Kralj stavio još jednu krunu, Lebron Džejms MVP NBA kupa

Lejkersima je pripao trofej prvog NBA kupa u Las Vegasu, pobjedom nad Indijanom - 123:109, igračima osvajača po pola miliona dolara nagrade

9012 pregleda 4 komentar(a)
Kralj i Dejvis slave drugi zajednički pehar, Foto: REUTERS
Kralj i Dejvis slave drugi zajednički pehar, Foto: REUTERS

Dominacijom u reketu, LA lejkersi osvoji su istorijski, prvi NBA kup u Las Vegasu, pošto su u finalu bili bolji od Indijane - 123:109.

Lebronu Džejmsu pripao je još jedan veliki trofej, a Kralj je stavio još jednu krunu, jer je proglašen najkorisnijim igračem NBA kupa - MVP.

U finalu je, međutim, najbolji bio Entoni Dejvis sa 41 poen i 20 skokova, a "jezerdžije" su postavile rekord sezone sa čak 86 poena ubačenih iz treketa.

Uz sjajnog krilnog centra, odlični su bili Ostin Rivs (28 peona, 16-9 iz igre) i Lebron Džejms, koji je rano ušao u problem sa faulovima, ali je ubacio 24 peona uz 11 skoova, što zvuči nevjerovatno ako se ima u obzir podatak da je njegov nastup bio upitan zbog povrede lista.

No i taj učinak je bio dovoljan za nagradu MVP, pošto je protiv Finiksa u četvrtfibalu ubacio 31 peona a u polufinalu uz gotovo perfektan učinak, Nju Orleansu je "utrpao" 30 poena.

"Prvo što su me pitali saigrači je kada će nam uplatiti tu nagradu od po pola milioan dolara po igraču. Rekao sam im, ne znam", šalio se Kralj.

Zasluženo, jer su brojke 38-godišnjeg Kralja neumoljive - u prosjeku je bilježio 26,4 poena, 7,9 skokova i 7,6 asistencija uz 56,8% iz igre i 60,1% za tri peona.Dobio je 14 od 20 glasova za MVP nagradu i nije se potom šalio:

"Las Vegas ima WNBA, NFL, NHL ekipu, Formulu 1, uskoro će bejzbol klub a ja hoću i želim da ovdje ovim sjajnim navijačima osnujem NBA ekipu. Dugujem to ovoj sjajnoj publici".

Na drugoj strani, Indijanu je "izdao" šut, svega 36,8 odsto iz igre, za tri poena tek 24,4 odsto.

Ipak su Halibarton i drugovi uspjeli da početkom posljednje dionice priđu na tri poena zaostatka, ali je ekipa Rika Karlajla imala odgovor.

NBA kup - finale:

Los Anđeles lejkers - Indijana 123:109 (Dejvis 41 - Hailbarton 20)

Bonus video: