Od Lejkersa do lavova - London je učinio da se Britanci zaljube u košarku

Prema portalu "Broadcastnow" gledanost domaće lige (BBL) tokom ove sezone porasla je za 217 odsto, a Evrokupa, gdje London Lajonsi večeras počinju bitke za finale, do 181 odsto

18236 pregleda 34 reakcija 6 komentar(a)
Slavlje košarkaša Londona nakon jedne od pobjeda u Evrokupu, Foto: Eurocup
Slavlje košarkaša Londona nakon jedne od pobjeda u Evrokupu, Foto: Eurocup

Kada se prije skoro pola vijeka u Hemel Hempstedu, gradu udaljenom četrdesetak kilometara od Londona, rodio košarkaški klub slavog imena Lejkers, bila je to vijest koja je ispraćena uglavnom zbog naziva kluba.

Britanski Lejkersi tada su čak preuzeli i čuvene ljubičasto-zlatne boje NBA giganta iz Los Anđelesa, a svi su se nadali da je i to jedan od načina da zemlja zaljubljena u fudbal, kriket, tenis, ragbi, boks, trke konja i mnoge duge sportove počne da voli i košarku.

Ipak, od toga nije bilo ništa - oni koje je zanimala igra pod obručima uglavnom su se interesovali za NBA klubove.

Selio se narednih godina ovaj klub u Votford, pa u Milton Kins gdje je ime Lejkersi zamijenilo Lajonsi (lavovi), da bi 2012. stigao u Stratford - dio Londona koji je te godine bio centar svijeta i domaćin Olimpijskih igara.

Godinu kasnije London Lajonsi postali su prvi profesionalni klub u Ujedinjenom Kraljevstvu, kroz sezone su polako rasli, toliko da su trenutno mnogo ispred svih klubova u svojoj zemlji, ali i da su ove sezone stigli do polufinala Evrokupa, da se nalaze dva koraka od Evrolige...

Klub koji je u evropskim takmičenjima debitovao u sezoni 2020/21, od večeras će se protiv favorita drugog po kvalitetu košarkaškog takmičenja na kontinentu Pariza boriti za finale, a samim tim i šansu da trijumfom u finalu postane dio elite.

Nekadašnji trofejni kapiten Partizana, danas trener Lajonsa, Petar Božić i njegovi momci učinili su ono što nije niko ranije - da Britanci počnu da gledaju domaću košarku. I to u brojkama koje su ranije bile nezamislive.

Tako je prema portalu "Broadcastnow" gledanost domaće lige (BBL) tokom ove sezone porasla za 217 odsto, Evrokupa do 181 odsto, a mečeve Londona u Evropi sad prenosi i medijski gigant TNT sports (bivši BT sports).

"Povećanje gledanosti jasan je pokazatelj da košarka postaje sve popularnija u Ujedinjenom Kraljevstvu", poručio je Džo Edvards, šef marketinga BBL-a.

Uzlet Lajonsa počeo je kada je vlasništvo nad klubom preuzela kompanija "777 Partners" iz Majamija, pa je sve više igrača iz NBA lige počelo da stiže u prijestonicu Velike Britanije.

"Dok je nekada bilo čudo da bivši NBA igrač ikada zaigra u Britaniji, Lajonsi su to učinili normalnim do te mjere da je sada samo pitanje ko će sljedeći stići", pisao je nedavno Forbs.

Sastav Londona je miks domaćih i stranih igrača, a upravo su nekadašnji NBA košarkaši vođe Božićevog tima - prije svih oporavljeni Sem Deker (igrao za Kliperse, Hjuston, Vašington), zatim David Nvaba (Čikago, Klivlend, Hjuston), Met Morgan, ali i domaće zvijezde Džoš Šarma, Gejbrijel Olaseni...

Ako ove godine i ne uspije da ide do kraja u Evrokupu, London je izvjesna budućnost Evrolige - uostalom već određeno vrijeme postoji interesovanje najjačeg evropskog takmičenja da se "Feel Devotion" čuje i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Simonović juri finale

Drugi polufinalni par Evrokupa čine jedina ekipa koja je igrala u istoj grupi u kojoj i Budućnost Voli i klub čije boje brani naš Marko Simonović - francuski Burg i turski Bešiktaš.

Crnogorski centar u Istanbul je stigao početkom godine na pozajmicu iz Crvene zvezde i već je nekoliko puta bio veoma važan na putu do četiri najbolja u Evrokupu - posebno u osmini finala protiv sada već bivšeg šampiona Gran Kanarije.

Evrokup, polufinale

Prvi mečevi, večeras

19.00h Burg - Bešiktaš

20.45h Pariz - London

Drugi mečevi, 29. mart

18.45h Bešiktaš - Burg

20.30h London - Pariz

Eventualne majstorice, 3. april

Bonus video: