Moja igra, moj put: Kari za sva vremena

U Podgorici održana promocija knjige Svetislava Pešića, aktuelnog selektora Srbije i jednog od najvećih košarkaških trenera u Evropi

7440 pregleda 1 komentar(a)
Sa promocije knjige, Foto: KSCG
Sa promocije knjige, Foto: KSCG

U multimedijalnoj sali Univerzitetskog centra u Podgorici večeras je održana promocija knjige "Moja igra, moj put" aktuelnog selektora Srbije i jednog od najboljih evropskih trenera svih vremena, Svetislava Pešića.

Pešić je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je Svjetsko prvenstvo 2002. u Indijanapolisu i šampionat Evrope u Turskoj godinu ranije. Šampion Evrope bio je i sa Njemačkom 1993. godine. Još neki od epohalnih uspjeha bili su Evroliga sa Barselonom 2003. i titula prvaka svijeta sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije 1987. u Bormiju.

Pričajući o knjizi, Pešić je kazao da je riječ o publicističkom ostvarenju trenera, kojem su u radu pomogle kolege i prijatelji. Istakao je da je želio da prikaže trenera i sredinu iz koje dolazi, kao i uticaj sredine, roditelja, ulice...

Govorio je o trenerskom poslu i tako apostrofirao dvije vrste današnjih trenera - onih autoritativnih, kao i fleksibilnih, te istakao da se moć trenera smanjuje.

Selektor Srbije se osvrnuo na to koliko se košarka mijenja, pa je kao primjer naveo situaciju da je on tokom 15 godina igračke karijere promijenio četiri trenera, dok igrači danas za jednu sezonu u klubu promijene toliko trenera.

Kao jednu od najvećih vrlina čuvene jugoslovenske trenerske škole istakao je - prilagodljivost.

"Važim za veoma zahtjevnog trenera. I kao igrač, a kasnije kao trener navikao sam da treniramo dva puta dnevno. Onda sam 2002. došao u Barselonu, gdje mi je savjetovano - vremena se mijenaju, igrači više ne žele da imaju po dva treninga na dan. Rekao sam, u redu, treniraćemo po jednom - cijeli dan", kazao je popularni Kari, uz šeretski osmjeh.

Pešić je trener osvajač, ali i trener stvaralac. Te 1987. u Bormiju reprezentaciju su činili Zoran Kalpić, Luka Pavićević, Nebojša Ilić, Toni Kukoč, Miroslav Pecarski, Teoman Alibegović, Aleksandar Đorđević, Samir Avdić, Vlade Divac, Radenko Dobraš, Dino Rađa i Slaviša Koprivica.

Pešić je prethodno kao igrač sa sarajevskom Bosnom osvojio titulu prvaka Evrope 1979. godine, pod dirigentskom palicom samo dvije godine starijeg Bogdana Tanjevića.

Na promociji knjige govorili su Pešićev saigrač iz Bosne, evropski i jugoslovenski prvak sa tim klubom, Boro Vučević, otac crnogorskog asa Nikole, kao i Igor Popović, bivši košarkaš Budućnosti i dugogodišnji košarkaški funkcioner, koji je bio sa Pešićem u Bormiju 1987. godine.

Prije promocije knjige održana je panel diskusija na kojoj su govorili selektor muške košarkaške reprezentacije Crne Gore, Boško Radović, selektorka ženske reprezentacije Jelena Škerović, kao i generalni sekretar KSCG, Darko Ivanović.

Bonus video: