Šok u "Morači", SC Derbi izgubio dobijen meč: Od plus 19 do kiksa protiv Splita

Perković uz zvuk sirene nanio sedmi poraz "studentima" u AdmiralBet ABA ligi

15029 pregleda 11 komentar(a)
Foto: KK SC Derbi
Foto: KK SC Derbi

Drugi dio sezone je u AdmiralBet ABA ligi je otvoren na bolan način za košarkaše SC Derbija.

"Studenti" su izgubili od Splita 92:91 u meču u kojem su početkom posljednje četvrtine imali i 19 poena prednosti, a preko 30 minuta potpunu kontrolu, izgledalo je i ne previše zainteresovanog protivnika.

Ali, Derbi je u posljednjem periodu dao šansu koju je rival iz Dalmacije znao da iskoristi, pa je za sjajnu partiju u finišu Split nagrađen tako što je Toni Perković pogodio sa distance uz zvuk sirene.

"Ovo mi je jedan od najgorih poraza u karijeri. Opet se pokazalo da je košarka timski, a ne individualni sport, a u prirodi čovjeka je da kada je dobro ili loše uzima još nešto za sebe. Tako je bilo i sad - vodili smo 20 razlike i svaki igrač je htio malo za sebe, mislili su da ne može da se izgubi utakmica. Pokazalo se suprotno", rekao je trener Derbija Dejan Jakara.

Derbi je serijom 11:0 u finišu prve dionice došao do 24:13, kasnije je u nekoliko navrata prednost išla do 18 razlike, prije nego je potpuno stao u napadu.

Split je na krilima Lovrea Runjića, koji je vezao osam poena, dva minuta prije kraja izjednačio, onda i poveo 90:89 pet sekundi prije kraja kada je jedno od dva slobodna bacanja pogodio Derek Fanderburk.

Drugo je namjerno promašio, ali je prestupio prilikom šuta, pa je Jakara dobio šansu da pozove tajm-aut i nacrta akciju za Obrija Dokinsa.

Amerikanac je fauliran, bio je siguran sa linije penala za 91:90 i činilo se da je Derbi "preživio". A onda - šok, koš Perkovića nakon minuta odmora Slavena Rimca koji je značio sedmi poraz Podgoričana i peti trijumf hrvatske ekipe.

"Igrali smo veoma loše tri četvrtine, a Derbi je vjerovatno na plus 19 mislio da je utakmica gotova. Ipak, danas se igra drugačija košarka, ne postoji razlika koja ne može da se stigne, a mi smo došli do "vazduha" i uz neke prave odluke učinili da rival uđe u nervozu. Na kraju smo imali sreće, ali smo tu sreću na neki način isprovocirali", istakao je Rimac.

SC DERBI - SPLIT 91:92 (24:13, 24:26, 28:21, 15:32)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Sudije: Obrknežević, Stefanović, Milojević (Srbija).

SC Derbi: Bogavac 6, Pavlićević, Vučeljić, HADŽIBEGOVIĆ 3, Baćović 2, IVIŠIĆ 12, DOKINS 18 (4-4), Drobnjak 5, DREŽNJAK 19 (8-6), Goranović, KAPUSTA 16 (4-4), Mirković 10 (6-6).

Split: FANDERBURK 10 (4-3), Perković 8 (2-2), ŠORTER 21 (4-4), Saliven 28 (4-4), KALAJŽIĆ 3 (2-1), Tišma, RUNJIĆ 10, Klepo, VUKO 12 (2-2), Perkušić, Dubravčić.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: