Patrijarh Profa i Div zelene šume jedini ruše američki poredak "kraljice igara"

Kraljici igara je 132 godine, u 30 najznačajnijih u istoriji košarke čast "ostatka" svijeta odbranili profa Aleksandar Nikolić i Arvidis Sabonis

3644 pregleda 1 komentar(a)
Ispred Džordana je samo otac košarke Džejms Nejsmit, Foto: Shutterstock
Ispred Džordana je samo otac košarke Džejms Nejsmit, Foto: Shutterstock

"Ne, Maljković jeste vrhunski trener, ali nisam njegov već učenik profe Aleksandra Nikolića. Imao sam čast i privilegiju da i prije rada i uspjeha sa Božom u Jugoplastici znam sve što treba o ovoj igri", nebrojeno puta istakao je legendarni kapiten jedne od najvećih jugoslovenskih ekipa, Duško Ivanović.

On slovi za jednog od najvećih evropskih i crnogorskih trenera, ali nije samo on Profin učenik... Profa, čije ime nosi kultna košarkaška dvorana u Beogradu - "Aleksandar Nikolić", uvršeten je u 30 najznačajnijih ličnosti 132 godine istorije košarke.

Na spisku su sve sami Amerikanci, iz kolijevke kraljice igara, osim 26. pozicije za profu i 28. za Arvidisa Sabonisa, Litvanca koji je proslavio Žalgiris (zelena šuma).

"Patrijarh balkanske košarke možda i nije prava ocjena jer nemoguće je - baš i nije kratak popis svih trenera, igrača i košarkaških radnika koji su radom i dostignućima uticali na razvoj košarke u Europi i svijetu. Ali, nesporno je da ih je sve "podigao" Profa Aleksandar Nikolić, a tek usput osvojio je Svjetsko prvenstvo i tri Evrolige - Aca je imao listu od "njegovih" top 30, na njoj su Duda Ivković, Željko Obradović, Boša Tanjević i Božo Maljković..., ali i Radivoj Korać, Dražen Dalipagić, Krešimir Ćosić, Ivo Daneu... I ne samo oni već i najbolji italijanski košarkaš Dino Menegin, ali i drugi treneri, a njegov učenik je i legendarni generalni sekretar FIBA, Borislav Stanković. Njegovi su svi budući trijumfi reprezentacija Jugoslavije, Srbije, Hrvatske, Slovenije.... Njegovi su Jokić, Dončić - sva balkanska i evropska košarka, stoji u obrazoženju.

Listu igre pod obručim predvodi njen otac - Kanađanin Džejms Nejsmit, koji je u decembru prije 132 godine kao 30-godišnji profesor fiskulture na Springfildskom koledžu osmislio košarku.

Na drugom je Majkl Džordan, a treće mjesto reformator NBA lige David Štern, treće i četvrto pripadaju Leriju Birdu i Medžiku Džondsonu a od aktivnih igrača na desetom je mjestu Kralj Lebron Džejms.

Greg Popović je na 18.poziciji a listu od 30 zaključuje Stef Kari.

Na 28. mjestu je drugi "ujez" van Sjeverne Amerike - Sabonis stariji!

"Igrač Žalgirisa, Real Madrida, Portlanda, reprezentacija SSSR-a i Litvanije... Košarkaše iz Evrope Amerika dugo nije prihvatala, dolazili su najtalentovaniji ali pri zalasku karijera. Arvidis je došao povrijeđen i sa viškom kilograma, ne previše motivisian sa 31 godinom, ali... Ipak je impresionirao inteligencijom i tehnikom - takvih igrača u ligi prije nije bilo. Bio je to prvi takmičarski prototip evropske košarke u NBA, samo malo iskorišten.

Šta je njegov doprinos - "Šta bi Sabas mogao dostići u NBA pogrešno je pitanje. Njegov značaj leži u tome što je dokazao: košarka nije ograničena na jedan turnir, jedan kontinent, samo jedan jedini pogled na igru".

Bonus video: