Mornar u velikoj drami srušio Cibonu i približio se opstanku

Barani slavili 88:85, Uroš Luković blokirao šut Ivana Majcunića za produžetak

13312 pregleda 3 komentar(a)
Tevijan Dan-Martin, Foto: KK Mornar/Media Pro
Tevijan Dan-Martin, Foto: KK Mornar/Media Pro

Uz neočekivanu dramu, Mornar je smogao snage da savlada Cibonu 88:85 i napravi veoma važan korak ka opstanku u AdmiralBet ABA ligi.

Barani su upisali četvrtu pobjedu, koliko ima i Krka, ali će do kraja morati da imaju bar jednu više od tima iz Novog Mesta, jer imaju gori međusobni skor.

Tako bi izbjegli direktno ispadanje i izborili baraž, a ostali su u konkurenciji i za „čist” opstanak, jer imaju dva trijumfa manje od FMP-a i večerašnjeg rivala.

Ako budu izjednačeni sa Cibonom, izabranici Mihaila Pavićevića će imati prednost, jer su u „Draženovom domu” izgubili 73:72.

Ništa nije nagovještavalo neizvjesnu završnicu, jer je Mornar sve vrijeme vodio, a u 14. minutu imao i plus 13 (38:25) nakon trojke Entonija Luisa.

„Vukovi s Tuškanca” se, međutim, nisu predavali, stalno su prijetili i u 25. minutu serijom 7:0 prišli na 52:49.

Mornar je odbio taj nalet, a činilo se da će stići do trijumfa kada je Aleks Gavrilović u 32. minutu dao trojku za plus osam (71:63).

Tada su se Barani „ugasili” u napadu, Tevijan Den-Martin glupo napravio nesportski faul, a Cibona iskoristila zamah i preokrenula na 75:72.

Na nepuna tri minuta do kraja je bilo i minus pet (76:81), ali je Zagrepčane srećom izdao šut, pa im nisu pomogli ni brojni ofanzivni skokovi.

Da je Cibona malo bolje koristila te druge prilike možda bi riješila pitanje pobjednika, ali je ovako omogućila Markusu Vedersu i Dan-Martinu da sa šest slobodnih bacanja donesu preokret na 68 sekundi do kraja (82:81).

Dino Repeša je uzeo tajm-aut, ali je Dan-Martin odigrao sjajnu odbranu, a Veders ukrao loptu i zakucao za 84:81.

Jakov Mustapić je promašio trojku za izjednačenje, a Luković jednim pogođenim bacanjem najavio trijumf.

Mustapić je još jednom bezuspješno pokušao iza linije 6,75, a Nemanja Vranješ na 18 sekundi do kraja bio polovičan sa linije penala za 86:81.

Nije, ipak, moglo bez drame. Pri rezultatu 88:83 na 4,1 sekundu do kraja, Domagoj Proleta je iznudio faul pri šutu za tri.

Pogodio je dva bacanja, nakon čega je Veders izgubio loptu, a Luković blokirao šut Ivana Majcunića za produžetak.

Možda je i bila pravda da baš on stavi tačku u noći u kojoj je postao najbolji bloker u istoriji ABA lige.

Veders je bio najefikasniji sa 22 poena, Milić Starovlah je ubacio 13, a Luković, Dan-Martin i Dvajt Luis po 11.

Cibonu su predvodili Mustapić sa 18 i Matej Bošnjak sa 17.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: