Mega bruka svjetskog prvaka u Botevgradu: Njemački mediji razočarani porazom košarkaša

Nakon dva kola kvalifikacija za Eurobasket u grupi u kojoj se nalazi Crna Gora sve selekcije imaju po pobjedu - na šampionat kontinenta plasiraće se tri najbolje

6518 pregleda 2 komentar(a)
Razočarani košarkaši Njemačke tokom meča u Botevgradu, Foto: FIBA
Razočarani košarkaši Njemačke tokom meča u Botevgradu, Foto: FIBA

Prije pet mjeseci cijela Njemačka je slavila svjetsku krunu svojih košarkaša, u četvrtak i trijumf protiv Crne Gore, ali da planetarni vladar, ipak, nema takvu širinu kako se čini pokazao je senzacionalan rezultat iz Botevgrada.

Bugarska je na krilima majstora iz Baskonije Kodija Miler-Mekintajera srušila Njemačku (67:62) u drugom kolu kvalifikacija za Eurobasket, a poraz momaka Gordona Herberta naišao je na žestoke kritike javnosti.

"Mega bruka za svjetske šampione", naslov je "Bilda".

Isti list prenosi i riječi nekadašnjeg košarkaša, a sada stručnog konsultanta na "Magenta sportu" Pera Gintera.

"Igra je jednostavno bila s...e. Dosta igrača je bilo zaokupljeno samo sobom, a stvari nisu išle individualno. Ako šutiraš 61 put, a uđe samo 18 jasno je da niko nema dobar osjećaj - sve to je bilo stvarno ružno", rekao je Ginter.

"Bruka" i "sramota" su riječi koju su uglavnom nakon ovog meča koristili i ostali mediji u Njemačkoj.

"Iako su bilo gotovo bez svih svjetskih prvaka (sa SP iz Manile u sastavu bio samo David Kramer) igrači Gordona Herberta su se osramotili u Bugarskoj i potpuno iznenađujuće izgubili od autsajdera", piše na portalu državne televizije ARD.

I "Sport 1" igru svjetskog prvaka naziva sramotnom.

"Iako su njemački košarkaši kao i protiv Crne Gore odlično otvorili utakmicu (19:7) u nastavku su potpuno izgubili nit igre. Serija 16:0 Bugarske najavila je da u Botevgradu neće sve biti lako", piše na portalu pomenute televizije.

Njemačka je igrala bez Denisa Šredera, Danijela Tajsa, Franca i Morica Vagnera, Johanesa Fojtmana, njegovog imenjaka Timana i Andreasa Obsta, a "Agencija dpa" se okrenula upravo njihovim zamjenama na startu kvalifikacija.

"Nije bilo samopromocije za Olimpijske igre, čini se da će sastav za Pariz biti identičan onom sa Mundobasketa".

A, šta na sve kaže selektor svjetskih prvaka?

"Sveukupno obrana je bila dobra, ali imali smo problema u napadu. Lopta se nije dobro kretala, igrali smo previše 'jedan na jedan' i imali smo previše izgubljenih lopti. Ovdje je vladala sjajna atmosfera - možda smo imali jednog ili dvojicu iz ekipe koji su se skrivali zbog toga", kaže Herbert.

Tako nakon pobjede Bugarske u Botevgradu i Crne Gore u Podgorici nad Švedskom sve četiri selekcije u grupi D imaju po jedan trijumf.

Kvalifikacije za Eurobasket 2025. nastavljaju se tek u novembru kada će naša selekcija odigrati upravo dva meča protiv senzacionalne Bugarske - na šampionat kontinenta idu tri najbolje selekcije iz grupe.

Bonus video: