Admiralbet ABA liga o suđenju u crnogorskom derbiju: Nije bio faul Mihailovića

Admiralbet ABA liga se oglasila nakon utakmice Budućnost Volija i Mornara i sporne završnice. Iz regionalnog takmičenja izvukli dvije sporne situacije - poručuju da nije bio faul Mihailovića nad Vedersom, a ističu da su arbitri pogriješili jer nisu svirali nesportski faul Tanaskovića nad Lukovićem

19739 pregleda 85 reakcija 40 komentar(a)
Stručni štab Barana nije bio zadovoljan sudijskom odlukom, Foto: KK Budućnost Voli
Stručni štab Barana nije bio zadovoljan sudijskom odlukom, Foto: KK Budućnost Voli

Dan nakon utakmice Budućnost Volija i Mornara u 15. kolu Admiralbet ABA lige, koju su, između ostalog, obilježile sporne sudijske odluke, oglasili su se iz regionalnog takmičenja.

Budućnost je sinoć nakon produžetka savladala Mornar 103:100, a četiri sekunde prije kraja regularnog dijela dogodio se jedan sporan momenat. Pri vođstvu Barana 86:85, Vladimir Mihailović je iznudio faul. Potom je pogodio prvo bacanje, drugo promašio, a Markus Veders pokušao da šutem sa svoje polovine donese pobjedu gostima. Mihailović je uletio u njega, očigledno ga faulirao, a sudija Ernad Karović podigao stisnutu pesnicu, što je znak za prekršaj. Na zaprepašćenje Barana nije, međutim, dunuo u pištaljku, već je pokazao da je regularni tok meča završen.

Danas je Admiralbet ABA liga u saopštenju istakla da je sudija u ovoj situaciji postupio ispravno.

"Kako bi se razjasnile situacije koje su se desile u završnim trenucima utakmice između Budućnosti i Mornara, Admiralbet ABA liga želi da obavijesti javnost o ocjenama odluka prema zvnaičnim košarkaškim pravilima FIBA. Sekundu prije kraja četvrte četvrtine dogodila se situacija, gdje je igrač Mornara, Markus Veders šutirao za tri poena, a košarkaš Budućnosti Vladimir Mihailović, licem okrenut prema rivalu i pravilnog odbrambenog stava skače visoko u granicama svog položaja. Igrač sa loptom, Veders, je svojim potezom unaprijed stvorio kontakt sa Mihailovićem. Sudije su pravilno procijenile situaciju, jer ništa nisu dosudile", objašnjeno je iz regionalnog takmičenja.

Iz Admiralbet ABA lige ističu još jednu situaciju, koja se dogodila 32 sekunde prije kraja regularnog dijela kada je dosuđen prekršaj Tanaskoviću, koji je faulirao Lukovića, a igrač Mornara zbog udarca morao da izađe iz igre, pa je slobodna bacanja šutirao Vranješ. Arbitri su košarkašu Budućnosti dosudili običan faul, iako su gledali da li je prekršaj bio namjeran. I tu su, poručuju iz lige, pogriješili.

"32 sekunde do kraja četvrte četvrtine dogodila se situacija, koju su arbitri, i pored IRS provjere okarakterisali kao ličnu grešku Tanaskovića nad Lukovićem. Ovo nije bila ispravna odluka. Nesportska greška, u skladu sa pravilima igre, stav 37.1.1, član 2 i dodaci koje je odobrila ECA, koja se odnosi na prekomjeran, čvrst kontakt, koji igrač čini u pokušaju da dohvati loptu ili protivnika", objašenjeno je iz Admiralbet ABA lige.

Bonus video: