Šek za vječnost - Orlando prvi put povukao dres nekog igrača; Boston nastavlja sa lekcijama

Tim sa Floride se na pravi način zahvalio velikom Šekilu O'Nilu - prvoj i najvećoj zvijezdi kluba

5936 pregleda 0 komentar(a)
Sa ceremonije u Orlandu, Foto: Reuters
Sa ceremonije u Orlandu, Foto: Reuters

Veliki momak iz Nju Džerzija te 1992. stigao je u Orlando - samo tri godine nakon što su "magični" postali dio NBA lige - sve nakon toga bila je istorija. I Šekila O'Nila i kluba sa Floride.

Nešto više od tri decenije kasnije kucnuo je čas da se Orlando na pravi način zahvali velikom Šeku za sve što je donio klubu...

Prvi put u istoriji ovaj klub je povukao dres iz upotrebe jednog igrača - legendarni broj 32 Šekila O'Nila.

Sve to desilo se sinoć pred meč Orlanda i Oklahome.

"Znate, ima ona stara izreka: 'Nikada ne zaboravite odakle ste došli'. Moja profesionalna karijera je počela ovdje. Veći dio života živio sam ovdje. Ljudi su bili gostoljubivi. Nikada nisam mislio da će ovaj dan doći", rekao je O'Nil tokom svečane ceremonije.

O'Nil je stigao u NBA ligu kao Orlandov prvi pik na draftu, a bio je i prvi igrač Medžika koji je dospio na ol-star, prvi najbolji ruki, prvi član najbolje ekipe lige i prva velika zvijezda koja je napustila klub.

On je od sezone 1992/93 do kraja 1995/96 odigrao 295 utakmica regularnog dijela lige za Orlando i šesti je najbolji strijelac kluba i treći najbolji skakač, uprkos malom broju mečeva.

Najveći trag ostavio je u LA Lejkersima sa kojima je tri puta bio šampion NBA lige, dok je u dresu Majamija jednom postao prvak najjače lige planete. Do kraja karijere nosio je još dresove Klivlenda, Finiksa i Bostona.

Posebno veče za Orlando, međutim, nije prošlo dobro - tim sa Floride poržen je id Oklahome sa 127:113.

Oklahomu su do trijumfa predvodili Džejlen Vilijams sa 33 poena i Šej Gildžis-Aleksander sa 32 poena i pet asistencija, dok je Čet Holmgren dodao 13 poena, devet skokova i pet blokada.

Kod domaćina Paolo Bankero je imao 23 poena i 10 asistencija, Vendel Karter 22 poena i sedam skokova, a Džejlen Sags 17 poena, sedam skokova i četiri asistencije.

Velikan Boston nastavlja da dijeli lekcije - "kelti" su novi trijumf upisali protiv Bruklina (118:110) i ostvarili petu uzastopnu pobjedu.

Seltikse je predvodio Džejson Tejtum sa 41 poenom uz 14 skokova i pet asistencija - to je bila njegova 25. utakmica regularnog dijela sezone u kojoj je postigao najmanje 40 poena.

Džejlen Braun dodao je 19 poena, Al Horford i Derik Vajt po 16, a Džru Holidej 14 poena i 12 asistencija za Boston, koji je sa 42/12 najbolja ekipa lige.

Bruklin je izgubio četvrti put u posljednjih pet utakmica, a najefikasniji u ekipi su bili Mikel Bridžis sa 27 poena i Kem Tomas sa 25 poena. Loni Voker imao je 15 poena, a Nik Klekston 10 poena i osam skokova.

Majami je bio bolji od Milvokija 123:97, a blistao je Nikola Jović, koji je sa 24 poena ostvario rekord karijere u NBA ligi.

Košarkaš iz Srbije se vratio u prvu petorku i bio je najefikasniji igrač ekipe, a dodao je sedam skokova i tri asistencije.

Pobjedi Majamija doprinijeli su Dankan Robinson sa 23 poena, Kevin Lav sa 19 poena i osam skokova, Tajler Hiro sa 19 poena i Bem Adebajo tripl-dabl učinkom od 16 poena, 12 skokova i 11 asistencija.

U timu Milvokija Janis Adetokumbo je postigao je 23 poena uz 11 skokova i osam asistencija. On nije imao nijedan pokušaj sa linije za slobodna bacanja, što je prvi put od 24. februara prošle godine, kada je protiv Majamija igrao samo šest minuta. Po 16 poena dodali su Demijan Lilard, Malik Bizli i Bobi Portis.

U ostalim utakmicama Finiks je pobijedio Sakramento 130:125, Los Anđeles Lejkersi bili su bolji od Detroita 125:111 za drugu uzastopnu pobjedu, a Minesota je savladala Portland 121:109 i ostvarila treću uzastopnu pobjedu.

Bonus video: