Oni znaju kako se pobjeđuje - da li je ovo zlatna generacija crnogorske košarke

Iz selekcije, koja je prije dvije godine osvojila najjači pionirski turnir u Evropi, na šampionatu u Podgorici igraju devetorica dječaka - Jovan Kljajić, Stefan Vlahović, Đorđije Marinović, Viktor Vujisić, Danijel Marsenić, Haris Karamanaga, Marko Kljajević, Feđa Pajović i Mileta Bošković
82 pregleda 9 komentar(a)
kadeti košarka, Foto: Filip Roganović
kadeti košarka, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.08.2017. 09:28h

Kada je pionirska košarkaška reprezentacija Crne Gore 2015. osvojila turnir “Slovenia Ball”, koji se smatra nezvaničnim prvenstvom Evrope, u uzrastu igrača do 14 godina – malo ko je, ipak, vjerovao da će se grupa talentovanih dječaka, dvije godine kasnije, na zvaničnom šampionatu Starog kontinenta, boriti za medalju.

Oni su sada 16-godišnjaci i u petak će igrati u polufinalu Eurobasketa, nakon sjajnih partija pred domaćom publikom, i velikih pobjeda nad Španijom u grupi, te Italijom i Litvanijom u fazi eliminacije.

Uspjeh ove generacije nije, dakle, slučajan, jer iz selekcije, koju je prije dvije godine vodio Zoran Glomazić, a koja je u finalu najjačeg pionirskog turnira savladala domaćina Sloveniju, na šampionatu u Podgorici igraju devetorica dječaka - Jovan Kljajić, Stefan Vlahović, Đorđije Marinović, Viktor Vujisić, Danijel Marsenić, Haris Karamanaga, Marko Kljajević, Feđa Pajović i Mileta Bošković.

To su, dakle, igrači, koji su, očigledno, dobro selektirani i praćeni, i koji su, što je veoma važno, naučili da pobjeđuju.

Oni su na početku svog košarkaškog puta, pred njima je mnogo izazova, ne samo onaj u petak protiv Srbije, i dan kasnije u meču za medalju.

Pred njima je učešće na Svjetskom prvenstvu u Argentini, i još mnogo mečeva do konačnog zaključka o njihovoj budućnosti u “kraljici igara”.

Ono što je sigurno – ovo bi mogla da bude zlatna generacija crnogorske košarke, i obaveza je svih, pa i njih samih, da njeguju potencijal koji imaju, da rade još bolje i jače, te da se ne zadovolje polufinalem kadetskog Eurobasketa, medaljom ili plasmanom na šampionat svijeta.

Ali, za početak – u petak svi u “Moraču”, polufinale je Evropskog prvenstva. Veliki meč za crnogorsku košarku…

Bonus video: