Big Z je oslobođen: Ivišić konačno zaigrao i pretvorio se u Vembanjamu

Zvonimir Ivišić je protiv Džordžije za 16 minuta postigao 13 poena (5/7 iz igre) uz pet skokova, dvije asistencije, tri blokade, te po dvije ukradene i izgubljene lopte

9439 pregleda 2 komentar(a)
Zvonimir Ivišić u dresu SC Derbija (arhiva), Foto: KK Partizan/Dragana Stjepanović
Zvonimir Ivišić u dresu SC Derbija (arhiva), Foto: KK Partizan/Dragana Stjepanović

Nakon višemjesečnog čekanja, bivši košarkaš SC Derbija, Zvonimir Ivišić je odigrao prvu utakmicu za Univerzitet Kentaki, a debi je bio spektakularan.

Kentaki je sinoć u NCAA ligi pobijedio Džordžiju (105:96), a Ivišić je za 16 minuta postigao 13 poena (5/7 iz igre) uz pet skokova, dvije asistencije, tri blokade, te po dvije ukradene i izgubljene lopte.

"Mislio sam da će igrati samo nekoliko minuta, da dobije osjećaj i možda postigne neke poene. A umjesto toga, ušao je i pretvorio se u Viktora Vembanjamu", rekao je dugogodišnji radijski novinar, koji komentariše Kentaki, Tom Lič.

Zvonimir i njegov brat blizanac Tomislav su 2020. godine iz Šibenke stigli u SC Derbi, sa kojim su osvojili NLB ABA2 ligu, a onda igrali i u Admiralbet ABA ligi. Upravo je Zvonimir bio najzaslužniji za pobjedu "studenata" prošle sezone nad Partizanom u prvom meču četvrtfinala regionalnog takmičenja.

Po završetku prethodne sezone Tomislav je ostao u SC Derbiju, a Zvonimir je odlučio da ode u NCAA.

Ipak, početak u SAD nije bio lak. Zvonimir, zbog administrativnih problema, u početku nije mogao da igra, a hrvatski "Index" piše da u nekoliko navrata nije uspio da prođe test engleskog jezika. Čak je bila pokrenuta i peticija pred NCAA, "Free Big Z", jer su u SAD preko tri mjeseca vijećali da li da mu dozvole da igra, budući da je u Evropi imao profesionalni ugovor.

Pritisak je stvarao i legendarni trener Kentakija, Džon Kalipari, koji je rekao da neće biti "red shirt" (da igrač preskoči cijelu sezonu) kad god da dobije dozvolu. Zvonimir je dozvolu dobio dva sata pred meč, a onda na velikoj sceni zablistao.

"Plakali smo, obojica smo plakali, a onda počeli da skačemo u njegovoj kancelariji", otkrio je nakon utakmice Ivišić svoju reakciju kad mu je Kalipari prenio vijest o odobrenju.

Bonus video: