Deki je bio div ogromnog srca i dječačkog osmijeha

Uvijek je insistirao na iskrenosti, a mi igrači smo pored njegovog košarkaškog znanja imali na koga da se ugledamo, koga da pratimo što se moralnih vrijednosti tiče - kaže crnogorski košarkaš Danilo Nikolić o Dejanu Milojeviću

24285 pregleda 81 reakcija 7 komentar(a)
Danilo Nikolić je igrao za Dejana Milojevića u Megi, zajedno su osvojili Kup Radivoja Koraća, Foto: Mega basket
Danilo Nikolić je igrao za Dejana Milojevića u Megi, zajedno su osvojili Kup Radivoja Koraća, Foto: Mega basket

Iznenadna smrt Dejana Milojevića nikog nije ostavila ravnodušnim, ne samo u košarkaškim krugovima.

To najbolje govori kakav je trag ostavio nekadašnji košarkaš i trener Budućnosti, za kojim je legendarni trener Duško Vujošević pustio suzu uz rečenicu da je “bio srce od čovjeka i neko s kim je mogao da ide u invaziju”...

Milojević je od posljedica srčanog udara preminuo preksinoć, njegova smrt je teško pala i Danilu Nikoliću, crnogorskom košarkašu koji je sa popularnim Milojem radio u Megi, nedavno i Budućnosti. Zajedno su igrali finale ABA lige, osvojili Kup Radivoja Koraća i imali saradnju koja je Danila odavno “razoružala”. Jer, Dejan Milojević za njega nije bio samo trener.

“Sa ogromnom tugom se opraštamo od mladosti, od velikog čovjeka koji je životu prilazio s osmijehom. Toliko toga bih imao da ispričam o Dekiju, čija me je smrt jako potresla. I zanimljivo je kako su ga svi vidjeli isto - kao velikog diva, ogromnog srca i iskrenog dječačkog osmijeha - rekao je Nikolić za “Vijesti”.

Dejan Milojević
foto: KK Budućnost Voli

Sjeća se Danilo, koji ovu sezonu igra u francuskom Limožu, prvog razgovora s Milojevićem kada je stigao u Megu 2014. godine.

- Prvi moj kontakt sa Dekijem je bio na prvom treningu kad sam došao u Megu. Nije to baš bio tipičan prilaz igraču za trenere s ovih prostora. I nije bilo nikakvih obećanja - saopštio mi je odmah da me ne vidi u rotaciji te godine i nakon mog zbunjenog pogleda - koji je očekivao drugačiji odgovor - izgovorio je smijući se: “To znači da nećeš igrati”. Od tog trenutka sam vidio koliko je brutalno iskren i bio sam mu zahvalan na tome. Uvijek je insistirao na iskrenosti, a mi igrači smo pored njegovog košarkaškog znanja imali na koga da se ugledamo, koga da pratimo što se moralnih vrijednosti tiče - kazao je Nikolić.

Nikolić je dobro zapamtio Dejanove riječi u septembru 2021, nakon što je kolabirao na treningu Budućnosti. I to jedno pitanje koje mu je Milojević postavio u teškom trenutku pokazuje kakav su odnos imali.

- Nakon što sam pao na treningu, već narednog jutra me je pozvao i pitao: “Kako si, magarče?”. Čisto se sjećam samo tog početka - volio je da me zovne tako, vjerovatno mojom zaslugom. Ono čega se još sjećam je koliko me je u stvari ispunio pozitivnom energijom. Slušao me je sa punom pažnjom i odmah mi je nakon toga bilo lakše. Dugo sam poslije razmišljao o našem razgovoru i volio bih da sam imao priliku da njega nazovem, da mu se na neki način odužim i vratim mu makar djelić onoga što je on za mene učinio. Iskreno saučešće porodici - istakao je Nikolić.

Milojević ne može da bude zaboravljen, jer je kroz košarku stekao toliko prijatelja, gdje god je igrao i radio.

- Deki, zaslužuješ svjetlost! Uvijek ćeš ostati moj uzor i zvijezda vodilja - zaključio je Nikolić.

Tanjević: Veliki igrač i trener, još veći čovjek

Od velikog košarkaša i čovjeka se oprostio i čuveni trener Bogdan Boša Tanjević.

“Koliko god je bio veliki igrač i veliki trener, bio je još veći čovjek”, napisao je Tanjević na društvenoj mreži X.

Milojević i Tanjević su zajedno sarađivali u Budućnosti kada su 2001. kao trener i igrač zajedno vodili “plave” do duple krune u šampionatu SR Jugoslavije.

“Pošten i razuman, okrenut prema budućnosti svoje drage porodice… Tragedija i tuga u srcima svih koji su ga poznavali. Moj igrač 2001. u Budućnosti. Slava mu”, dodao je Tanjević.

Vijest je teško pala i Miroslavu-Muti Nikoliću, koji je takođe radio s Milojevićem u Podgorici.

- Samo mi je pred očima njegov dječački osmijeh. Mnogo je teško govoriti o Dejanu Milojeviću u prošlom vremenu. Svi smo izgubili mnogo njegovim iznenadnim, preranim odlaskom. Pred njim je bila budućnost u poslu i u životu, imao je nepunih 47 godina - rekao je Nikolić.

Nikolić
Nikolićfoto: ABA

- Zvao sam ga Barkli. Da, on je bio naš Čarls Barkli. Tada je u Budućnosti igrao i Igor Rakočević, njega sam zvao Bijeli Džordan. Hvalio sam se da u ekipi imam Barklija i Džordana. Eh, ode moj Barkli - izjavio je Nikolić.

Oglasio se i Hrvat Stanko Barać, bivši Milojevićev saigrač u Valensiji.

- Kakav je on bio čovjek - ekstra pozitivna energija, avangardan, otvorenog uma, uvijek da pomogne, najbolji odlaze prvi. Možda na neko bolje mesto. Takav je valjda život. Bio je ljudina u svakom pogledu - rekao je Barać.

Deki, zaslužuješ svjetlost! Uvijek ćeš ostati moj uzor i zvijezda vodilja - rekao je košarkaš francuskog Limoža

Bonus video: