Popović: Sve ćemo uraditi da se plasiramo na Eurobasket; Radović: Čeka nas teška i komplikovana utakmica protiv Njemačke

Košarkaška reprezentacija danas putuje za Ludvigzburg, gdje će u četvrtak (19:30) protiv Njemačke odigrati prvi meč u kvalifikacijama za Eurobasket

9040 pregleda 2 komentar(a)
Košarkaši na sinoćnjem treningu, Foto: KSCG
Košarkaši na sinoćnjem treningu, Foto: KSCG
Ažurirano: 20.02.2024. 14:31h

Košarkaška reprezentacija Crne Gore odradila je danas posljednji trening u "Bemax areni" u Podgorici, uoči puta za Ludvigzburg, gdje će u četvrtak (19:30) protiv Njemačke odigrati prvi meč u kvalifkacijama za Eurobasket 2025.

Ekipa Boška Radovića se okupila u subotu, a tek jutros odradila trening u kompletnom sastavu.

"Poslije ljeta i nastupa na Mundobasketu prvi put smo se okupili i to uoči početka novih kvalifikacija. Kao po običaju, kada su u pitanju 'prozori' u kvalifikacijama, tu smo u nekom kombinovanom sastavu, dosta drugačijem nego prethodnog ljeta, uz dosta mlađih igrača, od kojih su neki već godinama po malo sa nama, a ovog puta su brojniji", istakao je Petar Popović.

Popović ističe da je atmosfera u ekipi odlična, te da sve protiče u najboljem redu.

"Atmosfera je, kao i uvijek u reprezentaciji, sjajna. Iskren da budem mislim da svima prija kada se okupimo, jer je ovo, za razliku od klupskih obaveza, nešto drugo i prija taj vid promjene. Sve protiče super i nakon mini priprema u dobrom raspoloženju putujemo za Njemačku", dodao je košarkaš Budućnost Volija.

Vremena za pripremu utakmice sa Njemačkom nije bilo puno.

"Nije potrebno mnogo trošiti riječi o Njemcima. Radi se o reprezentaciji koja je prošlog ljeta osvojila Svjetsko prvenstvo i s obzirom na to da je ovo prvi meč nakon tog finala, sigurno da će u Njemačkoj biti pravi spektakl, jer će navijači doći u velikom broju da ih pozdrave. Njemačka će igrati u jednom jakom i ozbiljnom sastavu, tako da će biti veoma teško", dodao je Popović.

Tri dana nakon Njemačke, slijedi duel sa Švedskom u Podgorici (19).

"Švedska je jako ozbiljna selekcija, igra dobro i ima dosta igrača koji nastupaju u Španiji, najjačoj evropskoj ligi. Ipak, sada smo fokusirani na taj prvi meč. Svjesni smo da je pred nama zahtjevan 'prozor', ali znamo šta je cilj, a to je još jedno Evropsko prvenstvo i sve ćemo uraditi da to i ostvarimo", poručio je Popović.

A jedan od najiskusnijih u reprezentaciji, Nemanja Radović juče se priključio nacionalnom timu.

"Odmah nakon obaveza u klubovima, gdje smo imali utakmice Kupa, bez pauze stigli smo i priključili se reprezentaciji. Sigurno da nije lako, ali generalno je to nešto na šta smo navikli kada su u pitanju kvalifikacije", rekao je Radović.

Na startu kvalifikacija najteži protivnik, svjetski prvak - Njemačka.

"Kvalifikacije kreću najtežim gostovanjem. Dovoljno je reći da je Njemačka aktuelni svjetski prvak. Ne treba mnogo trošiti riječi o njihovim kvalitetima. Svjesni smo da nas čeka teška i komplikovana utakmica, ali nastojaćemo da ostavimo što bolji utisak", dodao je Radović.

Radović na sinoćnjem treningu sa Boškom Boškovićem, asistentom selektora Radovića
Radović na sinoćnjem treningu sa Boškom Boškovićem, asistentom selektora Radovićafoto: KSCG

Radović je svjestan da će meč protiv Švedske imati posebnu težinu.

"Sigurno da ćemo u Podgorici morati da uđemo jako, koncentrisano i tvrdo, jer nam u toj utakmici treba pobjeda. Iako tri selekcije prolaze dalje, neće biti lako, jer je ovo veoma zahtjevna grupa, tako da moramo biti oprezni. Svi igraju košarku, posebno danas je to nezhvalno prognozirati, jer se nikad ne zna sa kakvim će sastavima nastupiti reprezentacije, ali treba ići od utakmice do utakmice. Naš primarni cilj svakako mora biti pobjeda u Podgorici protiv Švedske", jasan je Radović.

Nemanja Radović je legenda Mursije, a nedavno je na utakmici sa Granadom postao najbolji strijelac u istoriji kluba. Crnogorski reprezentativac je na prvom mjestu najboljih strijelaca u istoriji kluba prestigao Ralfa Mekpirsona. Radović je trenutno na 2.084 poena, Mekpirson je ostao na dva poena manje.

"U dobroj sam formi, Mursija je u dobrom nizu utakmica, na to se nadovezala moja dobra forma i sa dosta optimizma očekujem i nastupe u reprezentaciji. Volim da igram za Crnu Goru, da odigram ove utakmice kako treba i da pomognem koliko god budem mogao", zaključio je Radović.

Radović je u Mursiju stigao prije deset godina. Ostao je do 2017. godine, a onda se ponovo vratio 2020. godine. Aktuelni ugovor mu ističe 2025. godine.

Bonus video: