Dejan Jakara za „Vijesti”: SC Derbi je odlična šansa za mladog trenera, san mi je da vodim tim protiv Željka Obradovića

Trener SC Derbija, Dejan Jakara, za „Vijesti” govori o dolasku u Podgoricu, ali i o ABA ligi, Željku Obradoviću i Cedevita-Olimpiji

12048 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Jakara, Foto: KK SC Derbi/Filip Filipović
Dejan Jakara, Foto: KK SC Derbi/Filip Filipović

Pored osvajanja NLB ABA2 lige sa Nenadom Trajkovićem, najveći uspjesi SC Derbija vezuju se i za slovenačkog trenera Andreja Žakelja - četvrtfinale Admiralbet ABA lige i nezaboravna serija sa Partizanom, finale Prve crnogorske lige, a potom je stigao i trofej u ABA Superkupu. Žakelj je stvorio uspješnu ekipu, zatim preuzeo Budućnost Voli, a uprava SC Derbija opet angažovala trenera iz Slovenije.

Žakelja je naslijedio Dejan Jakara, mladi stručnjak koji je prethodnih pet godina sa Heliosom prošao put od posljednjeg mjesta u NLB ABA2 ligi do finala prošle sezone protiv Krke. U finalu je Ostin Luk u posljednjoj sekundi produžetka promašio polaganje za pobjedu i plasman u Admiralbet ABA ligu, pa je Helios morao da igra baraž u kojem je bolji bio čačanski Borac.

Jakara ima 37 godina, trenersku karijeru je počeo u ekipi Janče, radio je u Brnu, a bio je i selektor mlade reprezentacije Slovenije. U razgovoru za „Vijesti” govori o preuzimanju SC Derbija, a otkriva i da je prije dolaska u Podgoricu boravio u Partizanu, gdje je učio od najboljeg evropskog trenera svih vremena - Željka Obradovića.

„Smatrao sam da je bilo dosta u Heliosu, da smo napravili maksimum sa ekipom i budžetom. Rekao sam direktoru da idem na tržište, da vidim imam li cijenu ili ne. Odlučio sam da učim. Bio sam deset dana u Partizanu kod Željka Obradovića. Nisam čekao poziv iz ABA lige. Imao sam ponuda prije SC Derbija, ali mi nisu odgovarali neki detalji. Da nije bilo poziva Derbija nastavio bih da se usavršavam. Mislim da je ovo odlična šansa za mladog trenera. ABA liga je na većem nivou od ABA2, korak naprijed. Nisam mnogo razmišljao - znam kako radi Andrej Žakelj, znam da je ekipa mlada, da voli da trenira i to meni kao mladom treneru mnogo znači”, počinje Jakara razgovor u Kući košarke, gdje ekipa trenira, ali i igra utakmice Prve crnogorske košarkaške lige.

Kenan Kamenjaš, Borna Kapusta i Dejan Jakara
Kenan Kamenjaš, Borna Kapusta i Dejan Jakarafoto: KK SC Derbi/Filip Filipović

Prije dolaska i potpisivanja ugovora Jakara je razgovarao sa Žakeljem.

„Razgovarali smo. Imao je samo dobre riječi. Sve što sam i ranije čuo o klubu je bilo top.”

U Podgorici je tri sedmice, a prvi utisci su pozitivni.

„Super je sve. Organizacija je na najvećem nivou. Teretana je odmah pored sale. Neke ekipe, kad idu u teretanu, moraju da idu na drugi kraj grada. Imamo sve što nam je potrebno.”

DOBAR START U ABA LIGI, SLIJEDI TEŽAK RASPORED

Jakara je na klupi SC Derbija debitovao pobjedom protiv FMP-a u Železniku, a onda je uslijedio i trijumf nad Megom u Podgorici.

„Morao sam prvo da upoznam igrače, da vidim kako razmišljaju. Odigrali smo dvije utakmice. Protiv FMP-a je bilo više čvrstine, kontakta i agresivnosti u odbrani. Protiv Mege je bilo agresivno, ali momci iz Mege nisu toliko čvrsti, već su bili odlični u 'switch' igri. Preko utakmica moram da upoznam igrače, jer nemamo previše treninga. I od Andreja treba uzeti neke stvari, ići idejom iz njegovog koncepta. Momci su dobro radili, trkački su spremni odlično, pa mnogi timovi imaju problema sa nama”, kaže Jakara.

Dejan Jakara i Igor Drobnjak
Dejan Jakara i Igor Drobnjakfoto: KK SC Derbi/Filip Filipović

Do kraja prvog kruga u ABA ligi ostala su tri kola, a “studente” očekuju tri utakmice protiv ekipa iz gornjeg doma - u ponedjeljak (20) gostuju Partizanu, a onda igraju u Podgorici protiv Zvezde i Budućnosti.

„Spremićemo se, probati da pronađemo slabe strane rivala i napadnemo ih, a da s druge strane sakrijemo naše nedostatke. To su utakmice koje svi vole da igraju. Za trenera je možda lakše da protiv ovakvih ekipa postavi nešto novo, na primjer novu odbranu, jer u tim utakmicama nemamo šta da izgubimo.”

Kada je riječ o cilju, Jakara nema dilemu - to je plasman u Top 8.

„Za mene je cilj da uđemo u Top 8. Želim agresivnu, brzu košarku. I to je jedan od razloga zašto nisam mnogo razmišljao o ponudi. Jer se Andrejeva igra na tome zasnivala. Agresivno u odbrani i napadu. Jedno je kad igraš brzo i agresivno, a drugo kako naučiti da to pametno iskoristiš. Igrači moraju da znaju da procijene kad je, na primjer, situacija jedan na jedan, a kad dva na jedan. I u odbrani i napadu, da naprave prednost.”

ZA MLADE IGRAČE JE UTAKMICA BOLJA OD TRENINGA

SC Derbi i ove sezone, osim u ABA, nastupa u Prvoj crnogorskoj košarkaškoj ligi. Na tim mečevima igraju uglavnom mlađi igrači, a ekipa je u drugom kolu (u 1. bila slobodna) bila ubjedljiva protiv Danilovgrada (99:79).

„Manje-više poznajem sve crnogorske klubove, osim ekipe iz donjeg dijela tabele. Poznajem timove koji su igrali ABA2 ligu. Ideja je da što više mladih košarkaša igra. Moram prvo da vidim kakva je crnogorska liga, a onda ćemo napraviti plan, ko će više da igra.”

Jakara smatra da je za razvoj mladih igrača najvažnije da igraju.

„Svaka utakmica im pomaže. Ako su pravilno usmjereni, mislim da je utakmica bolja od treninga. Na treningu se sve zna, a na mečevima je drugačije. Imaš rivala koji te ne poznaje, novu ekipu, sa novom idejom... Za sve igrače, ne samo za mlade, utakmice su veliki plus. Ali, moraju biti pravilno usmjereni”, rekao je Jakara.

SAN MI JE DA VODIM EKIPU PROTIV OBRADOVIĆA

Trener SC Derbija smatra da ABA liga iz godine u godinu napreduje, a da je jedan od najzaslužnijih za to i legendarni Željko Obradović.

„ABA liga je svake godine sve bolja. Od dolaska Željka Obradovića u Partizan klubovi žele da se podignu na još viši nivo. Tu su Crvena zvezda i Partizan, Cedevita-Olimpija je malo smanjila budžet, Budućnost, koja je dovela Jogija Ferela. Igokea ima odličnu ekipu. To su vrlo ozbiljni klubovi. U poređenju sa nekim drugim ligama kvalitet je na zavidnom nivou.“

Jakara je objasnio kako je došlo do toga da ove sezone boravi u Partizanu.

„Slučajno, bilo je to usred sezone. Ukazala se šansa, nisam imao klub... Poznajem pomoćnog trenera Bogdana Karaičića koji mi je pomogao da tamo budem. Gledao sam i neke utakmice, tako da sam na tome vrlo zahvalan. Životni san mi je da vodim ekipu protiv Željka Obradovića. To će u ponedjeljak biti emotivno. Kada je preuzeo Panatinaikos prvu godinu, ja sam sve njegove utakmice gledao”, iskren je Jakara.

CEDEVITA-OLIMPIJA SE BOJI TRENERA KOJI NEMA ISKUSTVA

Dva Slovenca rade u Crnoj Gori - Andrej Žakelj i Dejan Jakara, a na klupi Cedevita-Olimpije sjedi Italijan Simone Pjaniđani. Zašto se najveći slovenački klub nije odlučio za domaćeg trenera?

“To je pitanje za njih. Svi bi željeli da budu treneri Cedevita Olimpije. Možda se boje trenera koji nema iskustva, što je i logično. To je najveći klub u Sloveniji, koji nema pravo na grešku. Možda nisu imali najbolje rezultate u posljednje vrijeme, pa biraju nekog ko je nešto osvojio, vodio klub na dva fajnl-fora Evrolige”, kazao je Jakara.

Jakara na klupi Heliosa u finalu NLB ABA2 lige
Jakara na klupi Heliosa u finalu NLB ABA2 ligefoto: ABA Liga/Dragana Stjepanović

Cedevita-Olimpija je bez pobjede u Evrokupu na 10 utakmica, u ABA ligi je na skoru od sedam pobjeda i tri poraza.

“Ove sezone ne ide kako treba, pa će možda početi da razmišljaju da daju priliku nekom domaćem treneru, koji je pokazao da može. Ja, u ovom trenutku, ne razmišljam o tome, super mi je ovdje, ali sigurno da je Cedevita-Olimpija neka opcija i volio bih u budućnosti da me neko pozove”, zaključio je Dejan Jakara.

Bonus video: