Pobjeda nad Zvezdom otvara front s Partizanom

Košarkaši Budućnost Volija danas (17 časova) u derbiju 19. kola AdmiralBet ABA lige dočekuju Crvenu zvezdu, a trijumfom bi ostali u borbi za 2. mjesto sa Partizanom

7860 pregleda 13 komentar(a)
“Moramo da budemo spremni za borbu od starta”: Flečer Megi na prvoj utakmici sa Crvenom zvezdom, Foto: aba liga / dragana stjepanović
“Moramo da budemo spremni za borbu od starta”: Flečer Megi na prvoj utakmici sa Crvenom zvezdom, Foto: aba liga / dragana stjepanović

Sedmica koja je danas počela mogla bi da odredi cijelu sezonu Budućnost Volija. Čekaće se vijesti iz Poljske, gdje bi Šljonsk sjutra morao da šokira Turk Telekom kako bi izabranici Andreja Žakelja dan kasnije, eventualnom pobjedom nad Gran Kanarijom, ugrabili posljednji voz za osminu finala Evrokupa, ali u Podgorici vjerovatno niko o tome sada i ne razmišlja.

Razlog je jednostavan - u “Moraču” danas (17 časova) na derbi 19. kola AdmiralBet ABA lige stiže najveći rival, Crvena zvezda. Dueli “plavih” i “crveno-bijelih” su obilježili nekoliko sezona, igrali su i tri finala u kojima je bilo svega i svačega...

Sada je situacija drugačija, jer je Zvezda znatno jača i ima skuplji tim, a praktično je osigurala 1. mjesto pred plej-of. Budućnost se, s druge strane, još nada 2. poziciji, ali bi morala da trijumfuje i danas i u 25. kolu protiv Partizana u “Morači”, a vjerovatno i na svim ostalim mečevima.

U slučaju poraza bi praktično ispala iz trke sa “crno-bijelima”, jer bi imala poraz više i minus 13 iz prvog meča u “Beogradskoj areni”...

- Očekujem da dočekamo meč spremni. U momentu smo u kojem možemo da pružimo otpor Crvenoj zvezdi, ako budemo fokusirani i na energetskom nivou na kojem smo bili na prošloj utakmici - rekao je Žakelj, čija je ekipa u srijedu slavila u Trentu 97:78.

Slovenački stručnjak cijeni Zvezdu, ali se fokusira na svoj tim.

- Znamo protiv koga igramo, to je atraktivna i vrlo snažna ekipa, evroligaš sa odličnim indvidualcima. Na nama je da se maksimalno spremimo, ali još jednom kažem - više se bavimo sa našom igrom, pristupom i energijom. Nadam se da će to biti na nivou - naglasio je Žakelj.

Jedan od aduta 45-godišnjeg trenera mogao bi da bude bek sa kojim je sarađivao u prethodne dvije sezone u SC Derbiju, Flečer Megi. Najbolji trojkaš u istoriji NCAA očekuje veoma tešku utakmicu.

- Crvena zvezda je evroligaški tim, ima veoma dobre igrače i svaki put kad igramo sa njom znamo da će biti velika borba. Moramo da budemo spremni za borbu od starta, da nametnemo svoj stil i pokažemo im da želimo da pobijedimo - poručio je sjajni šuter.

Budućnost je ove sezone imala česte padove u igri, pogotovo u 3. četvrtini, a Megi je svjestan da to ne smije da se dogodi protiv Beograđana.

- Važno je da igramo dobro svih 40 minuta. Znam da to zvuči jednostavno, ali smo mnogo utakmica odigrali na visokom nivou 30-35 minuta i gubili ih za preostalih 5-10. Moramo da budemo dosljedni u energiji i fokusu tokom čitavog meča, to može da nam donese pobjedu - jasan je 27-godišnjak iz Orlanda.

Zvezda je u prethodnih osam dana odigrala tri veoma teška meča u “Beogradskoj areni”. U AdmiralBet ABA ligi je u nedjelju savladala Partizan 88:86, potom u utorak i Valensiju u Evroligi (82:64), da bi u petak izgubila od Barselone 85:76.

- Budućnost ima kvalitet, očekujemo tešku utakmicu. Jasno je da moramo da budemo psihički spremni i koncentrisani za 40 minuta košarke - istakao je trener “crveno-bijelih” Janis Sferopulos.

Dejan Davidovac je naglasio da je Zvezda imala vremena da se osvježi nakon tri teške utakmice za 120 sati.

- Budućnost je samim plasmanom na tabeli i borbom za vrh pokazala kvalitet. Moramo da odgovorimo čvrstom igrom i koncentracijom svih 40 minuta - naglasio je osvajač srebra sa prošlogodišnjeg Mundobasketa.

Bonus video: