Istorija u „Ulker areni”: Hejs-Dejvis rekorder Evrolige

Košarkaš Fenerbahčea postigao 50 poena u pobjedi nad Albom

5179 pregleda 0 komentar(a)
Foto: X/Fenerbahče
Foto: X/Fenerbahče

Fenerbahče je deklasirao Albu u 32. kolu Evrolige, bio je na plus 35 (103:68), a nova pobjeda turske ekipe će se pamtiti isključivo po rekordu koji je postavio krilni košarkaš Najdžel Hejs-Dejvis.

Nekadašnji igrač Barselone i Žalgirisa, koji je u Feneru od 2022, postao je rekorder po broju postignutih poena - imao je čak 50 nakon što je na terenu proveo 29 minuta i 56 sekundi.

Amerikanac je tako za poen preskočio Šejna Larkina koji je držao prvo mjesto na vječnoj listi (49 u trijumfu Anadolu Efesa nad Bajernom u novembru 2019).

Hejs-Dejvis je iz igre šutirao 27-18, pogodio je devet trojki iz 16 pokušaja (slobodna bacanja 7-5), dodao je i dva skoka i po jednu ukradenu i izgubljenu loptu za indeks korisnosti 46.

Trener Fenera Šarunas Jasikevičijus je tri i po minuta prije kraja prvo izveo iz igre Hejs-Dejvisa kada je bio na 43 poena, ali ga je brzo vratio kada je postao svjestan da njegov igrač ima dovoljno prostora da juri rekord - bio je tako na terenu posljednja tri minuta i svaki napad domaćina je išao upravo na njega kako bi i ispisao istoriju.

Najdžel Hejs-Dejvis
foto: Sofascore

Uradio je to polaganjem 18 sekundi prije kraja...

Hejs-Dejvis ima 50, Larkin jedan manje, a u klubu igrača koji su postigli 40 ili više poena je i jedan crnogorski košarkaš - Vlado Šćepanović.

Legenda Budućnosti je u dresu Partizana imao 40 u trijumfu „crno-bijelih” nad ruskim Uralom u januaru 2002.

Bonus video: