Nakon Evrope, Micić polako osvaja i Ameriku

Dvostruki šampion Evrolige, Vasilije Micić, briljira u novoj NBA ekipi, Šarlotu

2890 pregleda 2 komentar(a)
Micić dokazuje u NBA da nije slučajno bio najbolji u Evropi, Foto: REUTERS
Micić dokazuje u NBA da nije slučajno bio najbolji u Evropi, Foto: REUTERS

Nakon što je to dva puta uradio u Evropi, Vasilije Micić osvaja i Ameriku. Srpski plejmejker je razmjenom iz Oklahome u Šarlot napokon dobio pravu šansu i pokazao je šta zna - protiv Memfisa u pobjedi 110:98, je imao najbolji lični učinak - 25 poena (6-5 trojke), osam asistencija i dvije ukradene lopte.

“Još uvijek se pokušavam pronaći u ovom načinu igre, ali imamo dosta povrijeđenih igrača i to mi je otvorilo prilike što se tiče minutaže. Ali u isto vrijeme, sada imam 30 godina i već sam formirao svoju igru. I nakon pet godina igranja istim stilom, nije mi se lako prilagoditi ekipama kojoj više treba kreatora igre ili asistenata. Pokušavam pronaći kombinaciju koja mi omogućava da ostanem agresivan i postižem poene, ali da u isto vrijeme igram na pravi način,” rekao je Micić.

On ima ugovor u NBA na još jednu sezonu, iamo je ponude da se nakon nedobijene prilike u Oklahomi vrati u Evropu, Barsa ili Panatinaikos, ali...

"Pa imam još ugovor i za narednu godinu i želio sam sebi dati šansu. Radim vrijedno i trudim se da što više napredujem".

Dobio je šansu i iskoristio je, i ne zna se da li su glasniji u hvalospjevima prva zvijezda Majkl Bridžis ili trener ekipe Stiv Kliford.

"On je dobar. Ima visok IQ. Vidi utakmicu korak ispred svih nas. Pronalazi saigrače na pravim mjestima. Odlično izgleda otkako je došao kod nas. Nadam se da ćemo nastaviti igrati zajedno. Ima i vrlo ozbiljno iskustvo, to mu, naravno, puno pomaže. Bio nam je jako koristan,” kazao je Bridžis nakon utakmice sa Mefmisom.

Glavni trener je oduševljen Micićem.

"On je talentovan igrač. Nevjerovatno razumije i ima osjećaj za igru. Mislim da se još privikava. Što mi budemo organizovaniji u napadu, on će bolje igrati. Ima nevjerojatan IQ, razumijevanje igre, pregled na terenu. Taj tip je bio MVP Evrope dvije godine zaredom. Visok je, može dodati, može šutirati, pametan je, dobar je u "pik en rolu,” rekao je glavni trener Šarlota.

Bonus video: