Za oproštaj sa stilom

Budućnost Voli sa velikim ambicijama ušla u Evrokup, predsjednik Dragan Bokan najavljivao polufinale, ali se “plavi” opraštaju večeras (19) protiv branioca titule Gran Kanarije već u grupnoj fazi

8343 pregleda 26 reakcija 3 komentar(a)
Pobjeda bi zadržala samopozudanje na nivou: Jogi Ferel, Foto: kk cibona / ivana dergez
Pobjeda bi zadržala samopozudanje na nivou: Jogi Ferel, Foto: kk cibona / ivana dergez

Na pres konferenciji pred početak sezone, predsjednik Budućnost Volija Dragan Bokan je ambiciozno poručio:

- Plan je da ne završimo na prvoj stepenici doigravanja poslije grupne faze, već da budemo prvi ili drugi što bi nam garantovalo četvrtfinale i domaći parket za ostvarivanje najvećeg uspjeha kada je ovo takmičenje u pitanju - plasman u polufinale.

Ispostavilo se da su ambicije bile pretjerane, jer ne da “plavi” nisu dogurali do polufinala, već neće biti ni među 12 najboljih ekipa u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju (možda i trećem, jer se ne čini da je FIBA Liga šampiona slabija). Sve nade su rasprešene sinoć, jer je Turk Telekom savladao Šljonsk u Vroclavu (86:70) i definitivno izbacio Budućnost iz igre za 6. mjesto u grupi B.

Da je poljski tim upisao tek treću pobjedu ove sezone, a sedmu od takmičarske godine 2021/2022. kada se vratio u Evrokup, tim Andreja Žakelja bi večeras (19 časova) protiv aktuelnog šampiona Gran Kanarije tražio pobjedu za osminu finala.

Sada može da igra rasterećeno i eventualnom pobjedom nekome pokvari planove - Granki za eventualno 2. mjesto (potreban joj i poraz Kluža u gostima protiv Litkabelisa) i direktan plasman u četvrtfinale, ili Trentu za osminu finala. Ukoliko Budućnost izgubi, Trento bi trijumfom nad bezbrižnim Arisom u Solunu izbacio iz igre tim iz Ankare...

“Plavi” su posljednji put sezonu u grupnoj fazi Evrokupa završili prije četiri godine, kada su u grupi sa Unikahom, Galatasarajem, Oldenburgom, Trentom i Gdinjom imali tri pobjede i završili na 5. mjestu.

U međuvremenu format takmičenja u Evrokupu se promijenio, a Budućnost Voli je ove sezone šest od sedam pobjeda zabilježilila protiv ekipa koje su ispod nje na tabeli - po dva puta je savladala Trento, Litkabelis i Šljonsk, a jednom lidera grupe, Burg.

Žaliće u Podgorici zbog tijesnih poraza od Turk Telekoma, Arisa oba puta, od Kluža u “Morači”, kada su Žakeljevi momci imali i 15 razlike...

Ako je već izgubljena bitka na jednom frontu, na drugom stvari dobro stoje - Podgoričani su prije dva dana u derbiju 19. kola AdmiralBet ABA lige odigrali najbolju utakmicu u sezoni i savladali Crvenu zvezdu ubjedljivije nego ikad - 84:62. Tek druga pobjeda u 12. međusobnom okršaju sa Gran Kanarijom bi dodatno podigla samopouzdanje ekipi koja se osamila na 2. mjestu regionalnog takmičenja.

- Želim da momci pokažu pristup, energiju i fokus kao na posljednjim mečevima. To je na svakoj utakmici važno. Zahtijevam od igrača maksimalan pristup - rekao je Žakelj.

Budućnost ima i motiv za revanš, jer je u Las Palmasu izgubila čak 97:70.

- Biće vrlo teško, Gran Kanarija je pobijedila i Real Madrid. Igra odlično, sa mnogo šuteva za tri poena. Odlično je vođena, sigurno će biti teška utakmica. Moramo da pokažemo to što znamo - poručio je slovenački trener, koji će se sudariti sa zemljakom sa klupe Granke, Jakom Lakovičem.

Zanimljivo, Budućnost je jedne od najtežih poraza u Evrokupu doživjela baš od tima sa Kanarskih ostrva prošle godine - 29. novembra se sa minus 27 izjednačila na 2. mjestu sa onim od Valensije (103:76) iz januara 2022. godine (rekord još drži duel sa Gravelinom iz novembra 2004 - 108:75), a 21. marta doživjela najteži u “Morači” (94:69).

- Daćemo sve od sebe, nemamo šta da izgubimo. Očekujem da izađemo na teren i borimo se svih 40 minuta - rekao je Jogi Ferel.

Bonus video: