"Košarka je najljepši sport na svijetu"

Real Madrid u 19. kolu Evrolige nakon četiri produžetka savladao Efes 130:126

5979 pregleda 6 komentar(a)
Mario Hezonja, Foto: Euroleague.net
Mario Hezonja, Foto: Euroleague.net

Spektakl kakav se ne pamti na terenima Evrolige - tako bi mogao da se opiše sinoćnji meč Real Madrida i Efesa u 19. kolu najjačeg evropskog košarkaškog takmičenja.

Madriđani su slavil 130:126, ali tek nakon više od tri sata košarke i čak četiri produžetka, što je prvi put u istoriji ovog takmičenja. Imao je i Efes nekoliko šansi da dođe do trijumfa, ali ih nije iskoristio, pa su promašaje turske ekipe kaznili Džanan Musa i Mario Hezonja.

Musa je odigrao utakmicu karijere - meč je završio sa 40 poena, osam asistencija i indeksom 45.

"Ovaj tim je nevjerovatan. Ponosan sam na saigrače. Hvala im za ovu predstavu. Ponosan sam i na sebe. Sada idem da spavam. Potreban mi je odmor, jer za dva dana igramo novu utakmicu. Moramo da se odmorimo i uživamo", poručio je Musa nakon utakmice.

A meč je riješio Mario Hezonja. Pri rezultatu 123:122 je pogodio trojku (35 sekundi prije kraja 4. produžetka) i trasirao put ka pobjedi. Utakmicu je završio sa 31 poenom (7/17 za tri), a imao je i 12 skokova.

"Prije svega, sramota je šutirati 17 puta za tri poena. Ali, košarka je najljepši sport na svijetu, čovječe. Bilo je nevjerovatno biti dio ove utakmice, dio istorije. Naravno, drago mi je da smo pobijedili. Ponosam sam, jer sam igrač Real Madrida. Ovdje sam naučio da se borim", rekao je Hezonja.

Real Madrid je i ove sezone prvi kandidat za titulu.

"Nismo prestajali da vjerujemo. Ova utakmica mnogo govori o karakteru ekipe. Uvijek se borimo i želimo da pobijedimo. Moji igrači su ponosni i ambiciozni - ne odustaju, skaču za svaku loptu. Čestitam i Efesu. Oba tima su zaslužila pobjedu", kazao je trener Madriđana, Ćus Mateo.

Efes je izgubio šesti put zaredom u Evroligi.

"Čestitam Realu, ali čestitam i mojim igračima. Dali smo sve od sebe. Trijumf nam je bio potreban - borili smo se, nismo odustajali i to je ono što želim da vidim na svakoj utakmici. Sitnice su odlučile, ovo je srceparajući poraz", bio je iskren trener Efesa, Erdem Čan.

Bonus video: