Zoran Nikolić: Nisam pogriješio što sam izabrao Vojvodinu, protiv Sutjeske će biti dobre utakmice

Crnogorski reprezentativac Zoran Nikolić sa Novosađanima izborio plej-of NLB ABA2 lige. U četvrtfinalu će igrati protiv Sutjeske, a prvi meč je 10. aprila (18) u Nikšiću

17510 pregleda 24 reakcija 8 komentar(a)
Zoran Nikolić, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Zoran Nikolić, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Crnogorski košarkaški reprezentativac Zoran Nikolić aktuelnu sezonu je počeo u Igokei, bio jedan od najboljih igrača, a kada je klub iz Laktaša usred sezone odlučio da rastereti budžet, posljednjeg dana 2023. godine promijenio je sredinu i stigao u Novi Sad, odnosno Vojvodinu.

Angažovanjem Nikolića Vojvodina je potvrdila ambicije koje ima u regionalnoj NLB ABA2 ligi. Cilj Novosađana i predsjednika Željka Rebrače je plasman u AdmiralBet ABA ligu, a Nikšićanin, koji će 1. aprila napuniti 28. godina, doveden je kako bi se taj cilj lakše ispunio.

U dresu Vojvodine Nikolić je u drugom rangu regionalnog takmičenja odigrao šest utakmica i prosječno postizao 11,7 poena, uz 6,5 skokova. Ekipa je na prethodnom “balonu” u Širokom Brijegu upisala tri pobjede, regularni dio završila na drugom mjestu sa skorom 10-3, pa će u četvrtfinalu igrati protiv Sutjeske.

- Generalno, imali smo dobar ‘balon’ u Širkom Brijegu, ostvarili smo tri pobjede. Moglo je tako da bude i u Novom Sadu, ali smo, nažalost, izgubili od MZT-a. Igrali smo protiv TFT-a i Šibenke, ekipa sa začelja tabele i lako ih pobijedili. Rasporedili smo minutažu, jer ritam nije lagan. Na kraju smo savladali Zlatibor i osigurali drugo mjesto. Igraćemo protiv Sutjeske u četvrtfinalu - kazao je Nikolić za “Vijesti”.

Zoran Nikolić
Zoran Nikolićfoto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Nakon odlaska iz Igokee, Nikolić je imao razne ponude, zvao ga je i francuski Le Man, ali je na kraju odlučio da ode na sjever Srbije.

- Veoma sam zadovoljan. Nekome je moj potez da pređem u Vojvodinu bio čudan, ali sam dosta o tome razmišljao. Znao sam gdje dolazim, kakav je sistem. Način igre mi je odgovarao, kao i filozofija trenera Miloša Isakova Kovačevića. Lako sam se uklopio, neke momke sam odranije i znao... Srećan sam, uživam, mislim da igramo dobru košarku. Bilo je pored Le Mana još ponuda. U tom trenutku mi je ponuda Vojvodine najviše odgovarala, jer klub ima ambicije da ide na viši nivo, da napreduje, tako da je to presudilo da donesem odluku.

BIĆE TEŠKO PROTIV BAROVIĆA

Četvrtfinale plej-ofa NLB ABA2 lige počinje 10. aprila, a Nikolić dolazi u rodni grad. Sutjeska je u prvom meču domaćin, meč u Sportskom centru počinje u 18 časova. Revanš u Novom Sadu je sedam dana kasnije.

- Sutjeska je kvalitetna ekipa, znam skoro sve momke, jer smo sugrađani. Nažalost ove sezone nisu imali sreće sa povredama, kad su trebali da uhvate bolji ritam omele bi ih povrede. U Široki Brijeg su došli bez nekoliko košarkaša, onda se povrijedio Nikola Kočović. Na svakoj poziciji imaju dobre igrače. Imaću priliku da igram protiv bivših igrača iz reprezentacije i kluba. Favoriti smo, ali to ne mora ništa da znači. Mislim da će biti dobre utakmice za gledanje.

Nikolić će pod košem voditi borbu sa Filipom Barovićem, saigračem iz Budućnost Volija i reprezentacije Crne Gore.

- Biće zanimljivo. Filip i ja se dugo poznajemo - mi smo, prije svega, prijatelji. Igrali smo zajedno u reprezentaciji i Budućnosti. Imaću dosta posla, jer je Filip sjajan košarkaš. Neće mi biti lako da ga čuvam. Moraću da pružim maksimum da pokušam da ga odbranim i pomognem ekipi - poručio je Nikolić.

UŽIVAO SAM U IGOKEI

U razgovoru za “Vijesti” Nikolić ističe da je uživao u prvom dijelu sezone tokom boravka u Igokei. Bila je to dobra ekipa, koja bi, da nije došlo do ozbiljnih promjena u igračkom kadru, konkurisala za top četiri AdmiralBet ABA lige. Osim Nikolića, tim su napustili Nikola Tanasković, Stefan Mudi, Nemanja Gordić, Haris Delalić, Edin Atić...

- Bilo mi je jako lijepo. Krivo mi je što u Ligi šampiona nismo napravili bolji rezultat. Nismo imali sreće sa grupom. Malo nam je nedostajalo da pobijedimo neke utakmice. Uživao sam u Igokei, u ABA ligi smo igrali dobru košarku. Drago mi je što sam imao toliku ulogu i povjerenje trenera Vladimira Jovanovića. Nažalost, nisam tu mogao da završim sezonu zbog određenih razloga. Lijepa sjećanja, igrao sam dobro tamo i pomagao ekipi.

Nadam se da će ljeto biti istorijsko za crnogorsku košarku

Nikolić je prošle godine propustio okupljanje reprezentacije Crne Gore, pa nije igrao na Mundobasketu. U međuvremenu se vratio i sa ekipom učestvovao u prvom “prozoru” u kvalifikacijama za Eurobasket, u kojem je naša selekcija izgubila od Njemačke, a onda je savladala Švedsku.

- Protiv Njemačke nismo bili dobri, mogli smo mnogo bolje da odigramo. Što se tiče meča sa Švedskom - kada se napuni “Morača” mi se osjećamo nepobjedivi. Ko god da dođe, imamo šansu da pobijedimo. Napravili smo veliki korak ka prvenstvu. Bitno je da pobijedimo Bugarsku oba puta, kao i Švedsku u gostima. Kada je riječ o meču sa Njemačkom u Podgorici - mislim da uz punu “Moraču” možemo da ih pobijedimo. Ali, fokus je na mečeve sa Bugarskom. Ako ih oba puta pobijedimo, maltene smo se kvalifikovali. Oni su pobjedom nad Njemačkom pokazali da su kvalitetna reprezentacija.

Nikolić na utakmici sa Švedskom u kvalifikacijama za Eurobasket
Nikolić na utakmici sa Švedskom u kvalifikacijama za Eurobasketfoto: KSCG

Prije toga ekipu Boška Radovića očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre, od 2. do 7. jula u Letoniji. Rivali u grupi su Brazil i Kamerun, u drugoj su domaćin, Filipini i Gruzija. Po dvije ekipe idu u polufinale, a pobjednik turnira na Igre.

- Imamo dobru grupu, dvije dobre ekipe. Ali, ranije smo pokazali da ljudi ne treba da nas otpisuju. Treba da idemo utakmicu po utakmicu. Mislim da imamo šanse da iznenadimo. Smatram da nije nemoguće da se kvalifikujemo. Ne treba gubiti nadu, nego polako da se pripremimo i da pokušamo da napravimo još jedno istorijsko čudo kada je riječ o crnogorskoj košarci.

Bonus video: