Iz Italije stižu osude Parkerovih izjava o Poceku: Tako se ne ponašaju džentlmeni

Toni Parker osuo paljbu po sada već bivšem treneru Asvela i aktuelnom selektoru „azura”, Đanmarku Poceku, a odgovorili mu predsjednik Košarkaškog saveza Italije Đani Petrući i Andrea Trinkjeri

5553 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fiba.basketball
Foto: Fiba.basketball

Mnogo „vatre” izazvala je odluka uprave Asvela da smijeni Đanmarka Poceka poslije samo dva mjeseca na klupi.

Ekscentrični Italijan je stigao umjesto Ti Džeja Parkera, kojeg je brat Toni morao da otpusti nakon što je oborio rekord Evrolige sa 18 vezanih poraza.

Na debiju je savladao Žalgiris u Kaunasu, potom u svom trećem meču u Evroligi i Albu u Berlinu, ali je tada vezao 10 poraza.

Oprostio se novom pobjedom nad Žalgirisom, jer je nakon tog meča dobio otkaz, uz ružne riječi legende francuske reprezentacije i San Antonija.

„Veoma sam razočaran njegovim učinkom, njegovim vođenjem tima. Već dvije ili tri sedmice smo znali da dalje ne može. Nijedan klub u Evroligi ne igra tako. Nerealno je i jednostavno nemoguće igrati tri meča sedmično sa devet igrača. Njegov stav je bio sve negativniji, imao je poteškoća sa motivisanjem igrača, i malo po malo, oni su bili ti koji više nisu vjerovali u njega. Osim toga, odlučio je da ne koristi naše mlade igrače. Ne želim više trenera koji to rade, to nije naša filozofija”, rekao je Toni Parker za „L’Ekip”.

Odgovor je stigao iz Italije - oglasio se predsjednik Košarkaškog saveza Đani Petrući, koji sa Pocekom već godinama sjajno sarađuje.

„Veliki igrači ne postaju uvijek veliki funkcioneri. Možda je Parker očekivao da mu Poceko donese fajnl- for”, aludirao je Petrući na činjenicu da Asvel ima slab i dosta star tim.

Jedan od razloga zbog kojih klub iz Liona ne igra u skladu sa ogromnim budžetom je upravo Parker, koji je iz španskog trećeligaša Menorke doveo svog najboljeg druga, bivšeg igrača Budućnost Volija Edvina Džeksona.

U timu su i veterani Šarl Kaudi, Dejvid Lajti, Majk Skot i nekada jedan od najboljih bekova Evrope, Nando de Kolo. Svi oni imaju po 35 godina i davno su prošli zenit...

Parkerovu izjavu je osudio i Andrea Trinkjeri, protiv kojeg je zemljak upisao posljednju pobjedu na klupi Asvela.

„Treneri obično plate cijenu loših rezultata. Dešava se to veoma često i neće se promijeniti. Nekada je lakše promijeniti trenera nego popraviti čitav tim. Klubovi uvijek imaju pravo da smijene trenera, ali vjerujem i da pomaže kada ste džentlmen i ne govorite o tome u medijima”, rekao je trener Žalgirisa.

Trinkjeri ističe da ne poznaje situaciju, ali da zna da njegov zemljak može da ostavi različit utisak na različite ljude.

„Poceko je veoma emotivan i daje sve od sebe. Takav je trener i vjerujem da može da vam da sjajne stvari. Ipak, mislim da za trenersku profesiju nikada nije dobro da nekoga izložite kritikama u medijima. Ja to ne bih radio, ali nisam ja vlasnik nijednog kluba”, istakao je nekadašnji trener Kantua, UNIKS-a, Brose basketsa, Partizana i Bajerna.

Parkeru ovo nije prvi put da loše priča o bivšim trenerima, jer je i nakon rastanka sa Zvezdanom Mitrovićem imao neprikladne nastupe u medijima.

I tada su bili problem njegovi drugovi, jer bivši selektor Crne Gore nije davao minutažu Džeksonu i Antoanu Diou. Uručen mu je otkaz, a Mitrović je tužio Asvel i po prvostepenoj presudi bi trebalo da dobije nešto preko 480.000 eura.

Bonus video: