Motiejunas: Šampion Admiralbet ABA lige i naredne sezone u Evroligi, nemoguće je sve usrećiti

Motiejunas je govorio i o mogućnosti da Crvena zvezda i Partizan dobiju licencu, koja će garantovati dugoročno mjesto u Evroligi, kao i o učešću Dubaija u ovom takmičenju

4741 pregleda 0 komentar(a)
Paulijus Motiejunas, Foto: Euroleague.net
Paulijus Motiejunas, Foto: Euroleague.net

Šampion Admiralbet ABA lige i naredne sezone će igrati Evroligu, potvrdio je u intervjuu za "Basket News" izvršni direktor tog takmičenja Paulijus Motiejunas.

“Trenutni dogovor je da šampion Admiralbet ABA lige igra Evroligu i to se nije promijenilo”, rekao je Motiejunas.

Motiejunas je govorio i o mogućnosti da Crvena zvezda i Partizan dobiju licencu, koja će garantovati dugoročno mjesto u Evroligi.

"Zavisiće od drugih opcija koje budemo imali u Evropi i Evroligi, od osvajača Evrokupa i finaliste. Razgovaraćemo. Moramo da se fokusiramo na dva različita aspekta. Jedan su trenutni klubovi koji igraju, njihovi navijači i takmičenje u koje se pridružuju, ali drugi dio je da moramo da imamo održive klubove. Moramo svi zajedno da dođemo do mjesta, gdje ulazimo i razvijamo tržište. Ovo je najteži dio kad si generalni direktor Evrolige. Nemoguće je sve usrećiti. Nemoguće je doživjeti sva najbolja mjesta gdje se igra košarka. A Beograd je jedno od najboljih mjesta, očigledno. Ali, moramo da imamo brojke iza sebe. I pogledajte sve ostale klubove i tržišta koja rastu", rekao je izvršni direktor Evrolige.

On se osvrnuo i na stvari koje su ključne za dobijanje potencijalne licence.

"Teško je reći šta ispunjava sve okvire zbog kojih stignete tamo. Ali prvo, na čemu radimo? Koja je vizija? Do kojeg mjesta stižemo? Mora da bude održivo, dugoročno, nešto što razvija tržište i cijelu ligu, a ne samo jedan region", kazao je Motiejunas.

Evroliga
foto: Shutterstock

Litvanac se osvrnuo i na Virtus i Monako.

"Pogledajte Virtus, koji takođe ima sjajne navijače i rezultate. Gledajte Monako. Imaju odlične rezultate. Ima mnogo timova za koje bih rekao da zaslužuju da budu u ligi. Ne možemo nikome da zatvorimo vrata. To je težak dio. Ne možete imati svakoga. Ne možete svakog usrećiti, ali moramo da vidimo koje kriterijume stvaramo da bismo svima ostavili otvorena vrata", poručio je Litvanac.

Govorio je i mogućnosti da tim iz Dubaija igra Evroligu. Prema saznanjima "Basket Newsa" Dubai je spreman da naredne sezone igra u ovom takmičenju, ako dobije odobrenje dioničara Evrolige. Dioničari su Real Madrid, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, Žalgiris, Makabi, Bajern Minhen, Olimpija iz Milana i Asvel.

"Teško je odrediti vremenski okvir", rekao je Motiejunas, ne želeći da precizira da le će to biti od sljedeće ili od sezone 2025/2026.

"To je novo tržište, razgovori su u toku. Idemo malim koracima naprijed. Ne znamo kada će doći do konačnog dogovora. Može da bude brzo, a može i sporo. U ovom trenutku šanse da tim iz Dubaija igra Evroligu naredne sezone su 50 odsto", poručio je Motiejunas.

Bonus video: