjića je dominirao Vladimir Dašić, koji je bio prvi strijelac sa 22,8 poena i treći skakač sa 8,9 uhvaćenih lopti, pa je uvršten u petorku šampionata.

Deni Avdija, sin Zufera Avdije, dominira u dresu Izraela

Malo stariji ljubitelji košarke dobro pamte Zufera Avdiju, bivšeg jugoslovenskog reprezentativca (ima bronzu sa Svjetskog prvenstva 1982. u Kolumbiji) i jednog od najboljih igrača Crvene zvezde 80-ih godina prošlog vijeka.

Krilni centar rođen u Prištini je završio karijeru u Izraelu, gdje je ostao da živi, zbog čega njegov sin Deni igra za tu zemlju. Sudeći po Evropskom prvenstvu za kadete, ima šansu da nadmaši oca - momak rođen 3. januara 2001. godine je drugi strijelac šampionata (prosjek 17,2), iza sjajnog Italijana Nikole Meniona, čiji je otac Pejs Amerikanac i bio je NBA košarkaš. Avdija je i prvi skakač (12,2) i ima ubjedljivo najbolji indeks (26).

Nije, međutim, mogao da dovede Izraelce ni do četvrtfinala, jer je Turska u prvom meču nokaut faze slavila 89:66, ali je zato sa 21 poenom i 16 skokova praktično sam srušio Švedsku i obezbijedio svom timu opstanak u A diviziji.

Avdija i Menion nisu jedini sinovi bivših proslavljenih košarkaša. Za Hrvatsku igra 15-godišnji Ivan Perasović, sin nekadašnjeg jugoslovenskog i hrvatskog reprezentativca Velimira Perasovića, koji je tri puta bio prvak Evrope sa Jugoplastikom, šampion svijeta i kontinenta sa SFRJ, a izgradio je i veliku karijeru i kao trener.

Bonus video: