Potresna ispovijest Džona Vola: Dva puta sam stavljao sebi pištolj na glavu

Svojevremeno drugi najplaćeniji igrač NBA i prvi pik iz 2010. godine kaže da bi oduzeo sebi život da nema dva sina

6994 pregleda 2 komentar(a)
Džon Vol, Foto: Printscreen YouTube
Džon Vol, Foto: Printscreen YouTube

Kada je na NBA draftu 2010. izabran za prvog pika, bilo je jasno kakva su očekivanja od Džona Vola. Plejmejker koji je u svojoj jedinoj sezoni u NCAA u dresu Kentaki Vajldketsa kod Džona Kaliparija bilježio 16,6 poena, 6,5 asistencija i 4,3 skoka imao je sve potrebne kvalitete da bude velika zvijezda i u najjačoj konkurenciji.

Brzo je postao lider Vašington Vizardsa, pet puta bio na Ol-staru, bio drugi najplaćeniji igrač u NBA sa 47,4 miliona dolara po sezoni (više imao samo Stef Kari - 48), ali je zbog čestih povreda njegova zvijezda počela polako da blijedi.

Preskočio je dvije sezone, najveći timovi su izbjegavali da ga dovedu, a bez kluba je od 12. februara prošle godine, kada ga je Hjuston otpustio samo tri dana nakon što ga je angažovao iz LA Klipersa.

Vol je teško podnio sve te lomove, ali niko nije znao koliko je situacija bila ozbiljna sve dok se nije “otvorio” na potkastu kod bivših asova Majamija, Judonisa Haslema i Majka Milera. Svojevremeno jedan od najboljih atleta NBA je priznao da je dva puta bio na korak od samoubistva.

- Mentalno zdravlje je ozbiljna stvar. Oduzeo bih život sebi da nemam dva sina. Dva puta sam držao pištolj prislonjen na glavu. Objavio sam snimak na kome sam bacao znakove bandi i druge slične predmete. U tom trenutku sam prolazio kroz najnižu tačku i pokušavao sam da shvatim kako da budem srećan - priznao je Vol.

Igrač koji je u sezoni 2016/2017, posljednjoj u kojoj je bio zdrav, prosječno bilježio 23,1 poen i 10,7 asistencija je nakon toga otišao kod terapeuta. Najcrni dani su mu bili 2022. godine, kada se oporavljao od druge povrede Ahilove tetive, a i majka mu je bila veoma loše, jer je nakon operacije kancera imala težak moždani udar, od kojeg joj je ostala oduzeta lijeva strana tijela.

- Sve mi se dogodilo jako brzo. Bio sam na vrhu svijeta, a samo tri godine kasnije sam izgubio gotovo sve što mi je značilo. Te 2017. sam skočio na zapisnički sto nakon što sam dao trojku za pobjedu nad Bostonom i izborenu majstoricu. Bio sam kralj grada, mislio sam da sam mađioničar. A onda, godinu kasnije, pokidao sam Ahilovu tetivu i imao toliko tešku infekciju nakon više operacija da sam umalo morao da imputiram nogu. Potom sam ostao bez najboljeg prijatelja, moje majke, koja je umrla od raka dojke. Sve je to ostavilo velike ožiljke, ali mi je pomogla pomoć psihoterapeuta - rekao je Vol, koji je i 2022. u pismu za “Players Tribune” priznao da je razmišljao o samoubistvu.

Da, ipak, nije izgubio smisao za humor, pokazao je načinom na koji je završio gostovanje kod Haslema i Milera.

- Ponudite me Majamiju, mislim da bih mogao da vam pomognem - uz osmijeh je rekao 33-godišnji košarkaš.

Bonus video: